Η υπερχείλιση του Πηνειού από τις καταρρακτώδεις βροχές που έφερε το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία, βύθισε δεκάδες περιοχές στα προάστια της Λάρισας, με τους κατοίκους τους να ζουν δραματικές στιγμές, βλέποντες τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να χάνονται.
Η στάθμη του Πηνειού έχει φτάσει στα 10 μέτρα και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη, εκφράζονται φόβοι ότι εάν συνεχιστεί η άνοδός της, το νερό μπορεί να μπει ακόμη και μέσα στη θεσσαλική πρωτεύουσα. Ήδη η Γιάννουλη έχει βυθιστεί στο νερό, ενώ εστάλη μήνυμα 112 για προληπτική εκκένωση της περιοχής Ιπποκράτης, με κατεύθυνση προς το Αλκαζάρ και το κέντρο της Λάρισας.
Από την πρώτη έξοδο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, όλα, σχεδόν, είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον Ιανό. Αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο…» λένε κάτοικοι του Αγίου Θωμά στη Λάρισα, τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές.
Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ’ επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.
Όπως λένε οι κάτοικοι του Αγίου Θωμά, για τους οποίους επίσης ήχησε το 112 μέσα στην ημέρα, η υπερχείλιση του Πηνειού δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού σε φρεάτια μέσα στην πόλη, το οποίο επέστρεψε στην περιοχή μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία, μάλιστα, είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι. Ωστόσο, αυτή τη φορά, αντί το «φουσκωμένο» ποτάμι να δεχτεί όμβρια, τροφοδότησε αγωγούς με νερό, που το έβγαλαν μέσα στην πόλη.
Εκατοντάδες είναι, την ίδια ώρα, οι Λαρισαίοι από άλλες συνοικίες που έχουν συγγενείς υπερήλικες, εγκλωβισμένους σε σπίτια. Χωρίς ρεύμα και χωρίς ύδρευση και παρά το γεγονός ότι το ύψος του νερού δεν ξεπερνά ίσως και το ένα-ενάμιση μέτρο, είναι ανήμποροι να κινηθούν. Κάποιοι συγγενείς σπεύδουν να μπουν στα πλημμυρισμένα σπίτια για να παραλάβουν, με αυτοσχέδιες σχεδίες, τους δικούς τους, ενώ άλλοι περιμένουν τους διασώστες σε ταράτσες και μπαλκόνια.
Στο σημείο της ΔΕΥΑΛ το νερό καλύπτει τα υπόγεια και φτάνει έως και ενάμιση μέτρο ανάμεσα στα σπίτια. Σε μισό χιλιόμετρο από εκεί, στα όρια του συνοικισμού Φιλιππούπολη, το νερό έχει αποκόψει δίκτυα, επικοινωνίες, συγκοινωνίες. Ίδια η κατάσταση και στην Αγία Μαρίνα, στην πρώτη συνοικία που συναντά κανείς ερχόμενος στη Λάρισα από τη Θεσσαλονίκη. Στα δεξιά του δρόμου, το νερό έχει καλύψει εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα ποδοσφαίρου, σιλό, αποθήκες εμπορευμάτων. Σε μικρή απόσταση, το ποτάμι έχει καταλάβει και τις δύο πλευρές του δρόμου. Αν δεν φύγει το νερό, είναι αδύνατο να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τις καταστροφές.
Στο κέντρο της Λάρισας επί του παρόντος δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, εκτός από την αυξημένη κυκλοφορία. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, οχήματα της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, μαζί με οχήματα του στρατού. Οι τροχονόμοι βρίσκονται στα σημεία που επιχειρούν οι διασώστες και κλείνουν τους δρόμους στις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ εκτρέπουν την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται προς Καρδίτσα και Τρίκαλα, πάλι προς την πόλη και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται και όλοι αναμένουν να τραβηχτούν τα νερά, για να αποτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής.
Ταυτόχρονα συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας ενισχύουν με σάκους άμμου τις όχθες του ποταμού, ώστε να εμποδίσουν τους υδάτινους όγκους να πλημμυρίσουν δρόμους και ισόγεια καταστημάτων εντός της πόλης.