Κάποτε στην Ελλάδα, πολλές δεκαετίες πριν θεωρούνταν πολυτέλεια το κρέας το οποίο έμπαινε στο τραπέζι των Ελλήνων συνήθως το Σαββατοκύριακο.
Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας
Σήμερα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα Ελληνικά νοικοκυριά στερούνται πλέον και πολύ πιο ταπεινά τρόφιμα, όπως είναι τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ο λόγος ένας και μοναδικός : Η καλπάζουσα ακρίβεια. Απο το 2021 μέχρι σήμερα τα τρόφιμα έχουν ακριβύνει μεσοσταθμικά κατά περίπου 37%, με μισθούς και συντάξεις να μην ξεπερνούν τις αυξήσεις του 3% στην καλύτερη περίπτωση.
Σφίγγοντας το ζωνάρι που πλουτίζεται με μια νέα τρύπα, οι καταναλωτές αποφασίζουν να μειώσουν συνολικά την κατανάλωση τροφίμων κατά 10%.
Μάλιστα σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία πάντα της ΕΛΣΤΑΤ, οι πωλήσεις σε όσπρια μειώθηκαν κατά -15%, στο ελαιόλαδο κατά -10% και στα φρούτα και λαχανικά -11% έως -12%.
Μόνο μέσα στο Ιούλιο, η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων άγγιξε το -8% σε σχέση με πέρσι, ενώ ο σωρευτικός πληθωρισμός τροφίμων έφτασε τον τραγικό αριθμό του 29,9%.
Οι διατροφικές συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή, άλλαξαν δραματικά, αφού το πορτοφόλι τα τελευταία δύο χρόνια πιέστηκε με ανατιμήσεις στα τρόφιμα που ξεπέρασαν το 50% κάνοντας δυσπρόσιτα ακόμη και τα πιο δημοφιλή λαϊκά προϊόντα, όπως τα ζυμαρικά και τα κατεψυγμένα.