Το Πάιονηρ 1 (Pioneer 1) ήταν διαστημικό σκάφος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ που εκτοξεύτηκε στο διάστημα. Στις 11 Οκτωβρίου 1958 έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που εκτοξεύθηκε από τη ΝΑΣΑ, η νεοσυσταθείσα διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η πτήση ήταν η δεύτερη και πιο επιτυχημένη από τις τρεις Thor-Able διαστημικές αποστολές.
Λόγω δυσλειτουργίας του οχήματος εκτόξευσης, το διαστημόπλοιο μπόρεσε να κάνει μόνο μια βαλλιστική τροχιά και δεν έφθασε ποτέ στη Σελήνη. Ωστόσο, μας έστειλε στοιχεία για το διαστημικό περιβάλλον κοντά στη Γη.
Το διαστημικό σκάφος ξεκίνησε από το Συγκρότημα εκτοξεύσεων 17 στις 11 Οκτωβρίου 1958, αλλά δεν κατάφερε να φθάσει στη Σελήνη, όπως έχει σχεδιαστεί, εξαιτίας ενός σφάλματος προγραμματισμού που προκάλεσε ένα μικρό λάθος στην ταχύτητα και τη γωνία (3,5°). Αυτό οδήγησε σε μια βαλλιστική τροχιά, με αιχμή ύψους 113.800 χιλιομέτρων (70.712 μίλια).
Ο πραγματικός χρόνος μετάδοσης δεδομένων κράτησε για το 75% περίπου της πτήσης, αλλά το ποσοστό των δεδομένων που καταχωρούνται για κάθε πείραμα ήταν μεταβλητό. Εκτός από την πρώτη ώρα της πτήσης, το σήμα ήταν καλό. Από το διαστημικό σκάφος σταμάτησε η μετάδοση, όταν ξαναμπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης μετά από 43 ώρες, στις 13 Οκτωβρίου 1958, πάνω από το Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.
Μια μικρή ποσότητα από χρήσιμες επιστημονικές πληροφορίες που λήφθηκαν, έδειχναν την ακτινοβολία γύρω από τη Γη που ήταν με τη μορφή ζωνών της ατμόσφαιρας και την εκτίμηση των εκτάσεών τους, την χαρτογράφηση της ροής του συνολικού ιονισμού, την παρατήρηση των υδρομαγνητικών ταλαντώσεων του μαγνητικού πεδίου, και τη πρώτη μέτρηση της πυκνότητα των μικρομετεωριτών και του διαπλανητικού μαγνητικού πεδίου.