Ο εθισμός στο φαγητό είναι αντίστοιχος με άλλους εθισμούς, π.χ. στο αλκοόλ ή στις ναρκωτικές ουσίες, και χαρακτηρίζεται από την ακατανίκητη επιθυμία κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εθισμός στο φαγητό δεν οφείλεται απλώς στην έλλειψη αυτοελέγχου, αφού η ανεξέλεγκτη επιθυμία για φαγητό καθοδηγείται και από βιοχημικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα.
Πιο εθιστικές θεωρούνται κατ’ εξοχήν οι επεξεργασμένες τροφές, ιδίως όσες είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά. Τα συστατικά αυτά πυροδοτούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν ευφορία και ενεργοποιούν τα κέντρα της ανταμοιβής, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να «μαθαίνει» να τα αποζητά.
Προκειμένου να εξετάσουν σε βάθος το θέμα του εθισμού στο φαγητό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ ζήτησαν από 518 εθελοντές να δηλώσουν σε ποιο βαθμό θεωρούν εθιστικές 35 διαφορετικές τροφές, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από το 1 (καθόλου) έως το 7 (υπερβολικά πολύ).
1. Πίτσα – βαθμολογία: 4,01
2. Σοκολάτα – βαθμολογία: 3,73
3. Πατατάκια – βαθμολογία: 3,73
4. Μπισκότα – βαθμολογία: 3,71
5. Παγωτό – βαθμολογία: 3,68
6. Τηγανητές πατάτες – βαθμολογία: 3,6
7. Τσίζμπεργκερ – βαθμολογία: 3,51
8. Αναψυκτικό (με ζάχαρη) – βαθμολογία: 3,29
9. Τούρτα – βαθμολογία: 3,26
10. Τυρί – βαθμολογία: 3,22
11. Μπέικον – βαθμολογία: 3,03
12. Τηγανητό κοτόπουλο – βαθμολογία: 2,97
13. Ψωμί – βαθμολογία: 2,73
14. Ποπκόρν με βούτυρο – βαθμολογία: 2,64
15. Δημητριακά (με ζάχαρη) – βαθμολογία: 2,59
16. Ζαχαρωτά – βαθμολογία: 2,57
17. Μπριζόλα – βαθμολογία: 2,54
18. Μάφιν – βαθμολογία: 2,5
Πηγή: politis.com.cy