Τουλάχιστον 830 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 4.250 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού αποκλεισμένου θύλακα.
Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Σάββατο η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς. Από αυτές τις επιθέσεις πάνω από 1.000 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τους τελευταίους προσωρινούς απολογισμούς.
Το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, βομβαρδίστηκε τρεις φορές από την ισραηλινή αεροπορία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανέφεραν σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση και φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης τέθηκε στο στόχαστρο σήμερα το μεσημέρι και πάλι το απόγευμα, διακόπτοντας τη διέλευση οικογενειών προς και από τον παλαιστινιακό θύλακο που τελεί πλέον υπό την πλήρη πολιορκία του Ισραήλ, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σε αυτό το στάδιο» ότι διενήργησε τις επιδρομές.
Η αιγυπτιακή ΜΚΟ Sinai for Human Rights διευκρίνισε πως το πλήγμα προκάλεσε νέο κλείσιμο του σημείου διέλευσης. Καμία επιβεβαίωση δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο AFP πως οι Αιγύπτιοι υπάλληλοι του συνοριακού σημείου διέλευσης αποχώρησαν από τα κτίρια όπου εργάζονταν ενώλεωφορεία που μετέφεραν παλαιστινιακές οικογένειες καθ΄οδόν προς τη Γάζα γύρισαν πίσω, ξαναπαίρνοντας τον δρόμο για το Ελ-Αρίς, πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά.
Ο σταθμός της Ράφα είχε ήδη κλείσει για λίγο χθες, Δευτέρα, το βράδυ έπειτα από έναν πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.
Ενώ η Λωρίδα της Γάζας τελεί από το 2007 υπό αυστηρό αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ, η Αίγυπτος -η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ- κρατάει συνήθως ανοικτό το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα.
Πολύ λίγοι κάτοικοι της μικρής, φτωχής και υπερπληθούς περιοχής εξασφαλίζουν ωστόσο άδεια διέλευσης, η οποία χορηγείται γενικά για ιατρικούς λόγους. Από το Σάββατο, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η ισραηλινή στρατιωτική ανταπάντηση έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.600 ανθρώπων.
Χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε ζητήσει από τον Αιγύπτιο πρόεδρο ‘Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να προωθηθούν φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός στη Γάζα.
Περισσότεροι από 187.500 Παλαιστίνιοι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Επισήμως η Αίγυπτος δεν έχει σχολιάσει την κατάσταση στη Ράφα όμως υψηλόβαθμες πηγές στον αιγυπτιακό μηχανισμό ασφαλείας δήλωσαν σε τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών πως η χώρα θεωρεί σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της τη μαζική εγκατάσταση κατοίκων της Γάζας στο Σινά.
Πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγόρησαν ορισμένες πλευρές που, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της [ισραηλινής] κατοχικής δύναμης θέλουν να αναγκάσουν (τους κατοίκους της Γάζας) να επιλέξουν ανάμεσα στον θάνατο από τις ισραηλινές βόμβες ή την έξοδο από τη γη τους.
Λίγο πριν από τον δεύτερο βομβαρδισμό στη Ράφα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ρίτσαρντ Χεχτ, καλούσε τους Παλαιστίνιους να επαληθεύσουν αν στη Ράφα λειτουργούσε η πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Ο ισραηλινός στρατός απαντά με πυρά πυροβολικού
Αναφορές για ομοβροντία ρουκετών το απόγευμα από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές ασφαλείας.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απαντά με πυρά πυροβολικού σε ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Λίβανο. Μια πηγή ασφαλείας τόνισε ότι ο βομβαρδισμός έγινε από παλαιστινιακές φατρίες. Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.
Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, ανέφεραν με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter) οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά το χειρότερο σενάριο, με το Ισραήλ να εξαπολύει βόμβες φωσφόρου στο νότιο Λίβανο, προκαλώντας εφιαλτική κλιμάκωση στα βόρεια σύνορα.
Για περαιτέρω κλιμάκωση προειδοποίησε και ο πρωθυπουργός του Ιράκ
Περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει στον αφανισμό της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι κατά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επικρίνει τη διεθνή κοινότητα που «με τη σιωπή της», τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασης. «Πρόκειται για φυσικό επακόλουθο της κατ’ επανάληψη παραβίασης (από το Ισραήλ) των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων», χωρίς να αντιδρά η διεθνής κοινότητα, υποστήριξε.
Προέτρεψε τη Ρωσία να καταβάλει προσπάθειες ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο Λευκός Οίκος “λαμβάνει σοβαρά υπόψη” την απειλή της εκτέλεσης ομήρων από τη Χαμάς
Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος δεν είναι ακόμη βέβαιος για την παρουσία Αμερικανών μεταξύ των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η απειλή των εκτελέσεων από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.
«Πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη λόγω της βαρβαρότητας την οποία ήδη έδειξε η Χαμάς ότι είναι ικανή» να κάνει, δήλωσε ο Κίρμπι μιλώντας στο δίκτυο CNN.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαιντεν έχει προγραμματίσει να μιλήσει εντός της ημέρας, την τέταρτη ημέρα του πολέμου που ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένη φονική επίθεση της Χαμάς, κατά την οποία τουλάχιστον 11 Αμερικανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους.
Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση απείλησε χθες, Δευτέρα, να εκτελέσει ομήρους ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που πληθαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα αν Αμερικανοί είναι στα χέρια της Χαμάς, διευκρίνισε ο Κίρμπι, μετά την εκτίμηση χθες του Τζο Μπάιντεν ότι αυτό είναι πιθανό.
Ακόμη κι αν είχε αποδειχθεί η παρουσία Αμερικανών πολιτών, «δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, δεν ξέρουμε υπό ποιές συνθήκες κρατούνται», δήλωσε. «Είναι μια ζώνη ενεργού πολέμου, γεγονός που περιπλέκει τις επιλογές», προειδοποίησε.
«Προσφέραμε στους Ισραηλινούς πρόσθετη βοήθεια στο θέμα των υπηρεσιών πληροφοριών και τεχνογνωσία στην ανάκτηση ομήρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Στη συνέντευξή του στο CNN, ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να βλέπουν αθώους πολίτες να σκοτώνονται πουθενά, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και του Ισραήλ.
«Σε αυτό που έχουμε εστιάσει είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί και να αναλάβει δράση εναντίον της Χαμάς, κι ενώ η πρώτη δόση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας κατευθύνεται στο Ισραήλ καθώς μιλάμε», τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ εξέδωσαν οποιαδήποτε προειδοποίηση στο Ισραήλ σε σχέση με θανάτους αμάχων, ο Κίρμπι απάντησε: «Δεν θέλουμε να βλέπουμε αθώους πολίτες να σκοτώνονται πουθενά στον κόσμο και αυτό ασφαλώς περιλαμβάνει τη Γάζα και το Ισραήλ».
Τόσοι πολλοί αθώοι πολίτες έχουν σκοτωθεί ήδη από τη Χαμάς μετά την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ το Σάββατο, πρόσθεσε.
«Ως μια ζωντανή δημοκρατία, το Ισραήλ μοιράζεται πολλές από τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας και σίγουρα μια από τις αξίες αυτές είναι ο σεβασμός για τη ζωή», πρόσθεσε. «Και είμαστε πάντα καλύτερα μαζί όταν τηρούμε αυτό τον σεβασμό για τη ζωή και το δίκαιο του πολέμου επίσης».
Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης στο CNN και το MSNBC ότι η πρώτη δόση της πρόσθετης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας μεταφέρεται ήδη στο Ισραήλ και εκτιμά πως θα ακολουθήσουν και άλλες δόσεις πρόσθετης βοήθειας.