Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Ακρίβεια Μητσοτάκη: Στα 2,80€ «πέταξε» η ντομάτα στην Κολομβία της Νέας Δημοκρατίας

Ακρίβεια: «Οι τιμές είναι σταθερές στις λαϊκές εδώ και χρόνια, ίσως μία αύξηση 15-20%.» επισημαίνει παραγωγός στη λαϊκή αγορά στο Βύρωνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλπάζουν οι τιμές πολλών οπωροκηπευτικών προϊόντων, μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες που προξένησαν τεράστιες ζημιές στην παραγωγή στον θεσσαλικό κάμπο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του   η τιμή της κυμαίνεται από 2,20 ευρώ – 2,80 ευρώ το κιλό, τόσο στα σούπερ μάρκετ, όσο και τις –παραδοσιακά φθηνότερες– λαϊκές αγορές .Οι εκπρόσωποι της αγοράς καταγγέλλουν κερδοσκοπικά «παιχνίδια», υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν η εφετινή παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο, δε δικαιολογούνται τόσο μεγάλες ανατιμήσεις. Παράλληλα, «κρούουν τον κώδωνα» για φαινόμενα ελληνοποιήσεων εισαγόμενης ντομάτας, η τιμή της οποίας «αγγίζει» ακόμη και τα 3 ευρώ το κιλό.

Πριν από το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel, η χονδρική τιμή της ντομάτας ήταν στα 0,90 ευρώ το κιλό και η λιανική στα 1,50 – 1,70 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Μόλις μία εβδομάδα αργότερα, η χονδρική τιμή «εκτινάχθηκε» στα 1,30 ευρώ (αύξηση κατά 44,4%) και την 21η Σεπτεμβρίου έφθασε το 1,50 ευρώ.

Ρεπορτάζ του Action24 αναφέρει ότι η τιμή της ντομάτας έχει φτάσει και τα 2,80 ευρώ το κιλό σε ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στους πάγκους των λαϊκών αγορών.

«Οι τιμές είναι σταθερές στις λαϊκές εδώ και χρόνια, ίσως μία αύξηση 15-20%. Οι παραγωγοί σε ένα ποσοστό 30% έχουν αποχωρήσει. Να κοιτάξουμε τα έξοδα της παραγωγής, τα αγροεφόδια» επισημαίνει παραγωγός στη λαϊκή αγορά στο Βύρωνα.

«Φωτιά» η τιμή του ελαιόλαδου

Στα ύψη έχει πετάξει η τιμή του ελαιόλαδου που πλέον στον παραγωγό κυμαίνεται πάνω από 8 ευρώ και καταλήγουν στα 9,5 ευρώ. Φέτος η χρονιά δεν είναι ελαιοπαραγωγική και ενδεικτικά στην Κρήτη η παραγωγή θα κυμανθεί από 35-40.000 τόνους και όπως δήλωσε ελαιοπαραγωγός φέτος δεν υπάρχει λάδι οπότε η τιμή του θα ξεκινάει από τα 9,5 ευρώ.

Σκρέκας: Δεν είναι υψηλή η τιμή στο λάδι – δεν μπορούμε να επιβάλλουμε πλαφόν

Σχετικά με την τιμή του ελαιόλαδου και τις εκτιμήσεις για άνοδο του στη λιανική ακόμα και πάνω από τα 15 ευρώ ανά λίτρο, ο υπουργός ανέφερε ότι «η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολείται με την τιμή του ελαιόλαδου. Εταιρείες ισπανικές, ιταλικές και άλλες που τυποποιούν ελαιόλαδο, αγοράζουν με χοντρική τιμή στα 9 ευρώ, από όπου βρουν λάδι, αγοράζουν με 9 ευρώ από τον παραγωγό ή το ελαιοτριβείο. Η λιανική τιμή είναι στα 11 και 12 ευρώ, που σημαίνει ότι η υψηλή τιμή δεν έχει περάσει στο ράφι. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Να προσδιορίσουμε και να αλλάξουμε τις τιμές παγκοσμίως του ελαιολάδου; Αδύνατον!».

Προσέθεσε ότι «στον παραγωγό δεν μπορούμε να επιβάλουμε πλαφόν. Όμως, ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους και έχουμε νομοθετήσει ότι εταιρεία που πουλά βασικά είδη για το νοικοκυριό δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από όσο είχε το 2021. Έχουμε στείλει ελέγχους σε εταιρείες και τυποποιητήρια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ