Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το Πήλιο αποτελούσε καταφύγιο θεών, ημίθεων, Κενταύρων και Τιτάνων. Το αποκαλούν και βουνό των «τεσσάρων εποχών» καθώς εναρμονίζεται απόλυτα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε εποχής, αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει.
Εκεί παντρεύτηκε ο Πηλέας τη Νηρηίδα Θέτιδα και απέκτησαν τον Αχιλλέα. Αμέσως μετά το γάμο, η θεά Έριδα, που δεν είχε προσκληθεί, έριξε ανάμεσα στους προσκεκλημένους ένα χρυσό μήλο με την επιγραφή «τη καλλίστη», που διεκδίκησαν οι τρεις ωραιότερες θεές: Αφροδίτη, Ήρα και Αθηνά. Η απόφαση του Πάρη, πρίγκιπα της Τροίας, να δώσει το μήλο στην Αφροδίτη υπήρξε μοιραία για την οικογένεια και την πατρίδα του.
Με ξύλα από τις πλαγιές του Πηλίου, φτιάχτηκε η μυθική «Αργώ» που μετέφερε τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες στην Κολχίδα για να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Θεωρείτο πατρίδα του Κένταυρου Χείρωνα, ο οποίος με τις γνώσεις του στη Βοτανολογία, γιάτρευε τους ημίθεους.
Ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Ιάσονας κι ο Ασκληπιός μαθήτευσαν κοντά του. Μεταξύ άλλων τους δίδαξε τοξοβολία, την τέχνη του πολέμου, μουσική και αρετή. Τους μετέδωσε επίσης και τις γνώσεις του για τις θεραπευτικές ιδιότητες των εκατοντάδων βοτάνων και φυτών….
Χάρις στην γεωγραφική του θέση, την διαμόρφωση του εδάφους του, τα αστείρευτα νερά του και την πλούσια παραγωγή ξυλείας και καρπών της γης, το Πήλιο έγινε από τους προσφιλείς προορισμούς διανοούμενων, ιερέων, εμπόρων, καλλιτεχνών, τεχνιτών και γενικά ανθρώπων με ελεύθερο πνεύμα και υψηλό αίσθημα ελευθερίας.
Μαζί με τους ντόπιους ίδρυσαν οικισμούς και χωριά, έκτισαν σχολεία και βιβλιοθήκες, εκκλησίες και μοναστήρια, δημιούργησαν βιοτεχνίες, επιχειρήσεις και στόλους και άνοιξαν νέες εμπορικές οδούς με την ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και την Δυτική Ευρώπη.
Το Πήλιο ανθούσε και μάλιστα τον 17ο και 18ο αιώνα ήταν η πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη ορεινή περιοχή της Ελλάδας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου το 1967, οπότε και λειτούργησε ο πρώτος εναέριος αναβατήρας. Από το 1997 φορέας διαχείρισής του είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία Μαγνησίας (ΑΝΕΜ Α.Ε.)….
[mixanitouxronou.gr]