Μετά την προσωρινή ανάπαυλα των θερινών διακοπών του Αυγούστου, όπου για έναν μήνα έχουν σταματήσει και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, από τις αρχές Σεπτεμβρίου τα… σφυριά αναμένεται να πάρουν και πάλι φωτιά.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς και τις παρυφές της επόμενης έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 11.000 πλειστηριασμοί. Σε «κλοιό» 15.000 ευάλωτοι οφειλέτες. Ύστατο «καμπανάκι» χτυπούν οι εταιρείες διαχείρισης. Μετράει αντίστροφα πλέον ο χρόνος για τους ευάλωτους οφειλέτες προκειμένου να σώσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμό. Πρόκειται για 15.000 οφειλέτες με μικρά δάνεια, μικρά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητα που αναπόφευκτα θα πέσουν στα δίχτυα των πλειστηριασμών, αν δεν μεριμνήσουν οι ίδιοι για δίχτυ προστασίας από την γκάμα εργαλείων που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση ή προσφέρουν οι χρηματοδοτικοί φορείς. Οι πλειστηριασμοί μπορεί κάθε Αύγουστο να «παγώνουν», όμως η αγωνία παρατείνεται καθώς επιστρέφουν! Αυτό που δεν αναμένεται να παγώσει είναι η προετοιμασία των servicers (Intrum, doValue, Cepal κ.ά.) που έχουν αναλάβει να μεταβιβάσουν συνολικά περί τα 700.000 ακίνητα που ανήκουν σε «κόκκινους» δανειολήπτες σε περίπου 50 σκοτεινά funds, ο ιδιοκτήτης των οποίων κρύβεται σε ιρλανδικά οχήματα ειδικού σκοπού που εμφανίζουν κεφάλαιο 100 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει εγγράψει υπέρ αυτών των σκοτεινών όρνεων του τραπεζικού συστήματος εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 18 δισ. ευρώ. Ολα αυτά για να σωθούν οι τράπεζες με τα προγράμματα «Ηρακλής» 1 και 2 και να πνιγεί η κοινωνία. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η επίθεση των funds μπορεί να καθυστέρησε, αλλά την 1η Σεπτεμβρίου εκκινεί.
Μηδενική προστασία πρώτης κατοικίας
Από την άλλη, η πλευρά των δανειοληπτών δεν μπορεί να προστατευτεί. Γι’ αυτό φρόντισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια περίοδο που έδινε γη και ύδωρ στις τράπεζες φρόντιζε να περάσει τον βρόχο στους δανειολήπτες. Ηταν τέλος του 2019 όταν στηνόταν το σκοτεινό τρίγωνο κυβέρνησης – τραπεζιτών – funds με τα προγράμματα «Ηρακλής» 1 και 2. Ηταν τέλος του 2019 όταν ο κ. Μητσοτάκης αφαιρούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας και κάθε άλλο νομικό όπλο υπεράσπισης των «κόκκινων» δανειοληπτών. Πλέον οι μόνοι που απολαμβάνουν κάποια μορφή προστασίας είναι οι ευάλωτοι δανειολήπτες. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση προπτώχευσης στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με την αίτηση δηλώνουν ότι πρόκειται να πτωχεύσουν όταν τεθεί σε λειτουργία ο ιδιωτικός φορέας ακινήτων. Εδώ λοιπόν βρίσκεται η παγίδα. Αφενός θα πληρώνουν, αφετέρου θα χάσουν το σπίτι τους, που θα μεταβιβάζεται στον ιδιωτικό φορέα ακινήτων, και ακολούθως για να μένουν στο σπίτι τους θα πληρώνουν ενοίκιο! Ομως και σε αυτό το προπτωχευτικό στάδιο δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει βάλει τέτοια φίλτρα που στην ουσία πετούν έξω τους ευάλωτους.