Τρία 24ωρα μετά την απόφαση για το κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου τοποθετήθηκαν κορδέλες για να μην έχουν πρόσβαση οι πολίτες. Την ίδια στιγμή, το στέγαστρο Καλατράβα παραμένει στο επίκεντρο, μετά το «λουκέτο» στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, λόγω προβλημάτων στατικότητας.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση -βέβαια στην Ελλάδα είμαστε και τίποτα δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση!- είναι ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες! Το απίστευτο σε όλη αυτή την παρωδία είναι πως, ο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης, το οποίο στη συνέχεια έχασαν οι υπηρεσίες… Μάλιστα, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει χαρακτηριστικά στον ίδιο τον Καλατράβα, ότι «αν ξέραμε ότι ήταν τόσο πολύπλοκο το έργο Καλατράβα, ίσως και να μην το κάναμε». Το 2005, ωστόσο, η Lloyd διαπίστωσε κακοτεχνίες στην αρχική κατασκευή, χωρίς να τίθεται στατικό θέμα. Το 2006-2007 υπεγράφη σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με τη Hochtief, στην οποία δεν συμπεριλαμβανόταν το ΟΑΚΑ. Γερμανική εταιρεία έκανε τεχνικό έλεγχο το 2008-2009 και δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες, με τη μορφή εγχειριδίου, στο οποίο προβλεπόταν συντήρηση στο ΟΑΚΑ κάθε εξάμηνο. Αυτές οι συντηρήσεις έγιναν μόνο το 2014, όταν εγκρίθηκε κονδύλι μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπιστούν ζημιές στο Τείχος των Εθνών του ΟΑΚΑ.
Πού πήγαν τα λεφτά για τη συντήρηση;
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το 2021 το ΟΑΚΑ εντάχθηκε στο ταμείο συνοχής και ανθεκτικότητας. Μάλιστα, προβλέπονταν δαπάνες 53,8 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση του Ολυμπιακού Κέντρου, από τα οποία τα 22,3 εκατομμύρια αφορούσαν στη συντήρηση και επίσκεψη του στεγάστρου Καλατράβα.
Βρούτσης: «Ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο»
«Δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ, αλλά για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του», τόνισε ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τη στατικότητα των στεγάστρων Καλατράβα. Ακόμα έκανε γνωστό ότι ήδη έχει μεταφερθεί στο ΤΕΕ όλη η μελέτη για να δουν εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της. «Εγώ κατανοώ και ήδη λειτουργούμε εδώ στο υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς φορείς για την οργανωτική ταλαιπωρία που θα υποστούν και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. ‘Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας που είναι ο θεσμικός και τεχνικός σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης όλη τη μελέτη έτσι ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου διαμέσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι όταν προχθές ήρθε στα χέρια μου έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο» σημείωσε ο κ. Βρούτσης. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει ενώ έκανε λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο και υπογράμμισε ότι «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο». Για τον χρόνο επαναλειτουργίας εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς και πρόσθεσε «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο». Η μελέτη είναι αρκετά μεγάλη. Εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία δεν θέλω να αναπτύξω γιατί δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον κόσμο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που με υπεύθυνο τρόπο, ακαριαία, λειτούργησε υπέρ των φιλάθλων, των αθλητών και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Αυτό έχει σημασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα επαναξιολόγησης της μελέτης από το ΤΕΕ» είπε στη συνέχεια.
Αρχίζει η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών
Αρχίζει άμεσα η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα του ΟΑΚΑ, με την έκθεση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το στέγαστρο Καλατράβα να προκαλεί πλήθος αντιδράσεων, και ΟΑΚΑ και Ποδηλατοδρόμιο, να κλείνουν επ` αόριστον. Την ίδια ώρα, το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε δεύτερη μελέτη, ενώ εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει, έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.
Τι θα αφορά η έρευνα
ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή
Χάθηκαν οι οδηγίες συντήρησης!
Ο κατασκευαστής των στεγάστρων, ο διεθνώς γνωστός και βραβευμένος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός Σαντιάγο Καλατράβα, είχε αφήσει στην Αθήνα ένα εγχειρίδιο με οδηγίες για την συντήρηση των στεγάστρων του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, έχασαν αυτές τις τόσο πολύτιμες οδηγίες!
Τι ανησυχεί τους επιστήμονες
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι το φαινόμενο του «stress corrosion», δηλαδή της πρόσθετης διάβρωσης λόγω της μεγάλης έντασης σε ορισμένα σημεία. «Αυτές οι δονήσεις όταν υπερβαίνουν κάποιο όριο δημιουργούν “κόπωση” στο υλικό κι αυτό το στοιχείο είναι το πιο “ύπουλο”» ανέφερε ο Ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.