Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διόρισε μια ομάδα 10 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να υποστηρίξει την αξιολόγηση της προσέγγισης της Συμμαχίας στο νότο, ειδικά στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την περιοχή του Σαχέλ. Από την Ελλάδα συμμετέχει ο Θάνος Ντόκος, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge.
Η ομάδα αποτελείται από διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και στρατιωτικούς από τις χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν αναφερθεί για την εξειδίκευσή τους στις ενδιαφέρουσες περιοχές.
Αυτό έρχεται ως συνέχεια τη διάσκεψης του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, τον Ιούλιο.
Στη σύνοδο κορυφής, οι συμμαχικές χώρες συμφώνησαν να ρίξουν μια βαθύτερη ματιά στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη νότια περιοχή.
Στόχος είναι η δημιουργία συστάσεων σχετικά με αυτές τις σχέσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2024.
Η ομάδα που διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ θα δημιουργήσει μια έκθεση για να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία.
Η έκθεση θα παραδοθεί στον Στόλτενμπεργκ πριν από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2024.
Η έκθεση προορίζεται να υποστηρίξει τη δημιουργία συγκεκριμένων συστάσεων που θα διαμορφώσουν την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στη νότια περιοχή.
Στην ομάδα που διορίστηκε από τον Stoltenberg, ο Πρέσβης Ali Onaner από την Τουρκία, καθώς και ο Πρέσβης Richard Norland από τις ΗΠΑ, η Katja Lindskov Jacobsen, ακαδημαϊκός από τη Δανία, ο Elie Tenenbaum, ακαδημαϊκός και ερευνητής από τη Γαλλία, ο Hermann Nicolai, συνταξιούχος Πρέσβης από τη Γερμανία, ο Ακαδημαϊκός Θάνος Ντόκος από την Ελλάδα, ο Ταξίαρχος Alessio Nardi από την Ιταλία, η Ακαδημαϊκός Aleksandra Bukowska-McCabe από την Πολωνία, ο Carlos Carnero Gonzalez από την Ισπανία και η ακαδημαϊκός Ana Santos Pinto από την Πορτογαλία ως πρόεδρος του ομίλου.
—