Φανούλα Αργυρου
Τελέστηκε το μεσημέρι της 12ης Οκτωβρίου (2023) , το δεύτερο Μνημόσυνο, (Memorial) στο Κήπο της Θύμησης (Garden of Remembrance) στο Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (St. George’s Chapel) στο Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Το Μνημόσυνο, μετά από 55 χρόνια εγκαινίασαν πέρσι οι Βρετανικές Αερογραμμές με την αναμνηστική πλακέτα με τα ονόματα όλων των 66 δολοφονηθέντων θυμάτων επιβατών και πληρώματος του βρετανικού αεροπλάνου των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών Comet 4B G-ARCO, το οποίο ανατινάχτηκε από βόμβα στις 12 Οκτωβρίου 1967 πλησίον του Καστελορίζου καθώς εκτελούσε πτήση από Αθήνα προς Λευκωσία, και η οποία στόχευε να δολοφονήσει τον Στρατηγό Γρίβα Διγενή.
Η αναμνηστική πλακέτα στο Κήπο της Θύμισης στο Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο αεροδρόμιο Heathrow
Φωτο από το φετεινό Μνημόσυνο
Ένα από τα βιβλία του Simon Hepworth « Πτήση CY284 η πραγματική ιστορία πίσω από την ξεχασμένη θυριωδία» (και σε ελληνική μετάφραση – διαθέσιμα από το Amazon).
Παρευρέθηκαν συγγενείς των θυμάτων από την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, την Αυστραλία, Ιερείς από την Ελληνική Ορθόδοξο Εκκλησία, την Αγγλικανική και Καθολική, οι οποίοι προσευχήθηκαν περί αναπαύσεως των ψυχών των 66 θυμάτων , εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βρετανών Πιλότων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο συγγραφέας ερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων Σάιμον Χέπγουερθ που έγραψε και σειρά βιβλίων για την καταστροφή του αεροπλάνου, ο βιογράφος του Στρατηγού Γρίβα Διγενή, Λεωνίδας Λεωνίδου και η Φανούλα Αργυρού.
Κατατέθηκαν και φέτος 66 άσπρα τριαντάφυλλα, ένα για το κάθε θύμα της τραγωδίας με το όνομα του κάθε θύματος. Διαβάστηκαν όλα τα ονόματα των θυμάτων, τα αγγλικά ονόματα από τον συγγραφέα Simon Hepworth και τα ελληνικά ονόματα από τη γράφουσα.
Αυτή τη φορά όμως παρευρέθηκαν και η ομάδα των Αστυνομικών Ντετέκτιβς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου οι οποίοι ανέλαβαν την αναθεώρηση των ερευνών που διεξήχθησαν το 1967/68 όσον αφορά την εγκληματική πτυχή της καταστροφής του αεροπλάνου που είχε αναλάβει τότε η Μητροπολιτική Αστυνομία, για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχουν πράγματα που μπορούν σήμερα να ερευνήσουν. Αυτό έγινε κατόπιν διαβήματος /αιτήματος της κας Χριστίν Μάλπορο από την Αυστραλία, κόρη θύματος.
Μιλήσαμε μαζί τους και πληροφορηθήκαμε ότι ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση που έκαναν και σύντομα θα έχουμε πρόσβαση στο πόρισμα τους, αφού ολοκληρωθούν κάποιες διαδικαστικές αναγκαιότητες. Μόλις έχω πρόσβαση σ΄αυτό θα επανέλθω να ενημερώσουμε το κοινό για ότι νεότερο προβάλει η αναθεώρηση.
Σημειώνω ότι το 1968 το λεπτομερές πόρισμα των Βρετανών ερευνητών για τα αίτια της ανατίναξης είχε δοθεί στην δημοσιότητα από το Τμήμα Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο αποφάνθηκε ότι ήταν όντως βόμβα η αιτία, και αντίγραφα στάλθηκαν τόσο στην Ελληνική όσο και την Κυπριακή κυβέρνηση το 1968 . ΄Όμως η εγκληματική πλευρά της καταστροφής ήταν υπόθεση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και το πόρισμα της τελευταίας δεν είχε αποδεσμευθεί.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 13.10.2023
Το δημοσίευμά μας για το περσινό πρώτο Μνημόσυνο εδώ :