«Μηνύματα» Ερντογάν προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους ορισμένων ομάδων σκέψης των ΗΠΑ που διοργάνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών SETA στη Νέα Υόρκη.

Ανέφερε ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για τον δεύτερο αιώνα της Δημοκρατίας με το όραμα του Τουρκικού Αιώνα, τονίζοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι να συμβάλει στην επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων, την εγκαθίδρυση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.

Είπε, επίσης, για στόχους όπως η εξάλειψη των αδικιών του διεθνούς συστήματος, καθώς είναι γνωστό ότι ζητά θέση στη χώρα του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν ανέφερε, ακόμη,  ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας με μια δίκαιη ειρήνη, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στη διπλωματία με στόχο την εδραίωση μόνιμης ειρήνης σε όλες τις περιοχές των συγκρούσεων και την αύξηση του αριθμού των φίλων της Τουρκίας.

Οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ- ΗΠΑ

2 77

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται για την αναζωογόνηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό θα είναι καθοριστική.

Εξήγησε την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα από τα εμπόδια που προκύπτουν κατά καιρούς στα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών έχουν εκκαθαριστεί και ότι αποφάσισε να αυξήσει τις επαφές με θετική ατζέντα.

Να μην υπάρχει διαχωρισμός των ‘τρομοκρατικών ομάδων’

Ο Πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί η διεθνής αλληλεγγύη σε θέματα όπως η αδιάκριτη μάχη ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδιαίτερα το PKK, το FETO και το DAESH, και η αξιοπρεπής επιστροφή των Σύριων προσφύγων στη χώρα τους.

Αναθεώρηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη μεταρρύθμισης του διεθνούς συστήματος με τρόπο βασισμένο σε κανόνες και δίκαιο. Θύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πρότεινε αυτή την κατανόηση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν επιβεβαίωση της δήλωσής του ότι «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» [σημ. από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας].

Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξήγησε επίσης ότι η εχθρότητα προς το Ισλάμ, ο ρατσισμός και οι επιθέσεις κατά των ιερών πραγμάτων αυξάνονται και αποκάλυψε επίσης τον μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονεί το να κλείνει το μάτι σε αυτά λόγω της ελευθερίας της έκφρασης. Κάλεσε όλους να αντιδράσουν σε αυτά τα άσχημα γεγονότα, τονίζουν τα τουρκικά media.

anadolu

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ