Πανάκριβα τα τρόφιμα που οι τιμές τους ανεβαίνουν διαρκώς – Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στην αγορά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν έχει τέλος η αύξηση στις τιμές σε είδη βασικής διατροφής, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να «καλπάζει» έναν ακόμα μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «έτρεξε» με ρυθμό 9,4%, αποκαλύπτοντας έναν ακόμα μήνα ακρίβειας στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται πως για τουλάχιστον 12 μήνες ο δείκτης τιμών καταναλωτή μόνο για τα τρόφιμα ξεπερνούσε το 12%, εκτοξεύοντας τις τιμές κάθε μήνα σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο οι τιμές σε φρούτα, λαχανικά και λάδια έκαναν άλμα, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στην αγορά. Σημειώνεται πως ακόμα και η βοήθεια του Market Pass δεν αρκεί να καλύψει τις αυξήσεις τιμών που καταγράφονται μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, γεγονός που δημιουργεί έναν ακόμα εφιάλτη στις τσέπες των καταναλωτών.

Πρόσφατη έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έδειξε, μάλιστα, πως σχεδόν 700.000 πολίτες αναγκάζονται να παρακάμψουν γεύματα ή μένουν ακόμα και νηστικοί μέσα στη μέρα, καθώς δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα. Αν και πρόκειται για έρευνα του 2022, δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τα στοιχεία της αντίστοιχης έρευνας για τη φετινή χρονιά, με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές. Αναλυτικά, η τιμή στα λαχανικά εκτοξεύθηκε κατά 17,7%. στα λάδια κατά 16,1%, στα φρούτα 13,9%, στα κρέατα 8,4% και στα γαλακτοκομικά και τα αβγά κατά 6,7%. Σημειώνεται πως, μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, έχουν παρατηρηθεί τεράστιες αυξήσεις σε οπωρολαχανικά, λόγω της έλλειψης που παρατηρήθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο οι ανατιμήσεις διαχέονται έκτοτε σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι παραγωγοί μιλούν για νέες αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο γενικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 1,6%, από το 2,7% τον Αύγουστο του 2023, καθώς συνεχίζεται η πτώση τιμών στην ενέργεια, που συνεισφέρει μεγαλύτερο ποσοστό στη διαμόρφωση του τελικού δείκτη. Συγκεκριμένα, σημαντική μείωση καταγράφηκε στις τιμές της ενέργειας, λόγω της υποχώρησης των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, στερεά καύσιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ