Αίσθηση έχει προκαλέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποτιμήσει το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που προκάλεσαν οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, αμφισβητώντας ανοιχτά τα επίσημα στοιχεία που παρέθεσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.
Μετά από τις σημερινές δηλώσεις της υφυπουργού Μετανάστευσης, Σοφίας Βούλτεψη, ότι πρόκειται περί… «προπαγάνδας αριθμών», σε μια προσπάθεια να υποτιμήσει τα δεδομένα της έρευνας, την ώρα που ουδείς στην κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη για το φιάσκο. Yπεθνθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αμφισβήτησε τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις που έδωσε ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus!
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λοιπόν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του κράτους, σημειώνει ότι εδώ και 181 χρόνια «θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών» και παρακολουθεί μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα σε όλη τη χώρα.
«Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας» τονίζουν στην απάντησή τους προς τα στελέχη της κυβέρνησης που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα στοιχεία τους, προκειμένου να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους.
Αναλυτικά η απάντηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του νεώτερου Ελληνικού κράτους και με ιστορία αδιάλειπτης λειτουργίας 181 ετών, θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών μεταξύ των οποίων της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας, της πυρομετεωρολογίας, της κλιματολογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της δορυφορικής τηλεπισκόπισης, της ηλιακής και διαστημικής φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμολογίας.
Παρακολουθεί με πολλές 100αδες επίγειους μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα όλη την Ελληνική επικράτεια και το διάστημα, καταγράφοντας ανάμεσα σε άλλα τις συνθήκες που προκαλούν φυσικές καταστροφές όλων των τύπων και τα αποτελέσματα τους.
Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας.
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας»