Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να τερματιστούν όλοι οι περιορισμοί στην προμήθεια ουκρανικών σιτηρών. Έκανε την έκκληση κατά τη διαδικτυακή συμμετοχή του στην ολομέλεια της Όγδοης Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, που διεξάγεται στο Βουκουρέστι.
«Πρόκειται για μια βάναυση επίθεση εναντίον όλων, εναντίον των Ευρωπαίων. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές παντού. Η Ουκρανία είναι ενάντια στους περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές μας. Πρέπει να εξάγουμε γιατί χρειαζόμαστε τα κεφάλαια», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι η χώρα δεν πρέπει να γίνει οικονομικός στόχος και απηύθυνε έκκληση στους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.
«Ζητώ από τους εταίρους και τους συναδέλφους από τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ουγγαρία να λάβουν υπόψη ότι κάθε είδους περιορισμός των ουκρανικών εξαγωγών αυξάνει μόνο τα δεινά που προκαλεί η ρωσική επιθετικότητα», τόνισε ο Ζελένσκι. Υπενθύμισε ότι τα θεμέλια της ΕΕ στηρίζονται στο ελεύθερο εμπόριο και τη μη παρέμβαση σε επίπεδο ελεύθερου ανταγωνισμού.
«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν πρέπει να πολλαπλασιάσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Η Ουκρανία παλεύει για την επιβίωση, για τις κοινές μας αξίες. Αυτό συμβαίνει και στη γη και στο νερό, αλλά και στον αέρα», κατέληξε ο Ζελένσκι.
Σχολίασε επίσης την είδηση για τα μέρη ενός drone που βρέθηκαν στο έδαφος της Ρουμανίας, τα οποία μπορεί να είναι ρωσικά.
«Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν ο Πούτιν είχε καταφέρει να πατήσει πραγματικά το πόδι του στην Ουκρανία», σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι υπήρχε έλλειψη αλληλεγγύης με τη χώρα του στο παρελθόν, αλλά η ημερομηνία της 24ης Φεβρουαρίου άλλαξε τα πάντα.
«Η Ουκρανία είναι ευγνώμων στις χώρες σας για την υποστήριξή τους. Όταν λέω «εμείς», δεν εννοώ μόνο τους Ουκρανούς, αλλά και τους λαούς σας. Κάνουμε ένα κοινό μέτωπο για την κοινή μας ελευθερία, για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον. Αυτή η μορφή συνεργασίας εδώ ονομάζεται Πρωτοβουλία «Τρεις θάλασσες», αλλά δεν πρόκειται για τρία τείχη, αλλά για μια μορφή ενότητας. Όταν τα ουκρανικά λιμάνια βομβαρδίζονται σχεδόν κάθε βράδυ, πρέπει να ανταπεξέλθουμε και να προσέχουμε συνεχώς την επιμελητεία μας», είπε ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης μια νέα ρωσική επίθεση στην αγορά της ουκρανικής πόλης Konstantinovka, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό . Επηρεάστηκαν μια αγορά, καταστήματα και ένα φαρμακείο. «Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μπορεί να αυξηθεί», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Η ασφάλεια στην περιοχή, η οικονομική ανάπτυξη, η βελτίωση της περιφερειακής συνδεσιμότητας, οι επενδύσεις για περιφερειακά σημαντικά έργα υποδομής είναι μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων που θα συζητηθούν στο φόρουμ, όπως επισημαίνουν διεθνή media.
Η Ελλάδα 13ο μέλος της Πρωτοβουλίας των ‘Τριών Θαλασσών’
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι, η Βουλγάρα αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Μαρία Γκάμπριελ και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς
Στη σύνοδο κορυφής θα εγκριθεί κοινή δήλωση που θα αντικατοπτρίζει τους κοινούς στόχους και τα θέματα προτεραιότητας για τις χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία.
Η Ελλάδα έγινε δεκτή ως η 13η χώρα στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών και η Μολδαβία και η Ουκρανία έλαβαν το καθεστώς των συνδεδεμένων μελών της πλατφόρμας.
Αυτό φάνηκε μετά την Όγδοη Σύνοδο Κορυφής της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» στο Βουκουρέστι, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά.
Την είδηση ανακοίνωσε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης – Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους συναδέλφους του από την Πολωνία και τη Λιθουανία, Αντρέι Ντούντα και Γκίτανας Ναουσέντα, και με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο αρχηγός του κράτους της Ρουμανίας ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργήθηκε ένα νέο εργαλείο στην πλατφόρμα – το Ταμείο Καινοτομίας, και από το ήδη υπάρχον Επενδυτικό Ταμείο σε 6 δισ. ευρώ επενδύθηκαν σε έργα στην περιοχή.
Για πρώτη φορά στην ατζέντα της Πρωτοβουλίας εντάχθηκε και η κυβερνοασφάλεια, πρόσθεσε ο Γιοχάνις και τόνισε ότι η οικονομική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή είναι καίριας σημασίας.
—