Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε σχετικά με τον διάδρομο Ινδίας-Ευρώπης,χωρίς την Τουρκία, ο οποίος προτάθηκε κατά τη συνάντηση της G20:
«Δεν είναι δυνατόν οι διάδρομοι ενέργειας και μεταφορών στην περιοχή μας που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία να είναι αποτελεσματικοί και βιώσιμοι», είπε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan παρευρέθηκε στο 10ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Haliç. Ο Φιντάν έκανε ομιλία στο πρόγραμμα.
Ανακοίνωσε ότι το παγκόσμιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα μειωθεί κατά 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μακροπρόθεσμα.
Αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ του συνολικού οικονομικού μεγέθους της ΕΕ. Αυτό σημαίνει τριπλάσιο οικονομικό μέγεθος από ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου το δολάριο χρησιμοποιείται ως απειλή και όπλο, ο πληθωρισμός έχει γίνει παγκόσμιο πρόβλημα και η πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών σε πιστώσεις έχει γίνει δύσκολη.
Επιπλέον, θα ήταν σωστό να προσθέσουμε σε όλα αυτά ότι η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται σε παγκόσμια κλίμακα, η ζημιά στις αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίζεται και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές με όλη τους την ένταση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για ένα διεθνές οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα που να είναι πιο διαφανές, πιο δίκαιο και να μην αφήνει κανέναν πίσω στην αλλαγή ώστε να επιταχυνθεί η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.
Τέλος, ενθάρρυνε την επέκταση που έγινε στη σύνοδο κορυφής των BRICS και άνοιξε το δρόμο για την πρόσληψη νέων μελών.
Είναι σαφές ότι αυτή η αναζήτηση μιας εναλλακτικής τάξης και μηχανισμού θα αφήσει το στίγμα της στην επόμενη περίοδο.
Το βλέπουμε επίσης στις συζητήσεις για τους διαδρόμους μεταφοράς και ανεφοδιασμού.
Η αλλαγή των διεθνών ισορροπιών πυροδοτεί την εισαγωγή εμπορικών οδών ως στοιχείο ανταγωνισμού.
«Αυτή δεν είναι στην πραγματικότητα μια νέα θέση στη γεωπολιτική στρατηγική, είναι μια πρακτική που έχει ξεχαστεί από καιρό λόγω των χαρακτηριστικών του ανοιχτού οικονομικού συστήματος, αλλά πρόσφατα η ανάδειξη διαφορετικών διαδρομών σύνδεσης έχει γίνει μια γεωστρατηγική πεποίθηση», είπε.
«Δεν είναι δυνατό οι διάδρομοι ενέργειας και μεταφοράς στην περιφέρειά μας , χωρίς την Τουρκία, να είναι αποτελεσματικοί και βιώσιμοι»
Ήμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε σχέδιο που ενθαρρύνει τη συνεργασία σε ένα σημείο όπου συναντώνται τρεις ήπειροι.
Ωστόσο, πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν είναι δυνατόν οι διάδρομοι ενέργειας και μεταφορών στην περιοχή μας, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, να είναι αποτελεσματικοί και βιώσιμοι.
Αυτό ξεχωρίζει πάντα με ορθολογικούς υπολογισμούς. Ο διάδρομος της Μέσης Κασπίας που συνδέει τον τουρκικό κόσμο με την Ευρώπη και ο Δρόμος Ανάπτυξης που περνά από το Ιράκ αποκαλύπτουν τον κεντρικό ρόλο της Τουρκίας όσον αφορά τη συνδεσιμότητα.
Οι εξελίξεις που έχουν επηρεάσει βαθιά το παγκόσμιο και γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας και η πανδημία Covid-19, έχουν αποδείξει ότι ο Κεντρικός Διάδρομος είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική διαδρομή. Επιπλέον, ο Πρόεδρός μας δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής της G20: «Θα κάνουμε σοβαρά βήματα στον τομέα της ενσωμάτωσης των οικονομιών μας στη συνάντηση της οργάνωσης των τουρκικών κρατών».
Ο υπουργός Φιντάν συνέχισε:
«Από την άλλη πλευρά, σήμερα, όταν υπάρχει παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η Τουρκία είναι σε θέση να διαφοροποιεί τις πηγές και τις διαδρομές της και να αυξάνει συνεχώς τις ενεργειακές της επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων καθαρών και ανανεώσιμων πηγών.
Με αυτά τα προσόντα, συνεισφέρουμε για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και όχι μόνο.
Οι προσπάθειές μας λαμβάνουν επίσης υπόψη τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθούμε στενά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον Κανονισμό για τον άνθρακα στα σύνορα.
Η ενέργεια ήταν πάντα ένας θεμελιώδης τομέας συνεργασίας εντός του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, του οικογενειακού συμβουλίου του τουρκικού κόσμου.
Έχουμε στρατηγικές επενδύσεις όπως ο αγωγός αργού πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ και ο TANAP.
Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία ώστε να συμπεριλάβει το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν.
Στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θα πραγματοποιήσουμε φέτος στο Καζακστάν, εκτός από την ενέργεια, θα κάνουμε σοβαρά βήματα στον τομέα της ολοκλήρωσης των οικονομιών μας, που θα αποτελέσει ιστορική καμπή όσον αφορά τη θεσμοθέτηση των σχέσεών μας.
Στις σημερινές διεθνείς ισορροπίες, αυτή η ενοποίηση έχει πραγματικά μεγάλη στρατηγική αξία.
Σκεφτείτε το: Πέρυσι, οι εμπορικοί όγκοι των χωρών-μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών με τον κόσμο έφτασαν τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. «Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να το προχωρήσουμε περαιτέρω», είπε.
—
Haber 7