Γιατί ο Σίσι προσέγγισε τον Ερντογάν, αυτή είναι η αλήθεια (τούρκικο δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο έχει φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών. Η συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν υπό πληθωριστικές πιέσεις, τράβηξε την προσοχή αυτή την περίοδο, γράφουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τιμές των τροφίμων στην Αίγυπτο αυξήθηκαν περισσότερο από 70% σε ένα χρόνο, ενώ η χώρα έχει υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα τρεις φορές από το 2022.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται στην Αίγυπτο και έφτασε σχεδόν στο 40% τον Αύγουστο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Αίγυπτος βιώνει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης.

 Ο πληθωρισμός στην Τουρκία δεν μειώνεται παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων και τους πιστωτικούς περιορισμούς.

Το γεγονός ότι οι ηγέτες και των δύο χωρών μπόρεσαν να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής της G20 παρά όλες τις διπλωματικές κρίσεις υποδηλώνει ότι το πεδίο συνάντησης ήταν η οικονομία.

Ιστορική κρίση στην Αίγυπτο

Αυτή η συνολική αύξηση των τιμών «ζυγίστηκε σε μεγάλο βαθμό» από μια αύξηση 71,4% στο κόστος των τροφίμων και των ποτών, το πιο σημαντικό συστατικό του καταναλωτικού καλαθιού, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής στην Αίγυπτο.

«Ο πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από το 30 τοις εκατό για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, μια πρόκληση για τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να υποτιμήσει περαιτέρω το εθνικό νόμισμα για να περιορίσει ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα».

Δόση δανείου τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο

Αυτός ο υψηλός πληθωρισμός συνδέεται κυρίως με διάφορες φάσεις νομισματικής υποτίμησης (τρεις φάσεις από τις αρχές του 2022) καθώς και με την ταυτόχρονη κατάρρευση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου λόγω της μαζικής εκροής κεφαλαίων από τις αρχές του 2022, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα επικαλούμενο το Bloomberg.

«Ο Αλ-Σίσι προειδοποίησε τον Ιούνιο για τον αντίκτυπο των υποτιμήσεων του νομίσματος στην αύξηση των τιμών και είπε ότι η χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί περαιτέρω αποδυνάμωση του νομίσματός της», ανέφερε το ΔΝΤ σε ένα μετά βίας συγκαλυμμένο μήνυμα στην ομιλία του. Αυτό θυμίζει τα αμερικανικά οικονομικά μέσα.

Το χρέος της χώρας έχει τριπλασιαστεί

Η Αίγυπτος παλεύει με το καλπάζον χρέος εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω των μεγάλων επενδύσεων σε τεράστια έργα υποδομής από τότε που ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέλαβε την εξουσία το 2013.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το εξωτερικό χρέος έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια, φθάνοντας φέτος τα 165,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η κρυφή οικονομική κρίση βάθυνε περαιτέρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος οδήγησε σε φυγή κεφαλαίων και αποδυνάμωσε τις εύθραυστες κοινωνικές ισορροπίες σε αυτή τη χώρα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο και έχει πληθυσμό 105 εκατομμυρίων κατοίκων, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ