Το μυστήριο της Χρυσής Τομής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρυσούς Αιών και Παρθενώνας, παγκόσμιοι φάροι πολιτισμού και φιλοσοφίας.

Η Αθηναϊκή Αυτοκρατορία εξελίσσεται σε πόλη κράτος των Αθηνών για 140 έτη και κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής γεννήθηκε ο Χρυσούς Αιών (462 – 322 π.Χ.), του Περικλή Ξανθίππου ( 494 Χολαργός – 429 π.Χ) και του Παρθενώνα (Άρχισε 447, τελείωσε 438 π.Χ,), αντιπροσωπευτικού θαύματος του Χρυσού Αιώνα, συμβόλου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αλλά και παγκόσμιου φάρου Πνεύματος, Πολιτισμού, Φιλοσοφίας, Δημοκρατίας και ύψιστης τέλειας αρχιτεκτονικής και ιστορικής γλυπτικής που ( Φειδίας, Καλλικράτη, Ικτίνος) αποτυπώνει με τα απαράμιλλα γλυπτά του, όλη την Ελληνική ιστορία.

Ο μεγαλύτερος ναός (Μ.69.5 Χ Π.30.87 Χ Υ. 13,72 = Χρυσή τομή 4:9, Υ.13.72Χ9=125.28:4=Π.30.87 ή 30.87Χ9=277.92:4= Μ 69.48), με τις τελειότερες αρμονικές αναλογίες Δωρικού απαράμιλλου καλλιτεχνικού ρυθμού. Ο μοναδικός ολομάρμαρος ναός, από Πεντελικό μάρμαρο. Σημειώνεται ότι η σκεπή του Παρθενώνα ήταν σκεπασμένη από λεπτά τετράγωνα μάρμαρα, σαν φεγγίτες λεπτά κομμένα, που τα διαπερνούσαν οι ακτίνες του Ήλιου και φώτιζαν το εσωτερικό του ναού με θεϊκό απόκοσμο φως. Μέχρι σήμερα δεν ανακαλύφθηκε η τεχνική κοπής των φεγγιτών μαρμάρων……

Ο Παρθενώνας συμβολίζει και εκπροσωπεί την Αθηναϊκή Δημοκρατία, τον Ελληνικό πολιτισμό και έχει χαραγμένη ανεξίτηλα στα μάρμαρα του, την ιστορία ακριβώς όπως αποτυπώθηκε τότε, ( Όπως και σε όλα τα μνημειώδη αρχιτεκτονήματα της χρυσής τότε εποχής ), της φιλοσοφίας, του Πολιτισμού, της Δικαιοσύνης, της τέλειας Δημοκρατίας, των Θεάτρων, Φιλοσοφικών συμποσίων, της αθλητικής άμιλλας, των επιστημών, της ποίησης και λογοτεχνίας, του Σόλωνα, Κλεισθένη, Αναξαγόρα, Ζήνωνα, Αριστοτέλη, Κίμωνα, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Θουκυδίδη, Ηρόδοτου, Πλάτωνα κ.ά. Πουθενά και ποτέ, δεν έγινε σε όλο τον κόσμο, αρχαίο και σύγχρονο, αυτή η έκρηξη πνεύματος, φιλοσοφίας και εκπολιτισμού! Είναι ένας και μοναδικός πολιτιστικός φάρος που διαφωτίζει μέχρι σήμερα όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Άλυτο μέχρι σήμερα το μαθηματικό πρόβλημα των τέλειων αναλογιών του Παρθενώνα, αλλά και άλυτο το μυστήριο της ιδιοφυίας και διάνοιας των Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Το 1985 ανακαλύφθηκε στη Σαλαμίνα μετρολογικό ανάγλυφο με απεικόνιση μέρους ανθρώπινου σώματος με τέλειες αναλογίες, όπως επίσης και οι μετρικές μονάδες (π.χ. 1 πόδι=0,3188μ), που χρησιμοποιούσαν με βάση το τέλειο ανθρώπινο σώμα οι μαθηματικοί και κατασκευαστές του Παρθενώνα. Μυστήριο είναι η αναλογία του κοντού στυλοβάτη του Παρθενώνα που είναι ίση με 1’’ δευτερόλεπτο ενός τόξου γεωγραφικού πλάτους της γης, κάτι που αποδεικνύει ότι γνώριζαν ακριβώς τις διαστάσεις της σφαιρικής γης……! (Search, αναλογίες Παρθενώνα.)

Είναι βέβαιον ότι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, μαθηματικοί, αρχιτέκτονες, γνώριζαν τέλεια, τα αναλογικά μαθηματικά του σύμπαντος, διάμετρος γης, αποστάσεις και τις τέλειες αναλογίες του ανθρώπινου σώματος οι οποίες αγγίζουν την συμπαντική τελειότητα. Εφάρμοζαν τέλεια τις αναλογίες αυτές σε όλα τα αρχιτεκτονήματα και μυστήριο αποτελεί μέχρι σήμερα πως κατάφερναν οι αρχιτέκτονες να δημιουργούν την απόλυτη τελειότητα με διαφορά πολλές φορές ενός χιλιοστομορίου…

Με βάση τις αναλογίες αυτές στο De architecture του Βιτρουβίου 3.1.3 (Αποσπασματικές πληροφορίες) αναγράφονται οι τέλειες αναλογίες του ανθρωπίνου σώματος, οι οποίες έδωσαν έμπνευση στον Ντα Βίτσι (15ος αιώνας) να σχεδιάσει τον Βιτρούβειο άνθρωπο με τις δικές του απόψεις, ότι η συμμετρία του ανθρώπινου σώματος έχει απόλυτη σχέση με την τελειότητα του σύμπαντος κλπ.

Βεβαίως καταγράφεται ότι αυτές τις γνώσεις, κατείχαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι από το 548 π.Χ., όπως ο Θαλής ο Μιλήσιος, που κατά τον Αριστοτέλη ήταν και ο πρώτος Έλληνας φιλόσοφος. (Αποσπασματικές Πληρ. Prof. L. Kaliambos, T.E. Inst. Of Larissa, Discovery of Parthenon math.)

keimeno da vinci
Βιτρούβιος άνθρωπος από Ντα Βίτσι το 1490, με βάση την πραγματεία του Ρωμαίου αρχιτέκτονα Βιτρούβιου. Κανόνας των αναλογίων: Μια παλάμη έχει πλάτος τεσσάρων δακτύλω, ένα πόδι έχει μήκος τέσσερις παλάμες, ένας πήχυς έχει πλάτος, το ύψος ενός ανθρώπου είναι τεσσερις πήχες ( 24 παλάμες), μια δρασκελιά είναι τέσσερις πήχεις. Το μήκος των χεριών σε διάσταση είναι ίσο με το ύψος του, η απόσταση από τη γραμμή των μαλλιών ως τη κορυφή του στήθους είναι το ένα έβδομο του ύψους του άνδρα, η απόσταση από την κορυφή του κεφαλιού ως τις θηλές είναι το ένα τέταρτο του ύψους του άνδρα, το μέγιστο πλάτος των ώμων είναι το ένα τέταρτο του ύψους, η απόσταση από τον αγκώνα ως την άκρη του χεριού είναι το ένα πέμπτο του ύψους, η απόσταση από τον αγκώνα ως την μασχάλη είναι το ένα όγδοο του ύψους, το μήκος του χεριού είναι το ένα δέκατο του ύψους, η απόσταση από την άκρη του πηγουνιού ως την μύτη είναι το ένα τρίτο του μήκους του προσώπου, η απόσταση της γραμμής των μαλλιών ως τα φρύδια είναι το ένα τρίτο του μήκους του προσώπου, το μήκος του αυτιού είναι το ένα τρίτο του μήκους του προσώπου.

Φαίνεται ότι ο Ντα Βίντσι δημιούργησε το σχέδιο βασιζόμενος στο De Architectura3.1.3 του Βιτρούβιου που γράφει:

«Ο ομφαλός είναι φυσικά τοποθετημένος στο κέντρου του ανθρώπινου σώματος, και, αν σε έναν άνδρα ξαπλωμένο, με το πρόσωπο στραμμένο επάνω και τα χέρια και τα πόδια του ανεπτυγμένα, με τον ομφαλό του ως κέντρο εγγράψουμε ένα κύκλο, θα ακουμπήσει τα δάκτυλα των χεριών και τα δάκτυλα των ποδιών του. Δεν γίνεται μόνο μέσω ενός κύκλου, η περιγραφή ενός ανθρώπινου σώματος, όπως φαίνεται τοποθετώντας τον σε ένα τετράγωνο. Μετρώντας από τα πόδια ως στην κορυφή του κεφαλιού, και έπειτα κατά μήκος των χεριών σε πλήρη έκταση, βρίσκουμε την τελευταία μέτρηση ίση με την πρώτη· έτσι γραμμές σε ορθή γωνία μεταξύ τους, περικλείοντας τη φιγούρα, σχηματίζουν ένα τετράγωνο.»

Δηλαδή οι αναλογίες αυτές και η συμμετρία του ανθρώπινου σώματος, είναι η απόλυτη αναλογία, χρυσή τομή και απόλυτη τελειότητα του σύμπαντος, πάνω στην οποία βασίσθηκαν οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, δεκαοκτώ αιώνες πριν τον Ντα Βίτσι και πέντε αιώνες, πρίν τον Βιτρούβιο Marcus Vitruvious Polio (80 π.Χ – 15 π.Χ), ο οποίος μάλλον εμπνεύσθηκε και δανείσθηκε συγγράμματα, από τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους (Από το 548 π.Χ. Θαλής Μιλήσιος ), χωρίς να αμφισβητείται ότι και ο Βιτρούβιος υπήρξε διάσημος Ρωμαίος φιλόσοφος, αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός. συγγραφέας, στρατιωτικός μηχανικός…Ο ίδιος έγραψε περί τα δέκα βιβλία Αρχιτεκτονικής, χρησιμοποιώντας πολλές πηγές Ελληνικές και συγγράμματα Ελλήνων αρχιτεκτόνων, όπως του διάσημου Έλληνα επίσης αρχαίου αρχιτέκτονα Ερμογένη. Κλπ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
http://www.ledrastoey.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ