Πρόβλημα ελλιπούς συντήρησης «βλέπουν» οι ειδικοί αλλά και όσοι βρέθηκαν στο «τιμόνι» του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) το οποίο έκλεισε χθες με απόφαση της κυβέρνησης καθώς σε έρευνα που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ εντοπίστηκαν προβλήματα στην στατικότητα.
«Έχει πέσει κομμάτι 80 κιλών»
Για τον πρώην πρόεδρο του ΟΑΚΑ Πέτρο Γαλακτόπουλο, η συντήρηση στις εγκαταστάσεις, αλλά και το στέγαστρο του Καλατράβα ήταν ανύπαρκτη.
Μάλιστα αποκάλυψε πως κάποια στιγμή είχε πέσει ένα βαρύ κομμάτι στο στάδιο και ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα.
«Είχε πέσει ένα κομμάτι σίδερο, βάρους 80 κιλών και από το ύψος που έπεσε, έγινε 1,5 τόνος», είπε σήμερα σε συνέντευξή του στον Ant1.
O κ. Γαλακτόπουλος περιέγραψε την κατάσταση του σταδίου στα χρόνια της δικής του προεδρίας.
«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ και μέχρι να το δούμε με τους υπαλλήλους και του συνεργάτες μου, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα. Όλα τα μεταλλικά έπρεπε να ελέγχονται 10 ή 12 χρόνια», είπε.
Σχετικά με το αν έμπαιναν βίδες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του απάντησε:
«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες “έκοβαν”. Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος.
Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια, καθώς είχε λήξει η προθεσμία της συντήρησης. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν. Έστελνα συνεχώς έγγραφα, αλλά δε λάμβανα απάντηση. Τότε δεν είχαμε ιδέα ότι μπορεί να έπεφτε».
Μεταφέρεται ο εξοπλισμός
Λίγες μόλις ώρες μετά την εκτέλεση της απόφασης για το κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) νωρίτερα σήμερα το πρωί φορτηγά και αυτοκίνητα ομάδων βρέθηκαν στον χώρο για να πάρουν τον αθλητικό εξοπλισμό και να τον μεταφέρουν.
«Έπρεπε να γίνονται τακτικότεροι έλεγχοι»
Για τις κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο ΟΑΚΑ που θα είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμό του μίλησε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Σπυράκος.
Συγκεκριμένα είπε στο OPEN
«Η συνήθης τακτική σε τέτοια έργα είναι να γίνεται συνεχής παρακολούθηση και, μάλιστα, με βάση συγκεκριμένη διαδικασία. Η πρακτική λέει ότι γίνεται έλεγχος με διάφορες μεθόδους και μάλιστα υπάρχει τεχνολογία, με την οποία μπορείς να εντοπίσεις πού υπάρχει πρόβλημα και το μέγεθός του. Με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνεις προτού επιδεινωθεί και το επισκευάζεις γιατί αν δεν παρέμβεις άμεσα και το αφήσεις, με την πάροδο του χρόνου υπάρχει και μεγαλύτερη επιδείνωση και μεγαλύτερο κόστος».
O κ. Σπανός υποστηρίζει πως «έπρεπε οι έλεγχοι να γίνονται τακτικά εδώ και χρόνια. Οι φθορές, οι ελλείψεις κ.λπ. δεν έχουν φροντιστεί όπως θα έπρεπε και είναι ένα θέμα ευρύτερο των υποδομών. Σε άλλες χώρες υπάρχει αυστηρότερη παρακολούθηση και έλεγχος των υποδομών. Ευτυχώς, δεν είχαμε κάποιο ατύχημα από αυτό το γεγονός και πρέπει να μας γίνει μάθημα να αρχίσουμε να ψάχνουμε και σε άλλες κατασκευές».
Και κατέληξε:
«Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΟΑΚΑ και πρέπει να παρέμβουμε ώστε να είναι ασφαλής η χρήση του κτιρίου. Οπωσδήποτε το κόστος για την τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης είναι πολλαπλάσια μικρότερο αν δεν φροντίσεις να παρέμβεις έγκαιρα στα προβλήματα που διαπιστώνονται».