Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας ανακοίνωσε τη ματαίωση απόπειρας κατάληψης της εξουσίας και τη σύλληψη 8 ατόμων σε σχέση με την υπόθεση.
Η ανακοίνωση της ματαίωσης της απόπειρας πραξικοπήματος έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων επί ημερών διαδηλώσεων κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, με φόντο τα τρέχοντα γεγονότα στο Καραμπάχ.
Οι αρμενικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν αριθμό διαδηλωτών στην πλατεία Δημοκρατίας (στο κέντρο της πρωτεύουσας Ερεβάν).
Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία όπου βρίσκεται το κτίριο της κυβέρνησης της Αρμενίας.
Από την πλευρά τους, οι αρχές ανακοίνωσαν την έναρξη ποινικών υποθέσεων σε βάρος 48 ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και τέθηκαν υπό κράτηση 5 από αυτούς. Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί ο Αρμένιος πρωθυπουργός λόγω των γεγονότων στην περιοχή του Καραμπάχ.
Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Καραμπάχ
Σήμερα, Κυριακή, αρμενικά και ρωσικά ΜΜΕ δημοσίευσαν σκηνές από την άφιξη της πρώτης παρτίδας Αρμενίων του Καραμπάχ στην Αρμενία σε εφαρμογή της συμφωνίας για την παύση των εχθροπραξιών.
Η ηγεσία της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είπε στο Reuters -σήμερα Κυριακή- ότι οι Αρμένιοι στην περιοχή θα φύγουν για την Αρμενία, καθώς δεν θέλουν να ζήσουν ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται την εθνοκάθαρση.
Ανέφερε ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα συνόδευαν εκτοπισμένες οικογένειες στην περιοχή στην Αρμενία, αν ήθελαν. Πρόσθεσε -σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook- «Σας ενημερώνουμε ότι οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων και έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν θα συνοδεύονται από ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις».
Ο Ντέιβιντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» -την οποία οι αυτονομιστές διακήρυξαν μονομερώς- είπε, «Ο λαός μας δεν θέλει να ζήσει ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν και το 99,9% προτιμά να εγκαταλείψει την ιστορική μας γη».
Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πότε οι Αρμένιοι στο Καραμπάχ, οι οποίοι αριθμούν περίπου 120.000 άτομα, θα κατευθυνθούν στον Διάδρομο του Λατσίν.
Και συνέχισε, λέγοντας: «Η μοίρα του φτωχού λαού μας θα καταγραφεί στην ιστορία ως ντροπή και κηλίδα στο μέτωπο των Αρμενίων και ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Οι υπεύθυνοι για αυτή τη μοίρα μας μια μέρα θα λογοδοτήσουν ενώπιον του Θεού για τις αμαρτίες τους».
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανανέωσε την ετοιμότητα της χώρας του να υποδεχθεί τους Αρμένιους του Καραμπάχ εάν η διαμονή τους στην περιοχή αυτή καταστεί αδύνατη, όπως το έθεσε.
Ο Πασινιάν πιστεύει ότι οι επανειλημμένες επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν και το κλείσιμο του διαδρόμου του Λατσίν εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τους στόχους της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής στην περιοχή.
Ρωσικές κατηγορίες
Η Ρωσία κατηγόρησε τους ηγέτες της Αρμενίας για όξυνση της έντασης στο Καραμπάχ , ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με την κλιμάκωση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σε ομιλία που εκφώνησε στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι δυτικές δυνάμεις «τραβούν τα νήματα» για να υπονομεύσουν τη ρωσική επιρροή, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, η ηγεσία στην Αρμενία ρίχνει κατά καιρούς λάδι στην ίδια τη φωτιά».
Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να παρακολουθήσουν την κατάπαυση του πυρός, μετά από προηγούμενο γύρο μαχών το 2020 στην περιοχή που διοικούνταν από Αρμένιους αυτονομιστές για δεκαετίες.
Οι Αρμένιοι διαδήλωσαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Ερεβάν, εκφράζοντας την οργή τους, ενώ ορισμένοι κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι αποσπάται η προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Απαντώντας σε υψηλόβαθμο Αρμένιο πολιτικό που κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι παρέδωσε την περιοχή στο Αζερμπαϊτζάν, ο Λαβρόφ είπε: «Είναι γελοίο να μας κατηγορούν γι’ αυτό», προσθέτοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αρμενικός λαός θυμάται την ιστορία του».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Αρμένιοι θα παραμείνουν συνδεδεμένοι με τη «Ρωσία και άλλες φιλικές χώρες στην περιοχή, παρά με εκείνους που τους κατατρέχουν από το εξωτερικό».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν είπε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις κατά των κατοίκων του Καραμπάχ αποσταθεροποιούν την περιοχή, εξηγώντας ότι η χώρα του έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης, αλλά το Αζερμπαϊτζάν καταφεύγει στη βία.
Ο Αρμένιος υπουργός ζήτησε την άμεση ανάπτυξη αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας στην περιοχή του Καραμπάχ.
—