Το ερώτημα είναι ένα. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι στις πρωτοφανείς σε αριθμό και έκταση πυρκαγιές του καλοκαιριού (Αύγουστος 2023) οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ήταν οι πιο καταστροφικές, με επικίνδυνες επιπτώσεις στην εθνική άμυνα, καθώς κατέκαψαν δασώδεις εκτάσεις στρατηγικής σημασίας.
Από τον Νικ. Σταυρουλάκι
Την κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε τόσο η αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχής για καταγραφή της κατάστασης όσο και η επιθεώρηση από τον ίδιο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στον νομό του Εβρου απογύμνωσαν την εθνική άμυνα, καθώς κατέκαυσαν εκτάσεις εντός των οποίων υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως σήραγγες μέσα στα βουνά. Με αυτά τα δεδομένα σημειώνεται και η αλλαγή του τοπίου ως προς τις δυνατότητες και τα υπάρχοντα σχέδια ανάπτυξης των ελληνικών δυνάμεων σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία.
Μεγάλο μέρος του νομού είναι πλέον «φαλακρό», έκθετο στις αεροφωτογραφήσεις, αλλά και ευάλωτο στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της εξ ανατολών χώρας. Ο Εβρος είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον τουρκικό κίνδυνο, και το τοπίο μετά τις πυρκαγιές έχει αλλάξει άρδην.
Οι φωτιές εξαπλώθηκαν σε παρά πολλές περιοχές στρατηγικής σημασίας. Πρόκειται για τις περιοχές Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνα, Ελατο, Πεύκη και Αγιο Γεώργιο. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ακούστηκαν εκρήξεις και από το πεδίο βολής «Αλίκη». Στην Αλεξανδρούπολη έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το πύρινο μέτωπο που κατακαίει ανεξέλεγκτα την περιοχή περιεκύκλωσε και αποθήκες πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού. Το μήνυμα του 112 επαναλήφθηκε πολλές φορές, καλώντας σε εκκένωση πολλές περιοχές διαδοχικά.
Στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις φωτιές στον Εβρο ανέδειξε το πρόβλημα που ανακύπτει μετά την απογύμνωση του νομού από την πυκνή χλωρίδα του.
Ποιος ή ποιοι επέλεξαν να κάψουν την Αλεξανδρούπολη
Ακόμα και τη 14η ημέρα της φωτιάς (Παρασκευή 1/9) ο δικηγόρος Νίκος Τζανίδης αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι η κάπνα έχει φθάσει μέχρι το Σουφλί, ενώ σε ολόκληρη την ευρεία περιοχή της Αλεξανδρούπολης «βρέχει στάχτη».
Το ερώτημα είναι ποιος ή ποιοι επέλεξαν να κάψουν την Αλεξανδρούπολη, η οποία, πέραν των ελληνικών αμυντικών σχεδιασμών, έχει ενταχθεί πλέον και στους αμερικανικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς μετά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με την οποία η Αλεξανδρούπολη καθίσταται κομβικό σημείο για τη διακίνηση στρατευμάτων και μέσων.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η «κυριακάτικη δημοκρατία», οι μανιώδεις φωτιές δεν έφθασαν σε αποθήκες πυρομαχικών, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο στοχευμένα. Ωστόσο, κατέκαψαν εκτάσεις που περιλαμβάνονται στους αμυντικούς σχεδιασμούς της χώρας, με αποτέλεσμα το ΓΕΕΘΑ να καλείται να ανασχεδιάσει την άμυνα επί τους εδάφους.
Να σημειωθεί ότι ο Εβρος είναι ο νομός της χώρας μας που το τελευταίο διάστημα καλείται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη συνολική ολιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, με τις καταστροφικές πυρκαγιές, ανέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο το πόσο ευάλωτη είναι η περιοχή στην ανατροπή όλων των θετικών μέχρι τώρα προβλέψεων και σχεδιασμών, καθώς οι φωτιές που κατέκαψαν χωριά, κατοικίες, περιουσίες αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου της περιοχής δεν περιόρισαν το καταστροφικό τους μένος στις υλικές ζημιές.
Πολλές δεκάδες άνθρωποι έχασαν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους και το γεγονός αυτό είναι το ίδιο τραγικό ανεξάρτητα από την καταγωγή και την κοινωνική τάξη των θυμάτων. Η κατάσταση προτρέπει τον κάθε σκεπτόμενο να αναρωτηθεί ποιες δυνάμεις επωφελούνται από την αλλαγή του τοπίου στον Εβρο.
Εναν χρόνο μετά τη μεγάλη φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς, η περιοχή έζησε τη μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης, τη φωτιά με τη μεγαλύτερη καμένη έκταση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ακόμα και με αυτά τα αποτελέσματα, οι κυβερνητικές ευθύνες περιορίζονται στον άνεμο, στην κλιματική αλλαγή, αλλά στους παράτυπους μετανάστες. Η κυβέρνηση αναζητά «αποδιοπομπαίους τράγους» και αποποιείται των ευθυνών της, προκαταβάλλοντας ακόμα και την απόφαση της Δικαιοσύνης πριν καν τη διερεύνηση υπόθεσης απόπειρας εμπρησμού.
Να σημειώσουμε, ωστόσο, δύο καθοριστικά στοιχεία:
1ον: Οι φωτιές θα μπορούσαν να περιοριστούν δραστικά, εάν η χώρα μας συνέχιζε την αγαστή συνεργασία της με τη Ρωσία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια έσπευδε να βοηθήσει με τα γιγαντιαία πυροσβεστικά της αεροσκάφη στα ελληνικά πύρινα μέτωπα.
2ον: Η αλλαγή του τοπίου επιτρέπει στην Τουρκία να έχει πλήρη εικόνα του εδάφους, ανακαλύπτοντας τις «κρυμμένες» διαδρομές προς αποθήκες πυρομαχικών και άλλες «κρίσιμες» εγκαταστάσεις του Ελληνικού Στρατού, οι οποίες πλέον αξιοποιούνται και από τις στρατιωτικές δυνάμεις των Ην. Πολιτειών.
«Ποτέ δεν κυνηγούσαμε τόσες ημέρες μια πυρκαγιά»
Πάντως, ο στρατηγός Γεώργιος Καμπάς ανέφερε ότι παρά την καταστροφή ο Εβρος στρατιωτικά παραμένει πανίσχυρος. «Οτι τον άφησαν ανοχύρωτο στη φωτιά, δεν επηρεάζει σε τίποτα τη στρατιωτική ισχύ μας στην περιοχή» σημειώνει σχετικά.
Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ στρατηγός, που έχει υπηρετήσει στη θέση του διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού στη Θράκη και διοικητής της 12ης Μεραρχίας στην Αλεξανδρούπολη και γνωρίζει την περιοχή πολύ καλά, δηλώνει έκπληκτος με όσα βλέπει να εξελίσσονται με τις φωτιές. «Φωτιές πολλές φορές είχαν ξεσπάσει, αλλά ποτέ δεν κυνηγούσαμε τόσες ημέρες μια πυρκαγιά! Αυτά είναι ανεξήγητα και αδιανόητα» λέει ο Γ. Καμπάς.
Αναφορικά δε με τις πληροφορίες ότι το Γενικό Επιτελείο έστειλε καταδρομείς για να ελέγχουν μειονοτικές περιοχές στη Θράκη, ο στρατηγός αναφέρει ότι πρόκειται για «εθνικά επιζήμιες “διαρροές”», καθόσον πυροδοτούν κλίμα άλλων εποχών στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.