Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπέβαλλε ο Θεοκλής Ζαούτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή θεωρούνταν αναμενόμενη καθώς από το καλοκαίρι είχε ανακοινωθεί και ψηφισθεί το νέο οργανόγραμμα του Οργανισμού το οποίο προέβλεπε την τοποθέτηση Διευθύνοντος Συμβούλου πλέον του προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Ο κ. Ζαούτης δεν είχε κληθεί από το Υπουργείο Υγείας για να συμμετέχει στις συζητήσεις μετά την πρόσφατη θεομηνία στην Θεσσαλία. Ως επικρατέστερος διάδοχος του του Θεοκλή Ζαούτη φέρεται να είναι ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, οποίος ήταν και αυτός που συμμετείχε στην ενημέρωση για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.
Το παρασκήνιο
Ωστόσο, το παρασκήνιο για την αποχώρηση του Θεοκλή Ζαούτη είναι πιο «πλούσιο».
Σύμφωνα με το ethnos.gr, o απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΔΥ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη χθες βράδυ.
Πριν από λίγες μέρες είχε απομακρύνει τα προσωπικά του αντικείμενα από το γραφείο του.
Η αποχώρηση του έγινε μέσα σε κλίμα μεγάλης δυσαρέσκειας.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, εδώ και μήνες οι σχέσεις υπουργείου Υγείας και τέως προέδρου του ΕΟΔΥ δεν ήταν καλές. Το μεγάλο ζήτημα ήταν η έλλειψη επικοινωνίας με το Υπουργείο καθώς ο κ.Ζαούτης φερόταν να παίρνει αποφάσεις που δεν είχαν το πράσινο φως από τους ανωτέρους του.
Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχαν έντονες συζητήσεις για την απομάκρυνσή του ήδη από νωρίς, ωστόσο, αυτό δεν έγινε για συγκεκριμένους λόγους, λόγω και των στενών επαφών και συνεργασιών που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΔΥ με το ίδρυμα Νιάρχος με το οποίο άλλωστε συνεργαζόταν μέσω του φορέα Cleo που είχε δημιουργήσει για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.
Η πρόθεσή της αναπληρώτριας Υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη να αλλάξει πλήρως τον Οργανισμό χωρίς να ενημερώσει τον Θεοκλή Ζαούτη, έκανε τον παραιτηθέντα να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για αποχώρηση.
Ποιος είναι ο Θεοκλής Ζαούτης
Ο Θεοκλής Ζαούτης ανέλαβε το ρόλο στον ΕΟΔΥ το 2021 εν μέσω πανδημίας, μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα ο οποίος αποχώρησε εν μέσω έντονων φημών για την υπόθεση του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ).
Ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, PhD είναι Καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οµότιµος Καθηγητής Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστηµίου της Pennsylvania και στο Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP), όπου διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Λοιμώξεων από το 2014 έως το 2018.
Έλαβε το μεγαλύτερο µέρος της ιατρικής του εκπαίδευσης στις Ηνωµένες Πολιτείες, µε εξαίρεση το διδακτορικό του, το οποίο ολοκλήρωσε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 2015 ήταν ένας από τους δύο φιναλίστ για τη θέση του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Είναι Σύμβουλος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την Πρωτοβουλία «Υποστήριξη του Τομέα Υγείας της Ελλάδας», που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, καθώς και Σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη στην Ελλάδα, ιδιότητα την οποία υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας στην ανάπτυξη κλινικών κατευθυντήριων γραµµών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συνταγογράφησης πρωτοκόλλων για οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 είναι µέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, του Υπουργείου Υγείας.
Από το 2018 είναι Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιδρύματος Penta, ενός από τους κορυφαίους Οργανισµούς στην Ευρώπη, που διεξάγει έρευνα για τις παιδιατρικές λοιµώξεις.
Στις Ηνωµένες Πολιτείες κατέχει τη θέση του Προέδρου του Ειδικού Τµήµατος Παιδιατρικής της Οµάδας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) για την Αντιµικροβιακή Διαχείριση.
Είναι Μέλος του Επιστηµονικού Συµβουλίου για την Καταπολέµηση της Μικροβιακής Αντοχής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (CDC) και Μέλος της Επιτροπής για τις Λοιμώδεις Νόσους (The Red Book Committee) της Αµερικανικής Ακαδηµίας Παιδιατρικής (AAP).
Έχει περισσότερες από 270 επιστηµονικά αξιολογηµένες δηµοσιεύσεις, τις περισσότερες στον τοµέα των παιδιατρικών λοιµώξεων, µε επίκεντρο τις νοσοκοµειακές λοιµώξεις, την αντιµικροβιακή χρήση και αντοχή και τον εµβολιασµό.