Ο Θεσσαλικός κάμπος που πνίγηκε στα νερά και ξανάγινε λίμνη, όπως ήταν πριν από την αποξήρανση της Κάρλας, έπνιξε μαζί του και ένα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο παραγωγικό κομμάτι της χώρας.
- Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας
Η Θεσσαλία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρήγαγε μέχρι πριν λίγες ημέρες:
- το 35% του σταριού της χώρας
- το 35% του κριθαριού
- το 38% του βαμβακιού
- το 53% της βιομηχανικής ντομάτας
- το 54,7% των αχλαδιών
- το 60% των μήλων
- το 39% των κάστανων
- το 26% των καρυδιών
- το 40% των μαλακών τυριών
- το 25% των σκληρών τυριών
- το 19,4% του πρόβειου γάλακτος
- το 19,7% του αγελαδινού γάλακτος
- το 13,7% του κατσικίσου γάλατος
- το 18,5% του βοδινού κρέατος
- το 10,3% του κρασιού.
Τα προϊόντα της Θεσσαλίας είναι περιζήτητα όχι μόνο στην Ελληνική αγορά για μεταποίηση που φτάνει το 37% της συνολικής εμπορικής μεταποίησης προϊόντων, αλλά και στις ξένες αγορές, αφού από εδώ εξάγεται το 41% του συνόλου των εξαγωγών γάλακτος από τη χώρα μας.
Ένας πραγματικός θησαυρός για την Ελληνική οικονομία, πνίγηκε κάτω από εκατομμύρια τόνους λάσπη και αχρηστεύτηκε, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και πρόνοιας για την προστασία της αγροτικής παραγωγής.
Σχεδόν στο σύνολο τους τα προϊόντα που παράγονται στη Θεσσαλία είναι προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) όπως:
Η Φέτα, το κασέρι, το μανούρι, το γαλοτύρι, ο μπάτζος Θεσσαλίας, η Γραβιέρα Αγράφων Καρδίτσας, το αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας, το κατσικάκι Σκοπέλου, το αρνάκι Αργιθέας, το φιρίκι Πηλίου και τα μήλα Ζαγοράς, τα κεράσια Αγιά, το αχλάδι, το σταφύλι και το ροδάκινο Τυρνάβου και τ’ ακτινίδια Δέλτα Πηνειού, που είναι σε διαδικασία ν’ αναγνωριστούν ως ΠΟΠ.
Ακόμη η κονσερβοελιά Μαγνησίας, τ’ αμύγδαλα Σικουρίου, τα Κάστανα Κισσάβου, τα φασόλια και οι πατάτες ορεινών Θεσσαλικών περιοχών, τ’ αλλαντικά Θεσσαλίας και ο χαλβάς Φαρσάλων.
Ο μακρύς κατάλογος των προϊόντων συνεχίζεται με το Μέλι και τα Σκόρδα Πλατυκάμπου, με τα κρασιά Ραψάνης, Λάρισας, Τυρνάβου και το τσίπουρο Καρδίτσας.
Η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, οργανώθηκε τα τελευταία χρόνια και επιδοτήθηκε από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες της οποίας επωφελήθηκαν, αποκτώντας πρόσβαση μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής σε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Η ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή πάντως μπορεί να επιτευχθεί κάποτε, αλλά όχι με λόγια.