Η βασίλισσα που ντυνόταν άντρας -Γιατί ιστορικοί τη χαρακτηρίζουν ως η πρώτη σπουδαία γυναίκα της ιστορίας
Φωτογραφία: By Keith Schengili-Roberts – Own Work (photo), CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1635240
Νέα στοιχεία παρουσιάστηκαν για την εμβληματική βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, Χατσεψούτ.
Σύμφωνα με ομιλία του διευθυντή του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης Χουσεΐν Άμπντελ Μπασίρ, που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, η διάσημη βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου έπασχε από διαβήτη και τελικά πέθανε από καρκίνο σε ηλικία των 50 ετών.
Η πέμπτη Φαραώ της 18ης δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου βασίλεψε για 20 χρόνια το ισχυρότερο βασίλειο εκείνης της εποχής, τον 15ο αιώνα π.Χ. Ο κ. Μπασίρ στην ομιλία του ανέδειξε ότι η Χατσεψούτ έκανε πολλά έργα και άφησε πολλούς ναούς και μνημεία πίσω της, αναβαθμίζοντας και την οικονομική κατάσταση της χώρας της.
Ήταν παντρεμένη με τον ετεροθαλή αδελφό της Τούθμωσι Β΄ και μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Νεφερούρε. Μετά τον θάνατο του Τούθμωσι Β΄ παραμέρισε το Τούθμωσι Γ΄, γιο του Τούθμωσι Β΄ από άλλη γυναίκα και βασίλευσε από το 1479 π.Χ. μέχρι το θάνατό της το 1458 π.Χ.
Η Χατσεψούτ από τότε που αυτοανακηρύχθηκε Φαραώ της Αιγύπτου άρχισε να ντύνεται ως άντρας Φαραώ και να έχει ακόμη και αντρικό παρουσιαστικό. Κατ’ εντολή της απεικονιζόταν μάλιστα με ψεύτικη γενειάδα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Χατσεψούτ ήθελε να δείξει περισσότερο ότι οι Φαραώ δεν ήταν απλά άντρες, αλλά άνθρωποι. Η βασίλισσα πέθανε το 1458 π.Χ.
Ο θετός γιος της, ο Τούθμοσι ο Γ΄ κατέστρεψε σχεδόν ό,τι εκείνη είχε προλάβει να δημιουργήσει. Εκείνη ωστόσο έμεινε γνωστή στην ιστορία σύμφωνα με τον Αιγυπτιολόγο Τζέιμς Χένρι Μπρήστιντ ως «η πρώτη σπουδαία γυναίκα στην ιστορία την οποία ξέρουμε».