10 ηγέτες με βραχύβια διακυβέρνηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστορία είναι γεμάτη από ηγέτες που βασίλεψαν για πολλά χρόνια και άφησαν βαθύ το αποτύπωμά τους. Υπάρχουν κι άλλοι που κυβέρνησαν για μικρό χρονικό διάστημα και σήμερα αποτελούν υποσημείωση σε κάποιο βιβλίο ιστορίας.

Ο κατάλογος που ακολουθεί παρουσιάζει 10 ηγέτες και τους λόγους που η εξουσία τους κράτησε τόσο λίγο:

10. Πέτρος Γ’ της Ρωσίας 185 ημέρες

Ο τσάρος Πέτρος Γ’ βασίλεψε στη Ρωσία από τις 5 Ιανουαρίου έως τις 9 Ιουλίου του 1762, δηλαδή μόνο 162 ημέρες. Άτομο με περιορισμένη νοημοσύνη και φανατικός φίλος της Πρωσίας, προκάλεσε μεγάλες αντιπάθειες στη χώρα του και συγκρούστηκε σχεδόν με όλους: με την Ορθόδοξη Εκκλησία, την τάξη των ευγενών, ακόμη και με τη σύζυγό του Σοφία, η οποία οργάνωσε πραξικόπημα με τη βοήθεια του εραστή της Γκριγκόρι Ορλόφ και τον ανέτρεψε. Ανέλαβε η ίδια τη διακυβέρνηση της χώρας ως Αικατερίνη Β’ και μεγαλούργησε, μένοντας στην ιστορία ως Μεγάλη Αικατερίνη. Ο δυστυχής Πέτρος φυλακίστηκε και δολοφονήθηκε από άνδρες του Ορλόφ, ο οποίος ήθελε να τον βγάλει από τη μέση για να παντρευτεί την τσαρίνα.

9. Ισαάκιος Β’ Άγγελος του Βυζαντίου 179 ημέρες

Ο Ισαάκιος διετέλεσε αυτοκράτορας του Βυζαντίου, όχι μία, αλλά δύο φορές. Η πρώτη του βασιλεία διάρκεσε από το 1185 έως το 1195, ενώ η δεύτερη μόλις 179 ημέρες, από την 1η Αυγούστου 1203 έως τις 27 Ιανουαρίου 1204. Την πρώτη φορά εκθρονίστηκε από τον αδελφό του Αλέξιο Γ’. Αμέσως μετά τυφλώθηκε και φυλακίστηκε για οκτώ χρόνια. Ελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια της Δ’ Σταυροφορίας. Οι Σταυροφόροι τον εγκατέστησαν ως συμβασιλέα με τον γιο του Αλέξιο Δ’. Αλλά οι δύο άνδρες γρήγορα έχασαν την υποστήριξη των Σταυροφόρων, καθώς δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους προς αυτούς. Ο Αλέξιος Γ’ επανήλθε στο θρόνο και οι δύο άνδρες ξαναφυλακίστηκαν. Ο Ισαάκιος πέθανε λίγες ημέρες αργότερα από το σοκ που ένιωσε, όταν του ανακοινώθηκε ότι ο γιος του στραγγαλίστηκε με εντολή του αυτοκράτορα.

8. Γιουάν Σικάι 101 ημέρες

Μετά την εκθρόνιση του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας Πουγί το 1912, ανακηρύχθηκε δημοκρατία με πρόεδρο τον στρατηγό Γιουάν Σικάι. Ο στρατηγός, όμως, είχε άλλα σχέδια κι επιχείρησε να αναβιώσει το αυτοκρατορικό μεγαλείο της Κίνας. Έτσι, στις 12 Δεκεμβρίου 1915 ανακήρυξε την αυτοκρατορία της Κίνας, που αποτέλεσε ένα θνησιγενές πολιτειακό μόρφωμα με ζωή 101 ημερών και κατέρρευσε μαζί με τον εμπνευστή του στις 22 Μαρτίου 1916. O Σικάι πρέπει να είναι το μοναδικό πρόσωπο στην παγκόσμια ιστορία, που υπηρέτησε τη χώρα του διαδοχικά ως πρόεδρος και βασιλιάς.

7. Περτίναξ της Ρώμης 86 ημέρες

Ο Πόπλιος Έλβιος Περτίναξ κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Μαρτίου 193. Διαδέχθηκε τον δολοφονημένο αυτοκράτορα Κόμμοδο και στο σύντομο χρόνο της βασιλείας του κυβέρνησε συνετά την αχανή χώρα, επιδιώκοντας, κατά πρώτον, να συμμαζέψει τα οικονομικά του κράτους. Θέλοντας να εξυγιάνει τα διεφθαρμένα ήθη των πραιτωριανών και να επαναφέρει την πειθαρχία στις τάξεις τους, προκάλεσε την οξύτατη αντίδρασή τους. Μέλη της Πραιτωριανής Φρουράς όρμησαν στο παλάτι και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Στη συνέχεια έκοψαν το κεφάλι του, το κάρφωσαν σ’ ένα κοντάρι και το περιέφεραν θριαμβευτικά στη Ρώμη.

6. Φρειδερίκος Κάρολος της Φιλανδίας 66 ημέρες

Ο πρίγκηπας της Έσσης Φρειδερίκος Κάρολος εκλέχτηκε βασιλιάς της Φιλανδίας από το φιλανδικό κοινοβούλιο στις 9 Οκτωβρίου 1918. Όμως, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το κλίμα ήταν βαρύ για βασιλιάδες. Η γερμανική καταγωγή του και η παραίτηση του μπατζανάκη του Γουλιέλμου, που σήμανε το τέλος της μοναρχίας στη Γερμανία, συνέβαλαν στην απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του στις 14 Δεκεμβρίου 1918, παρότι δεν είχε πατήσει ακόμη το πόδι του στη Φιλανδία. Μετά την παραίτησή του, η Φιλανδία επέλεξε το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας.

5. Δίδιος Ιουλιανός της Ρώμης 65 ημέρες

Μετά τη δολοφονία του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Περτίνακα από την Πραιτωριανή Φρουρά, στις 28 Μαρτίου 193, ο θρόνος της Ρώμης βγήκε σε δημοπρασία. Πλειοδότησε ο Δίδιος Ιουλιανός, υποσχόμενος 25.000 σηστέρια σε κάθε πραιτωριανό.. Η Σύγκλητος, φοβούμενη τη δύναμη των στρατιωτικών, ανακήρυξε τον Δίδιο Ιουλιανό αυτοκράτορα. Αυτός, για να ανταπεξέλθει στις υποσχέσεις του, υποτίμησε αμέσως το ρωμαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, που οδήγησε στη δολοφονία του την 1η Ιουνίου 193, 65 ημέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία.

4. Πάπας Ουρβανός 7ος 12 ημέρες

Υπηρέτησε το ανώτατο αξίωμα της Καθολικής Εκκλησίας μόλις για 12 ημέρες (15 Σεπτεμβρίου – 27 Σεπτεμβρίου 1590), επειδή προσβλήθηκε ελονοσία και πέθανε. Έτσι, έγινε ο Πάπας με τον μικρότερο χρόνο παραμονής στο θρόνο του Βατικανού. Έμεινε στην ιστορία επειδή απαγόρευσε το κάπνισμα επί ποινή αφορισμού. Συγκεκριμένα, σε παπική εγκύκλιο σημειωνόταν ότι όποιος κατείχε καπνό στο προαύλιο ή μέσα στην εκκλησία, είτε τον μάσαγε, είτε τον κάπνιζε με πίπα, είτε τον σνίφαρε σε μορφή πούδρας, θα αφοριζόταν.

3. Του Ντουκ του Βιετνάμ 3 ημέρες

Κυβέρνησε το Βιετνάμ μόλις για τρεις ημέρες το 1883 (20 – 23 Ιουλίου), διαδεχθείς τον αποθανόντα πατέρα του. Κατά τη διάρκεια της τελετής ενθρόνησής του προέβη σε διάφορες ανήθικες πράξεις, που δεν συμβάδιζαν με τα ήθη της χώρας και το πένθος που είχε διαταχθεί για τον θανόντα αυτοκράτορα. Ένα δικαστήριο δίκασε τον νέο αυτοκράτορα και τον καταδίκασε σε θάνατο με δηλητήριο. Τελικά, εκθρονίστηκε και πέθανε στην αιχμαλωσία. Πιστεύεται ότι ήταν μαριονέτα των γάλλων αποικιοκρατών. Την εκθρόνιση του Του Ντουκ ακολούθησε πολιτική αναταραχή που κράτησε περί τα δέκα χρόνια κι έληξε με την επιβολή μιας νέας σταθερής μοναρχίας, με επικεφαλής έναν από τους γιους του.

2. Μο Τζιν της Κίνας 2 ώρες

Ο αυτοκράτορας Μο Τζιν, «κατά κόσμο» Βανιάν Τσενγκλίν, ήταν ο πιο βραχύβιος ηγέτης στην ιστορία της Κίνας. Στις 9 Φεβρουαρίου 1234 σκοτώθηκε δύο ώρες μετά την ενθρόνησή του, όταν οι Μογγόλοι κατέλαβαν την Καϊζού, μετά από πολιορκία ενός έτους. Νωρίτερα, ο προκάτοχός τους αυτοκράτορας Αϊζόνγκ είχε αυτοκτονήσει, διαισθανόμενος την επερχόμενη ήττα και ο Μο επιχείρησε μάταια να ανακόψει την επέλαση των Μογγόλων. Ο θάνατος του Μο σήμανε το τέλος της δυναστείας των Τζιν και την κυριαρχία για τα επόμενα χρόνια της μογγολικής δυναστείας των Γιουάν στη Βόρειο Κίνα.

1. Λουδοβίκος ΙΑ’ της Γαλλίας 20 λεπτά

Στις 2 Αυγούστου 1830, ο δούκας του Ανγκουλέμ Λουδοβίκος – Αντώνιος παρέμεινε αυτοκράτορας της Γαλλίας για 20 λεπτά, προτού παραδώσει τα σκήπτρα στον ανηψιό του Ερρίκο Ε’. Ήταν ο νόμιμος διάδοχος του γαλλικού θρόνου, μετά την παραίτηση του πατέρα του Λουδοβίκου 10ου, ενός αντιδημοφιλούς αυτοκράτορα, που παρασύρθηκε από την ορμή της Ιουλιανής Επανάστασης. Ο Λουδοβίκος Αντώνιος παρέμεινε αυτοκράτορας ως Λουδοβίκος 11ος για 20 λεπτά, όσο και το διάστημα υπογραφής των σχετικών εγγράφων της παραίτησής του, παρά τις εκκλήσεις της συζύγου του να μην παραιτηθεί. Δεν ανακάλεσε την απόφασή του, έριξε μαύρη πέτρα πίσω του και δεν ξαναγύρισε στη Γαλλία.

https://www.sansimera.gr/listes/7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ