Σημαντική παρέμβαση του Κισινγκερ για την σύγκρουση Ισραηλ-Χαμάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να υποκύψει στις απειλές της Χαμάς να σκοτώσει Ισραηλινούς ομήρους, αλλά χαρακτήρισε «σπαρακτική απόφαση» για κάθε ηγέτη που πρέπει να λάβει.
Ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης έκανε τις παρατηρήσεις αυτές στην Die Welt.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς το Σαββατοκύριακο, κατά τις οποίες σκότωσε πάνω από 1000 ανθρώπους και πήρε τουλάχιστον 100 ομήρους, ένας εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, ο Αμπού Ουμπάιντα, δήλωσε ότι θα σκοτώνουν έναν άμαχο όμηρο κάθε φορά που το Ισραήλ χτυπάει ένα σπίτι πολιτών της Γάζας «χωρίς προειδοποίηση».

Ερωτηθείς πώς θα χειριζόταν την απειλή της Χαμάς για τους ομήρους, ο Κίσινγκερ είπε: «Καθισμένος απ’ έξω, δεν μου είναι δυνατόν να δώσω μια πλήρη απάντηση».

«Θεωρητικά και εννοιολογικά, θα έλεγα ότι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό», είπε.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι «αδιανόητες» εάν «οι τρομοκράτες μπορούν να εμφανίζονται ανοιχτά και να παίρνουν ομήρους και να σκοτώνουν ανθρώπους», είπε.
Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση το Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς και βομβάρδισε τη Γάζα με ρουκέτες, μετατρέποντας σε ερείπια ορισμένες ολόκληρες γειτονιές.

Μιλώντας για την απειλή των ομήρων, ο Κίσινγκερ είπε ότι «πρέπει να υπάρξει κάποια ποινή, πρέπει να υπάρξει κάποιος σοβαρός περιορισμός της ικανότητάς τους να αναλάβουν τέτοιου είδους δράση».
Το πρώτο ένστικτο κάθε ηγέτη είναι να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την ειρήνη, είπε, αλλά είπε ότι η Χαμάς έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να κατευναστεί.

Ο 100χρονος διπλωμάτης, ο οποίος έγινε πρόσφυγας αφού διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία το 1938, ηγήθηκε της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ρίτσαρντ Νίξον.

Η συνέντευξή του στον Döpfner έρχεται 50 χρόνια μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, κατά τη διάρκεια του οποίου, ως υπουργός Εξωτερικών του Νίξον, έπαιξε ρόλο στη διαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Είπε ότι η τρέχουσα σύγκρουση «έχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί και να φέρει και άλλες αραβικές χώρες υπό την πίεση μέρους της κοινής γνώμης τους».

«Και τότε θα είμαστε πάλι εκεί που ήμασταν το 1973», πρόσθεσε.

Τότε, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ ήταν πιο ανοιχτός σε μια συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για την παραχώρηση της Συρίας, είπε. Αλλά οι ηγέτες της Χαμάς δεν είναι ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο, είπε, και θα πρέπει να «αποκλειστούν από έναν πολιτικό ρόλο».

Οι ενέργειες της Χαμάς, είπε, είναι απόδειξη ότι η ομάδα θέλει να «κινητοποιήσει τον αραβικό κόσμο εναντίον του Ισραήλ» και να τερματίσει κάθε προοπτική ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Ο Κίσινγκερ έκανε επίσης μια σύγκριση μεταξύ της επίθεσης της Χαμάς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι και οι δύο συγκρούσεις είναι «μια θεμελιώδης επίθεση στο διεθνές σύστημα».

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί και να συμπαρασύρει και άλλες αραβικές χώρες υπό την πίεση της κοινής τους γνώμης», προειδοποίησε ο Κίσινγκερ, επισημαίνοντας παράλληλα τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, κατά τη διάρκεια του οποίου ένας αραβικός συνασπισμός με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία επιτέθηκε στο Ισραήλ.
Είναι επίσης «πιθανό» το Ισραήλ να αναλάβει δράση κατά του Ιράν, εάν θεωρήσει ότι η Τεχεράνη συνέβαλε στη διάπραξη της επίθεσης, πρόσθεσε ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης.

«Ήταν σοβαρό λάθος να επιτρέψουμε σε τόσους πολλούς ανθρώπους με εντελώς διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία και αξίες, γιατί δημιουργεί μια ομάδα πίεσης σε κάθε χώρα που το κάνει αυτό», είπε ο 100χρονος πρώην κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης σε συνέντευξή του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Axel Springer, Mathias Döpfner για τη γερμανική Welt TV.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κίσινγκερ τόνισε ότι θα πρέπει «να καταστήσει σαφές στις χώρες που σχεδιάζουν να εμπλακούν στη σύγκρουση ότι θα πληρώσουν το τίμημα για αυτό», καθώς ο πόλεμος θα επηρεάσει και την Ευρώπη, ενώ, ειδικά για τη Γερμανία, ανέφερε ότι «θα πρέπει να δώσει την άνευ όρων πολιτική στήριξή της στο Ισραήλ – εν ανάγκη και στρατιωτική».

Ουσιαστικά τόνισε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστήσει σαφές στα κράτη που θέλουν να παρέμβουν στον πόλεμο ότι θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό. Διότι, αυτό που συνέβη στο Ισραήλ θα μπορούσε να συμβεί και στην Ευρώπη. Οι πόλεμοι κατά της Ουκρανίας και του Ισραήλ αποτελούν θεμελιώδη επίθεση στο διεθνές σύστημα.

ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ