Στη μακρινή Κίνα το ρόδι καταναλώνεται από τους νιόπαντρους την πρώτη μέρα του γάμου για να ευλογηθεί ο γάμος τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς τους μαζί με ρόδια. Στη Μέση Ανατολή τα ρόδια χρησιμοποιούνταν για πολλές παθήσεις, όπως αιμορροΐδες, αμυγδαλίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ακόμη και για τη φαλάκρα.
Από τη Σοφία Τικταμπανδίδη
Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι η σοφία των αρχαίων είχε γερές βάσεις. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες.
Περιέχει, επίσης, ψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Το ρόδι περιέχει ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στον μεταβολισμό της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL στα αιμοφόρα αγγεία.
Επίσης, εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος.
Το ρόδι έχει μέτρια θερμιδική αξία (85Kcal/100γρ.), αφού περιέχει ακόρεστα έλαια, σάκχαρα και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Το έλαιο των σπόρων του ροδιού περιέχει περίπου 63,5% punicic acid (οξύ του ροδιού), ένα σπάνιο πολυακόρεστο λιπαρό οξύ (ω-5) 18 δεσμών άνθρακα (από άποψη δομής σχετίζεται με το συζυγές λινολενικό οξύ).
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από επιβλαβείς εξωγενείς παράγοντες, όπως από τις ελεύθερες ρίζες, καθώς και από τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης, και είναι ικανό να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου του μαστού! Είναι, επίσης, καλή πηγή βιταμίνης C. Τα 100 γρ. σπόρων ροδιού παρέχουν περίπου το 12% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C ενός ενήλικα. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C αναπτύσσει την αντίσταση του οργανισμού σε φλεγμονώδεις παράγοντες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, τόσο που τα 100 γρ. σπόρων ροδιού παρέχουν περίπου το 16% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Κ ενός ενήλικα. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.
Σήμερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις εξαιρετικά ωφέλιμες επιδράσεις του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία έχει αυξηθεί. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει σιγά σιγά όσα είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι στην αρχαιότητα. Το ρόδι αποδεικνύεται ότι περιέχει πολύ ισχυρά στοιχεία που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο μέλλον δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν και άλλες ωφέλιμες δράσεις του ροδιού!