Ο Πάνος Αβραμοπουλος, μιλάει στο Olympia gr για την υποψηφιότητα του ως περιφερειακός σύμβουλος στον κεντρικό τομέα της περιφέρειας Αττικης και το όραμα του για την αυτοδιοίκηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

πρέπει να κάνουμε στα λόγια του οικουμενικού Οδυσσέα Ελύτη
«άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, προτού η φθορά μας ξεπεράσει»

(1). Γιατί επιλέξατε την Περιφέρεια Αττικής, να πολιτευθείτε και ειδικότερα τον κ-ο Γιάννη Σγουρό;

Η αυτοδιοίκηση αποτέλεσε στην ελληνική διαχρονία έναν από τους δημιουργικότερους κοινωνικούς χώρους του ελληνισμού. Και με γοήτευε πάντα η δραστηριοποίηση σε αυτήν. Εξού και οι περιβόητες «των Ελλήνων κοινότητες», που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο αφενός μεν στην αφύπνιση του σκλαβωμένου γένους, αφετέρου στα πρώτα σκιρτήματα δομημένης οικονομικής ζωής, με τα ιστορικά Αμπελάκια να δίνουν τον τόνο «Αμπελάκια πρώτα στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα». Παράλληλα ο αθηναϊκός λαός με ανέδειξε δυο φορές εκλέξιμο Δημοτικό Σύμβουλο Αθηναίων, αλλά ατυχώς απώλεσα τη έδρα μου στον β΄ γύρο των εκλογών. Ενώ έχω ασχοληθεί εκτενώς με την πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας, με το βιβλίο μου «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα…», για το οποίο μιλώ στην «Μηχανή του χρόνου», αλλά και την τηλεοπτική μου εκπομπή «ΑΘΗΝΑ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» στην pemptousia.tv. Επέλεξα τον κ-ο Γιάννη Σγουρό, γιατί από όποια έπαλξη του εμπιστεύτηκαν η πολιτεία και οι πολίτες παρήγε ένα απτό και πολυμερές έργο, ενώ διακρίνονταν πάντα για το σοβαρό δημόσιο ήθος του και την ολύμπια ευγένειά του.

IMG 0247

(2). Πως ιεραρχείτε κ-ε Αβραμόπουλε τα προβλήματα της Αττικής σήμερα;

Δυστυχώς και με την αλήστου μνήμης χιονόπτωση που εγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι της Αττικής στην αττική οδό ένα μερόνυχτο και με τις δριμείες βροχοπτώσεις που μετέτρεψαν την οδό Πειραιώς σε λιμνοθάλασσα, πολύ δε περισσότερο και με τις ολέθριες πυρκαγιές των ημερών μας, απεδείχθη εμπράκτως ότι η Αττική είναι γυμνή και απροστάτευτη και πως η αποπεμφθείσα διοίκηση κακείν κακώς Πατούλη, πέρα από μικροέργα βιτρίνας εγκατέλειψε την περιφέρεια Αττικής στη μοίρα της. Για αυτό πρέπει να κάνουμε στα λόγια του οικουμενικού μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, προτού η φθορά μας ξεπεράσει» ! Εκτιμού-με πως η νέα διοίκηση από τις εκλογές της 8-ης Οκτώβρη, θα πρέπει γοργά να τρέξει : την άμβλυνση του κυκλοφοριακού που ταλανίζει καθημερινά τους πολίτες, την δραστική ανασυ-γκρότηση των δομών υγείας της Αττικής που είναι εγκαταλελειμμένες, την αναζωογόνηση του περιβάλλοντος με μια ευρεία δέσμη δράσεων προστασίας του, την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την εξορθολογικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμά-των και πολλά άλλα ακόμα μείζονα ζητήματα, για να ξαναδώσει ελπίδα και προοπτική στους παραμελημένους πολίτες της Αττικής.

(3). Ποιες είναι οι προτάσεις σας, για την τουριστική ανάπτυξη και τον πολιτισμό της Αττικής;

Προσβλέπουμε στην ανάδειξη της Αττικής σε ένα city break τουρισμού 12 μήνες το χρόνο, με την ακόλουθη αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ιαματικός, γαστρονομικός, εκκλησιαστικός, συνεδριακός, ιατρικός, ευεξίας κ.α. Αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με την άμβλυνση παράλληλα της εποχικότητας του τουριστικού επαγγέλματος. Όμως η περιφέρεια αττικής είναι συνυφασμένη άρρηκτα με τον πολιτισμό και την παιδεία, έχοντας αναδείξει στην ελληνική διαχρονία, παγκόσμια καταπιστεύματα πολιτισμού και παιδείας. Προτείνουμε έτσι : Την δημιουργία ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών, την ενθάρρυνση και υποστήριξη των νέων καλλιτεχνών, καθώς και κάθε μορφής τέχνης που συνδιαμορφώνει την πολιτιστική μας ιδιοπροσωπεία.

(4). Τι παρεμβάσεις θα κάνετε στο φάσμα του πολιτισμού, του αθλητισμού και της παιδείας, στην Περιφέρεια Αττικής;

Ο πολιτισμός και η παιδεία διαδραματίζουν για εμάς δεσπόζοντα ρόλο στην ηθική φυσιογνω-μία της Αττικής. Για τούτο και είναι ξεχωριστή η μέριμνά μας για τα σπουδαία αυτά κοινωνικά προτάγματα. Προτείνουμε έτσι : Την δημιουργία ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών, την ενθάρρυνση και υποστήριξη των νέων καλλιτεχνών, καθώς και κάθε μορφής τέχνης που συνδια-μορφώνει την πολιτιστική μας ιδιοπροσωπεία. Για δε το πεδίο του αθλητισμού προτείνουμε : Την δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών εκεί που παρουσιάζονται ελλείψεις, ώστε τα παιδιά να αθλούνται με ασφάλεια. Την συντήρηση των ελεύθερων χώρων και των χώρων αθλοπαιδιών, ώστε να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τη νεολαία. Αλλά και την ηθική κινητροδότηση των νέων, για στροφή στον αθλητισμό, με συνέργειες της περιφέρεις με τα σχολεία. Δίνοντας μεγάλη έμφαση στο πρόταγμα της παιδείας, με την δημιουργία, αλλά και συντήρηση, όλων των σχολι-κών υποδομών της περιφέρειας. Προτείνουμε έτσι : Την κατασκευή καινούριων σχολικών μονά-δων, ιδίως στις περιοχές με ελλείψεις. Και ένα σθεναρό πρόγραμμα συντήρησης και περαιτέρω βελτίωσης, των σχολικών υποδομών και των αύλειων χώρων τους. Και μαζί με αυτά, την αποτε-λεσματική εξάλειψη όλων των παθογενών σχολικών φαινομένων, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η ξενοφοβία, η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου κ.α.

(5).Με ποιες δράσεις σας θα αντιμετωπίσετε τα στερεά και υγρά απόβλητα της Περιφέρειας ;

Στο φάσμα έτσι των στερεών αποβλήτων προτείνουμε : Την εκπόνηση μελέτης από ΑΕΙ για νέες χωροθετήσεις. Την ισχυρή κινητροδότηση στους Δήμους, για πρόγραμμα διαλογής στην πηγή. Την προτεραιοποίηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης. Ακόμα την μεθοδική περιβαλλοντική αγωγή των νέων στα σχολεία. Ενώ για την συζυγή διαχείριση των υγρών από-βλήτων προτείνουμε : Την ανάπτυξη δικτύων ακαθάρτων, σε κάθε συμπαγή ιστό στην περιφέ-ρεια αττικής. Την αξιοποίηση και επανάχρηση του επεξεργασμένου νερού. Και την κατασκευή δευτερεύοντος και τριτεύοντος δικτύου ακαθάρτων, στην Ανατολική Αττική, στο Θριάσιο πεδίο και στη Σαλαμίνα. Τέλος προτείνουμε στο πεδίο των υδάτινων πόρων μας, την αντιμετώπιση της διείσδυσης του θαλασσινού νερού, στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και την ανάληψη δράσεων αφαλάτωσης στα νησιά.

(6). Σε ποια θεματικά πεδία θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε καλύτερα, αν εκλεγείτε στην Περιφέρεια Αττικής;

Ως M.Sc Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. έχω μακρά εμπειρία και μέσα από την θητεία μου στην Intracom στην σχεδίαση και υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, ιδίως νέων τεχνολογιών. Διετέλεσα μάλιστα Διευθυντής Εκπαίδευσης στο μεγαλύτερο έργο Πληροφορικής στην Ελλάδα ΟΠΣ-ΙΚΑ. Ενώ από την πρόσληψή μου με τον 13Κ/2017 Διαγω-νισμό του ΑΣΕΠ στην ΑΑΔΕ, έχω επίσης μια σημαντική εμπειρία στις καινοτόμες εφαρμογές Πληροφο-ρικής του Δημοσίου, που άλλαξαν σημαντικά την αποδοτικότητα και την φιλικότητα προς τον πολίτη, των δημοσίων υπηρεσιών. Παράλληλα ως συγγραφέας ασχολούμαι εκτενώς με τον Πολιτισμό και έχω αναπτύξει ένα ευρύ συγγραφικό έργο, στο δοκίμιο, την αισθητοκριτική, τις ιστορικές μονογραφίες και την πολιτική ιστορία, έχοντας συγγράψει και το βιβλίο «Πολιτική Ιστορία της νεωτέρας Ελλάδος», με προλόγους των κ.κ. Στέλιου Παπαθεμελή, Παναγιώτη Κρητι-κού, Στάθη Παναγούλη και του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Τέλος διατηρώ ραδιοφωνική και τηλεοπτική εκπομπή στα pemptousia.fm και pemptousia.tv για την Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό. Ψηφιακή Πολιτική, Τεχνικά Έργα και Πολιτισμός, είναι τα κύρια πεδία της δράσης μου.

(7). Ποιο πρόσωπο από το αυτοδιοικητικό πεδίο, συνιστά πρότυπο για εσάς;

Αναμφίβολα ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης είναι η προσωπικότητα από τη οποία αντλώ σκέψεις και ιδέες για την ενεργό αυτοδιοικητική δράση μου. Με τον ακέραιο και έντιμο χαρακτήρα του, την ιδεοφόρα παρουσία του, τις ρηξικέλευθες και οραματικές προτάσεις του, για το τράμ, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και άλλα μείζονα προτάγματα της Αθήνας, αλλά και το ανένδοτο δημοκρατικό του ήθος, λάμπρυνε την κεντρική και αυτοδιοικητική μας σκηνή και μας κατέλειπε μια ατίμητη ηθική και πολιτική παρακαταθήκη. Ας εμπνευστούμε λοιπόν από αυτόν !

ΔΗΜΟΦΙΛΗ