Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ασθένεια η οποία ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και η συχνότητά της ολοένα και αυξάνεται. Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ορίζεται η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο από το στομάχι.
Από τη Σοφία Τικταμπανίδη
Οι αιτίες που διαμορφώνουν το προφίλ της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ποικίλλουν. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τη χάλαση του κατώτερου σφιγκτήρα, την εγκυμοσύνη, το αλκοόλ, το κάπνισμα, την κατανάλωση καφέ, τα τηγανητά, το αυξημένο άγχος, την ύπαρξη διαφραγματοκήλης κ.ά. Τα ενοχλητικά και πολλές φορές επώδυνα συμπτώματα της παλινδρόμησης είναι τις πιο πολλές φορές και ο κύριος λόγος που συνήθως οδηγεί τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική και διαιτολογική βοήθεια, η οποία έχει ως στόχο τη διαγνωστική αξιολόγηση, αλλά και την ανακούφιση και θεραπεία της κατάστασης αυτής.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς σε καθημερινή βάση είναι: καούρα, μια πικρή ή ξινή γεύση στον λαιμό ή στο στόμα, χρόνιος πονόλαιμος, βραχνάδα, δυσφαγία, δυσπεψία, ρέψιμο και ναυτία. Εάν δεν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και κυρίως αντιμετώπιση, μπορεί η κατάσταση αυτή να επιφέρει αρκετά σοβαρές επιπλοκές στον ασθενή. Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας για τη γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η θεραπεία και η διατήρηση της ύφεσης της διαβρωτικής οισοφαγίτιδας, όταν υπάρχει, η πρόληψη των επιπλοκών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη «δίαιτα» για ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πέρα από μια σειρά υποδείξεων που αφορούν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του ασθενούς, σε συνδυασμό με μια σειρά τροφών που επιβαρύνουν τα συμπτώματα της νόσου.
Οι πιο συνήθεις τροφές και ενέργειες που φαίνεται να πυροδοτούν τα συμπτώματα είναι:
■ Τα εσπεριδοειδή φρούτα και οι χυμοί
■ Τα ανθρακούχα ποτά
■ Ο καφές και η καφεΐνη
■ Η σοκολάτα
■ Το αλκοόλ
■ Η ντομάτα
■ Τα πικάντικα και καυτερά τρόφιμα
■ Τα έντονα λιπαρά γεύματα
■ Τα τηγανητά
■ Το κάπνισμα
Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών φαίνεται να έχει μια πιθανή προστατευτική δράση στους ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αφού παρατηρούνται λιγότερα συμπτώματα και επεισόδια σε άτομα που καταναλώνουν μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
Ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν κάποια φυτικά προϊόντα και βότανα, η ρίζα τζίντζερ, ο κουρκουμάς και ο καθαρός χυμός αλόη βέρα.