Ανεμογεννήτριες στα καμένα: Mπορεί ο νόμος να το απαγορεύει, αλλά υπάρχει «παραθυράκι»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πυρκαγιές που έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης και παρθένου δάσους μπορεί να αποτελέσουν «ευκαιρία» για πάρκα με ανεμογεννήτριες αλλα και άλλες εγκαταστάσεις ή χρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών και αυτό χάρη σε… νομικό «παραθυράκι».

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να εμφανιστούν αιολικά πάρκα στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και παράλληλα καλεί σε συλλογή υπογραφών προκειμένου να ψηφιστεί νομοθετική διάταξη που θα απαγορεύει ρητά κάθε άλλης χρήσης ή δραστηριότητας εκτός από την αναδάσωση.

Οπως σημειώνει το Επιμελητήριο, ενώ ο νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εκτός της αναδάσωσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)το 2012 έκρινε ότι στα αναδασωτέα επιτρέπεται να εγκαθίστανται όχι μόνο ανεμογεννήτριες αλλά και κάθε «έργο το οποίο αποβλέπει την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».

Το Επιμελητήριο τονίζει ότι η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία γιατί η απλή και μόνο κήρυξη της αναδάσωσης δεν διασφαλίζει πλέον τίποτα στην ουσία. Θα πρέπει ακόμα να προβλέπει όχι απλώς την προσωρινή αναστολή αλλά την ανάκληση όλων των αδειών που έχουν δοθεί για οποιαδήποτε χρήση μέσα στα αναδασωτέα μέχρι την πραγματική ολοκλήρωση της αναδάσωσης.

Σε ανάρτησή της η Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ. και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος Μαρία Καραμανώφ σημειώνει: «Με την απόφαση αυτή έγινε μια ριζική τομή στο άβατο των αναδασωτέων. Από κει και πέρα, όταν ένα δάσος καεί, όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα εξαιτίας των πάγιων και αδιόρθωτων αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού, ο κάθε επίδοξος επενδυτής δεν χρειάζεται πλέον να περιμένει την ολοκλήρωση της αναδάσωσης. Η εκμετάλλευση των αναδασωτέων μπορεί να ξεκινήσει την επομένη κιόλας της φωτιάς και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι αν επρόκειτο για δάση, αφού η διατύπωση «έργο το οποίο αποβλέπει την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία» αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες» αναφέρει και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Το μέλλον για τα δάση της χώρας διαγράφεται ζοφερότερο από ποτέ. Τα δάση μας δεν κινδυνεύουν πλέον μόνο από τις πυρκαγιές, τυχαίες ή μη, ούτε από την ανικανότητα του κράτους για την πρόληψη και καταστολή τους. Πλήττονται περισσότερο και δη ανεπανόρθωτα από τις δικές μας συνειδητές και καθόλου τυχαίες νομικές επιλογές».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αιολικά πάρκα και άλλες επιχειρήσεις μπορούν να εγκαθίστανται σε δάση και δασικές εκτάσεις, ωστόσο όχι σε εκείνες που έχουν καεί και έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικά αναδασωτέες. Η απόφαση του ΣτΕ όμως, άνοιξε τον δρόμο για την υπό όρους εκμετάλλευση αναδασωτέων εκτάσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος συγκεντρώνει ηλεκτρονικά υπογραφές για να ψηφιστεί διάταξη που «θα επαναφέρει, χωρίς νομικά παράθυρα και εξαιρέσεις, την απόλυτη απαγόρευση στα αναδασωτέα κάθε άλλης χρήσης ή δραστηριότητας εκτός από την αναδάσωση. Ούτε ανεμογεννήτριες ούτε φωτοβολταϊκά ούτε τουριστικές εγκαταστάσεις ούτε οποιοδήποτε άλλο «έργο το οποίο αποβλέπει την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία». Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία γιατί η απλή και μόνο κήρυξη της αναδάσωσης δεν διασφαλίζει πλέον τίποτα στην ουσία», τονίζει.

Αναλυτικά η νομοθετική διάταξη που προτείνεται από το Επιμελητήριο

«Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο σκοπό. *

Η απαγόρευση διάθεσης και χρήσης περιλαμβάνει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάθε μορφής (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), καθώς και οποιοδήποτε άλλο έργο το οποίο αποβλέπει την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία.

Με τη δημοσίευση του παρόντος, οι κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές ανακαλούν υποχρεωτικά τις άδειες κατασκευής έργων καθώς και τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας δραστηριοτήτων σε περιοχές που έχουν ήδη κηρυχθεί αναδασωτέες ή παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της πρώτης παραγράφου και οφείλουν να κηρυχθούν αναδασωτέες για το λόγο αυτό.

Οποιαδήποτε διάταξη αντίθετη προς τις ρυθμίσεις του παρόντος καταργείται».

Ψηφίστε εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ