Η αναλγησία των τραπεζών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Το κυριότερο που ασφαλώς μέτρησε στη βοήθεια που θα παρέχει στη Σλοβενία η ΕΕ (400 εκ. € από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ, 2,7 δις € από το ταμείο «Η επόμενη γενιά ΕΕ» και ανακατεύθυνση 3,3 δις € από το Ταμείο Συνοχής), είναι η συνδρομή των τραπεζών της – σημειώνοντας ότι, εάν είχε συμφωνηθεί κάτι ανάλογο από τις ελληνικές τράπεζες, το ενεργητικό των οποίων είναι περί τα 315 δις €, θα σήμαινε πάνω από 600 εκ. € ετησίως για την Ελλάδα η πάνω από 3 δις € σε 5 χρόνια.

Εν προκειμένω, όταν τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μας υπολογίζονται στα 3,8 δις € μόνο το 2023, ενώ ήταν στα 3,2 δις € το 2022, τα 600 εκ. € ασφαλώς δεν είναι πολλά.

Εν τούτοις, οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 44 δις € των φορολογουμένων Ελλήνων, που στηρίχθηκαν με τα 17 δις € του αναβαλλομένου φόρου και με τα 18,7 δις € των προγραμμάτων Ηρακλής, ενώ προικίσθηκαν με το Hive down, που καταληστεύουν τους Έλληνες με τις προμήθειες τους, καθώς επίσης με την τεράστια διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, εις βάρος τόσο των καταθετών, όσο και των δανειοληπτών, αποφάσισαν να στηρίξουν τη Θεσσαλία μόλις με 50 εκ. € – έχοντας το επί πλέον θράσος να υποσχεθούν στους πληγέντες παράταση 4 μηνών για τις υποχρεώσεις τους, σαν να πρόκειται να ορθοποδήσουν μετά από 4 μήνες.

IMG 1885 1

Όσα δηλαδή για τους ευάλωτους το 2022 – σημειώνοντας πως οι ζημίες του Ιανού υπολογίζονται 5 φορές χαμηλότερες, από αυτές του Ντάνιελ.

Δυστυχώς δε με τις ευχές της κυβέρνησης που, και σε αυτήν την περίπτωση, όπως με την ΕΕ, λειτουργεί ως επαίτης – εύλογα, αφού το κυβερνών κόμμα χρωστάει στις τράπεζες περί τα 420 εκ. €, γεγονός που σημαίνει πως αυτές στην ουσία κυβερνούν, μαζί με τους ελάχιστους Ολιγάρχες που απομυζούν τους πάντες.

Όσον αφορά τις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων, τις γνωστές ως «κοράκια», στις οποίες ασφαλώς συμμετέχουν οι τράπεζες, έδωσαν μόλις δύο μήνες παράταση στους πλειστηριασμούς – υποσχόμενες επί πλέον μη τηλεφωνική ενόχληση των οφειλετών, για αυτούς τους δύο μήνες! Ντροπή!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ