Τσουνάμι στον ελλαδικό χώρο συμβαίνουν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά αρχαία τσουνάμι είναι:
* Γύρω στο 1600 π.Χ., οι αρχαίοι πολιτισμοί της Κρήτης, των Κυκλάδων και άλλων γειτονικών περιοχών καταστράφηκαν από ένα γιγαντιαίο τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.
* Ο ιστορικός Ηρόδοτος, γράφει ότι ο περσικός στόλος που πολιορκούσε την πόλη της Ποτίδαιας στη Χαλκιδική το 479 π.Χ. αιφνιδιάστηκε από ένα τεράστιο κύμα. Αυτό ήταν το πρώτο τσουνάμι που καταγράφτηκε στην ιστορία.
* Ο Θουκυδίδης το 428 π.Χ. περιγράφει στο βιβλίο του «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» έναν ισχυρό σεισμό που προκάλεσε τεράστια κύματα, τα οποία κατέκλυσαν το ΒΔ άκρο της Εύβοιας.
* Το 373 π.Χ. ένας σεισμός 7 Ρίχτερ προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε σε λίγα λεπτά την πόλη Ελίκη, στον Κορινθιακό κόλπο. Η πόλη έμεινε για πάντα κάτω από το νερό και οι ιστορικοί λένε ότι ίσως είναι αυτή που ενέπνευσε στον Πλάτωνα το μύθο της Ατλαντίδας.
* Ένα πρωινό του Ιουλίου του 365 μ.Χ. ένα τσουνάμι 30 μέτρων κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Ήταν τόσο καταστροφικό, ώστε αιώνες μετά οι Αλεξανδρινοί ονόμαζαν την επέτειο του «Ημέρα τρόμου». Το τσουνάμι προκλήθηκε από σεισμό που έγινε κοντά στην Κρήτη .