Συνεχίζεται η στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών από την κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη να δηλώνει ότι θα καθιερωθούν ανώτατα και κατώτερα εισοδηματικά όρια, ώστε να αποκλείονται όσοι δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.
Απώτερος σκοπός είναι να τεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός των επιδομάτων, μέσω νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να παρουσιαστεί εντός του 2024. Σημειώνεται πως τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επαναλαμβάνουν συνεχώς τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία 6 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Σήμερα για να λάβει κανείς το market pass θα πρέπει να δηλώνει εισοδήματα από μηδέν έως 16.000 ευρώ αν είναι άγαμος, έως 24.000 ευρώ ο έγγαμος, ποσό που αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Έτσι, ο ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει 6.000 ευρώ είναι δικαιούχος αυτομάτως όλων των κοινωνικών επιδομάτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, ο συγκεκριμένος «κόφτης» δεν θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους.
«Ολοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Όμως ο σημαντικότερος στόχος είναι το φορολογικό σύστημα να είναι δίκαιο, να φαίνεται, να μπορεί να εξηγηθεί ως τέτοιο, και με αυτόν τον τρόπο να ενισχύει τη φορολογική συνείδηση. Δηλαδή, να μη νιώθει κανείς ότι η Εφορία τον υπερφορολογεί ή τον κλέβει, να το πω αλλιώς, και δεν του επιτρέπει να ανασάνει οικονομικά» είπε ο υφυπουργός.
Τα σενάρια
Μία από τις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 7.000 έως 10.000 ευρώ. Σήμερα εφαρμόζεται ενιαία φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο πρώτος συντελεστής 9% εφαρμόζεται σε εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Ο νέος συντελεστής σχεδιάζεται να είναι της τάξης του 15% έως 20%. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει και περιορισμός των δαπανών που «μειώνουν» το εισόδημα, ενώ αποδεκτές θα είναι πλέον μόνο ηλεκτρονικές δαπάνες.