Τι συζήτησε ο Πούτιν με τον Χάφταρ για την ανατολική Λιβύη, γράφει ισπανικό έντυπο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ισπανικό μέσο «Ατλαγιάρ» ανέφερε επίσημες αμερικανικές προειδοποιήσεις για τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις των χωρών που διατηρούν σχέσεις με τη Ρωσία, λίγο μετά τη συνάντηση του Διοικητή της Γενικής Διοίκησης, Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Επισημαίνεται ότι η Μόσχα και ο Διοικητής του Στρατού στην ανατολική Λιβύη, Χαλίφα Χάφταρ διατήρησαν τη δύναμη της σχέσης τους στη διάρκεια αυτών των χρόνων, αφού οι δυνάμεις της «Γενικής Διοίκησης» βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ομάδα «Βάγκνερ» που αναπτύσσεται σε άλλες αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με την έκδοση του ισπανικού εντύπου το Σάββατο.

Παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούν την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη, εκατοντάδες μαχητές «Βάγκνερ» παραμένουν στα ανατολικά της χώρας, καθώς και στις νότιες περιοχές της ερήμου κάτω από τον έλεγχο του λιβυκού στρατού. Όπως, επίσης, και τουρκικές στη δυτικό μέρος της χώρας.

Μετά τον θάνατο του αρχηγού της ομάδας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο Αύγουστο, η Μόσχα προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αφρικανούς εταίρους της ότι τα συμβόλαια ασφαλείας εξακολουθούσαν να ισχύουν και ανανέωσε τη δέσμευσή της για ρωσική στρατιωτική υποστήριξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το «Ατλαγιάρ» σημειώνει βάσει δικών του πηγών ότι στη Μόσχα συζητήθηκε το μέλλον της ομάδας «Βάγκνερ» στη Λιβύη μετά το θάνατο του Πριγκόζιν, παρόλο που ο Πούτιν και ο Χάφταρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσαν ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην «κατάσταση στη Λιβύη και την περιοχή.

«Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο από το 2019, όταν ο Διοικητής των δυνάμεων της Γενικής Διοίκησης συναντήθηκε επίσης με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας  Γιουνούσμπεκ Γιεβκούροφ.

Η ισπανική έκθεση έθιξε το πώς ο Γιεβκούροφ γνωρίζει καλά την ανατολική Λιβύη, καθώς επισκέφτηκε την περιοχή επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, η τελευταία εκ των οποίων, για παράδειγμα, ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν συνάντησε τον Χάφταρ μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις της Γενικής Διοίκησης ανακοίνωσαν ότι ο Χάφταρ θα επισκεφθεί τη Μόσχα, συνοδευόμενος από αρκετούς ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, αναφέροντας ότι θα έχει συνομιλίες με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους για τις εξελίξεις στην κατάσταση στη Λιβύη, τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τρόπους για τη βελτίωσή τους, πέραν των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάλλου εξέδωσαν ανακοίνωση για την επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική και την σταθερότητα στην περιοχή.

1

 “Η ρωσική πρεσβεία στην Τρίπολη δήλωσε ότι διασκέδασε με την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου προς τους Λίβυους ηγέτες να μην πλησιάσουν τη Μόσχα. Η δήλωση της Ουάσιγκτον έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τη συνάντηση του Πούτιν με τον Λίβυο ηγέτη Χαλίφα Χάφταρ στο Κρεμλίνο”, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Λίγο μετά τη συνάντηση μεταξύ Χάφταρ και Πούτιν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ προειδοποίησε για τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της δημιουργίας σχέσεων με τη Ρωσία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ‘Europa Press’.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μίλερ είπε: «Η Ουάσιγκτον προέτρεψε όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο, όταν έχουν να κάνουν με τη Μόσχα, να προσέχουν την αποσταθεροποιητική επιρροή που ασκεί η Ρωσία όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο».

 Σε ανακοινώσεις του, το Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι κάθε χώρα που σκέφτεται να εμπλακεί ή να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς και να υπογράψει συμφωνίες, πρέπει «να γνωρίζει το αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο των ρωσικών δραστηριοτήτων», γράφει η λιβυκή al wasat.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ