«Η Ελλάδα και Τουρκία συντάσσουν κοινό έδαφος προς μια «ιστορική προσέγγιση», μετά από σχεδόν 3 χρόνια ανταλλαγής επικρίσεων και κατηγοριών, από μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου, τον προσεχή Δεκέμβριο, σύμφωνα με το «Bloomberg» του Σαββάτου.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ανήκουν στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης ( ΝΑΤΟ ), ήταν τεταμένες ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2020, μετά από μια διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την ουσία των συνομιλιών και τη διαπραγματευτική θέση της κάθε πλευράς, η χάραξη της πορείας προς την προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας σειράς συναντήσεων υψηλού επιπέδου και αυτά τα θέματα θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, γράφει η αραβική «Asharq» ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες.
Παράπλευρα τα κέρδη
Και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν ότι η προσέγγιση μπορεί να είναι απαραίτητη, εν μέρει επειδή η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ βοηθά στην επίλυση των διαφορών της με την Τουρκία.
Το Bloomberg σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία στις προσπάθειές της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από τις βίζες μέχρι τους εμπορικούς περιορισμούς.
Σε συνέντευξή του στο «Bloomberg» στη Νέα Υόρκη, ο Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορούμε να είμαστε εύλογα αισιόδοξοι ότι και η Τουρκία κατανοεί πού βρίσκονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της».
Και πρόσθεσε: «Έκανα σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι μιλάμε για μια μεγάλη διαμάχη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσουμε ουσιαστικά με την Τουρκία, εάν συνεχίσουν να αμφισβητούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κανένας πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένου εμένα, θα είναι πρόθυμος να μπει σε αυτή τη συζήτηση».
Και συνέχισε: «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επιλογή είναι είτε να συμφωνήσουμε πλήρως να επιλυθεί αυτό το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή να βρεθούμε στα πρόθυρα πολέμου. Μπορούμε να έχουμε μια καλή σχέση, ακόμα κι αν διαφωνούμε σε μερικά βασικά ζητήματα».
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση «δεν μπορεί να επαναληφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες», επικρίνοντας την έλλειψη προόδου για την επίλυση του προβλήματος της αναγνώρισης της εξουσίας στα νησιά και τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις σε παρακείμενα ύδατα.
Τεταμένες σχέσεις
«Για την Άγκυρα, το πιο σημαντικό είναι να έχει την εντύπωση της πρόθεσής της να πραγματοποιήσει νέες συνομιλίες», δήλωσε στο Bloomberg ο Ράιαν Γκίνγκερας, καθηγητής εθνικής ασφάλειας στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή, εξηγώντας ότι η Τουρκία επιδιώκει «να εμπλακεί σε μια διαπραγματευτική διαδικασία προς όφελος του ευρωπαϊκού κοινού».
Και συνέχισε: «Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επιδιώκει να αξιοποιήσει την πρόσφατη οικονομική πρόοδο», καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αυξήθηκε δύο βαθμίδες από την Moody’s την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας την ένα βήμα μακριά από την κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας που διατηρούσε κατά τα παρελθόντα 13 χρόνια.
Η τουρκική κατοχή στην Κύπρο
Νωρίτερα φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε την Τουρκία, αναφερόμενος στη διαμάχη για την Κύπρο, ένα νησί της Μεσογείου που διχάζεται από την τουρκική κατοχή εδώ και 50 χρόνια.
Η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν για την έκταση της υφαλοκρηπίδας τους στη Μεσόγειο, το καθεστώς της διχοτομημένης Κύπρου και άλλα θαλάσσια ζητήματα.
Η κυπριακή σύγκρουση βαραίνει πολύ, τη στιγμή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επιβαρύνει σοβαρά την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, και η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι μάρτυρας έντασης μεταξύ της Τουρκίας από τη μια και της Ελλάδας και της Κύπρου από την άλλη με το φόντο πολλών ζητημάτων, κυρίως της οριοθέτησης των συνόρων.
al Asharq
—