Του Βασίλη Βιλιάρδου
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιτρεπόταν παραδόξως η κατασκευή ανεμογεννητριών και όχι μόνο, στις δασικές εκτάσεις – ενώ δεν επιτρεπόταν στις καμένες εκτάσεις που χαρακτηρίζονταν αναδασωτέες. Ο στόχος που δεν επιτρεπόταν στα καμένα, ήταν η αποτροπή των «οικοπεδοφάγων» – οι οποίοι έβαζαν φωτιές στα δάση, για να δημιουργηθούν οικόπεδα.
Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε νομοθετικά «ανακόλουθο», επειδή οι αναδασωτέες εκτάσεις θα γίνονταν κάποια στιγμή δάση – μετά την αναδάσωση τους. Με απόφαση λοιπόν του ΣΤΕ το 2012, άλλαξε η νομοθεσία για να ισχύουν τα ίδια και στις δύο περιοχές – για να μην υπάρχει δηλαδή αυτή η «ανακολουθία».
Εν τούτοις, αντί να απαγορευθούν από το ΣΤΕ και στις δύο περιοχές οι ανεμογεννήτριες, για να μην είναι «ανακόλουθη» η νομοθεσία, καθώς επίσης για περιβαλλοντικούς προφανώς λόγους, επιτράπηκε και στις δύο! Αυτό σημαίνει πως πράγματι έχουν κίνητρο οι κατασκευαστές να καίνε τα δάση – αφού η κατασκευή ανεμογεννητριών εντός των δασών ναι μεν επίσης επιτρέπεται, αλλά είναι πολύ πιο ακριβή.
Ειδικότερα, θα πρέπει να δημιουργηθούν δρόμοι για να περάσουν οι τεράστιες έλικες τους, καθώς επίσης τα υπόλοιπο υλικά κατασκευής – ενώ μετά, κατά τη νομοθεσία, θα πρέπει να αποκατασταθεί από τις εταιρίες ανεμογεννητριών η δασική περιοχή που σημαίνει αρκετά υψηλό κόστος.
Συμπερασματικά λοιπόν, ασφαλώς συμφέρει οικονομικά τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών η τοποθέτηση τους σε καμένες εκτάσεις – χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για μία θεωρία συνωμοσίας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Δυστυχώς δε, κάτι ανάλογο ισχυρίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ένας από τους υποψηφίους αντιπροέδρους του ΣΤΕ – τον οποίο ψήφισε τελικά η κυβέρνηση και πήρε τη θέση, σε αντίθεση με κάποιον άλλον που είχε διαφορετική άποψη, εναντίον των ανεμογεννητριών στα καμένα.
Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως πράγματι οι κατασκευαστές είναι υπεύθυνοι, δηλαδή εμπρηστές σε κάποιες περιπτώσεις – θα ήταν αδιανόητο και απαράδεκτο άλλωστε να τους κατηγορήσει κανείς. Εμείς απλά παραθέτουμε τα γεγονότα και τη νομοθεσία – η οποία παρέχει δυστυχώς κίνητρο μετά το 2012, εάν δεν είναι λάθος η εκτίμηση μας.
Ανεμογεννήτριες στα καμένα
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιτρεπόταν παραδόξως η κατασκευή ανεμογεννητριών και όχι μόνο, στις δασικές εκτάσεις – ενώ δεν επιτρεπόταν στις καμένες εκτάσεις που χαρακτηρίζονταν αναδασωτέες. Ο στόχος που δεν επιτρεπόταν στα καμένα, ήταν η αποτροπή των… pic.twitter.com/ziNX6qxExo
— Βασίλης Βιλιάρδος (@ViliardosV) September 4, 2023