Η ρωσική εφημερίδα «Voennoe Obozrenie» δημοσίευσε άρθρο του αρθρογράφου Μιχαήλ Νικολάεφσκι, που πραγματεύεται το όφελος από την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη και την ανάγκη της για ναυτική βάση εκεί.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «RT», το δημοσίευμα αναφερόταν στην είδηση που καλύφθηκε πρόσφατα από τα τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για μακροχρόνια μίσθωση λιμενικής υποδομής στην πόλη Χομς.
Όπως ανέφερε τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα, «γιατί αυτό το λιμάνι μπορεί στην πραγματικότητα να γίνει μια πολύ βολική στρατιωτική βάση για την Άγκυρα και να της επιτρέψει να αποκτήσει επιτέλους έδαφος σε αυτή την περιοχή».
Εξήγησε, «Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι απολύτως σαφές με ποιον συγκεκριμένα συμφώνησαν οι εκπρόσωποι του Ερντογάν στη Λιβύη.
Η Λιβύη τα τελευταία χρόνια ήταν πάντα, de facto, χωρισμένη σε δύο μέρη: τμήματα της ελέγχονταν από τον Χάφταρ και την κυβέρνηση του Αλ Σαράτζ που ήλεγχε τα δυτικά τμήματα.
Η διαίρεση τώρα τουλάχιστον στην Τριπολιτανία (δυτική) και Κυρηναϊκή (ανατολική) εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά το ίδιο το πολιτικό πεδίο έχει αλλάξει. Ο Αλ-Σαράτζ παραιτήθηκε εδώ και πολύ καιρό, ο Χάφταρ ουσιαστικά αποσύρθηκε.
Στην Τρίπολη σήμερα υπάρχουν δύο ανταγωνιστικά κέντρα, και δεν υπάρχει σαφήνεια στην Κυρηναϊκή όσον αφορά τη μεταβίβαση της εξουσίας.
Και συνέχισε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται καθόλου μια αφγανική εκδοχή της Λιβύης, καθώς έχουν εργαστεί σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση, με βάση τις επισκέψεις του Μπερνς στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη.
Το πρόβλημα είναι ότι η Βόρεια Αφρική είναι, θεωρητικά, η περιοχή ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά με την πολιτική σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουάσιγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες της έχουν στερήσει τη δυνατότητα να διαμορφώσει οποιαδήποτε έργα.
Πρόσθεσε, «Ως εκ τούτου, η ενεργοποίηση της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να ενδείκνυται άμεσα με το πακέτο δεσμεύσεων ένταξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.
Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να κρατήσει το δάχτυλό της στον παλμό της κάθε περιοχής και η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις επιχειρήσεις στη Βόρεια και Κεντρική Αφρική.
«Για τη Ρωσία, φαίνεται καλύτερα τώρα να αποστασιοποιηθεί από αυτόν τον προβληματικό κόμπο. Εάν το θέμα είναι η πώληση πετρελαίου ή ακόμα και κάποια έργα, αργά ή γρήγορα κάποιο κόμμα θα εργαστεί για αυτό το θέμα, αλλά είναι καλύτερα να φύγει από τη διευθέτηση τοπικών θρησκευτικών αναταραχών που βρίσκονται στα χέρια της Τουρκίας και της Αιγύπτου, που ως γείτονες, έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση».
Turkpress
—