Η έναρξη της θεραπείας δώδεκα εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω βλάβες στις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης.
Δυστυχώς, όμως, τα ρευματικά νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γ.γ. του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας, ρευματολόγος Β. Χατζηλουλούδης, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, η οποία γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου.
Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών θα επηρεαστούν, μειώνοντας την κινητική ικανότητά τους και κατ΄επέκταση την ποιότητα ζωής τους. Εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιπλέον ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται κάθε μέρα εάν η διάγνωση και η λήψη θεραπείας ήταν ευρύτερα προσπελάσιμες για τα άτομα με ρευματικά νοσήματα.
«Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα» είναι και φέτος το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, όπως είπαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα».
Η καμπάνια, όπως σημείωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), Αθανασία Παππά, που συνεχίζεται για δεύτερο χρόνο, είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, EULAR (European League Against Rheumatism), υποστηριζόμενη από όλα τα μέλη του δικτύου της EULAR, συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Ασθενών (PARE), των επιστημονικών εταιρειών και των εταιρειών επαγγελματιών υγείας, με κοινό στόχο να τονιστεί η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόσβασης στη φροντίδα και τη θεραπεία.
Η λουτροθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει στα ρευματικά νοσήματα
Η λουτροθεραπεία, συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή προσφέρει, επίσης, σημαντικά στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων, όπως επισήμανε ο γ.γ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού, Μ. Δανάς.
«Σήμερα έχουμε, πλέον, επίσημα αναγνωρισμένες από το ελληνικό κράτος για κάθε μία από τις ιαματικές πηγές της χώρας μας θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις, χημισμό, τρόπο χρήσης (λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία, πηλοθεραπεία), πράγμα το οποίο διευκολύνει τον κάθε ασθενή στην επιλογή της ιαματικής πηγής που θέλει να επισκεφθεί. Η διαδικασία αναγνώρισης αφορά 124 φυσικούς πόρους και από αυτούς έχουν εκδοθεί 54 ΦΕΚ αναγνώρισης φυσικών πόρων ως ιαματικών» υπογράμμισε ο κ. Δανάς.
Επιγραμματικά, ρευματικές παθήσεις στην αντιμετώπιση των οποίων συντελεί η λουτροθεραπεία, όπως υποστήριξαν οι ειδικοί, είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, τα περιοχικά και γενικευμένα επώδυνα σύνδρομα του μυοσκελετικού συστήματος (οσφυαλγία, αυχεναλγία, ινομυαλγία κ.ά.), μεταβολικές οστικές παθήσεις (οστεοπόρωση) κ.ά.
Δυστυχώς, όπως τόνισαν, το επίδομα λουτροθεραπείας που χορηγείται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ καλύπτει τις ρευματικές παθήσεις, δεν καλύπτει την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα.