Η Κίνα σχεδιάζει να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να κατασκευάσει έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.
Αυτή η χώρα ζήτησε πρώτα βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αναπτύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά η Ουάσιγκτον έθεσε όρους.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Σαουδική Αραβία εξετάζει την πρόταση της Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη χώρα αυτή.
Αξιωματούχοι που κρίνονται από τη σοβαρή ενημέρωσή τους, δήλωσαν ότι σκοπός αυτής της ενέργειας είναι είναι η πίεση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συμβιβαστεί με τους όρους της βοήθειας αυτής της χώρας στο πυρηνικό πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας.
Η China National Atomic Corporation (CNNC), μια κρατική εταιρεία, πρότεινε την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Σαουδική Αραβία κοντά στα σύνορα του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, αλλά ένας εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου:
«Η Κίνα συνεχίζει να έχει αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας, ενώ τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις για τη μη η διάδοση των πυρηνικών όπλων».
Πυρηνικός σταθμός της Σαουδικής Αραβίας και η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ
Η Σαουδική Αραβία έχει προηγουμένως επιδιώξει τη συνεργασία των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος στο έδαφός της ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας ομαλοποίησης με το Ισραήλ.
Όμως η Ουάσιγκτον έχει εξαρτήσει την υποστήριξή της για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία από τη δέσμευση της χώρας να μην εμπλουτίσει ή να εξάγει ουράνιο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει στο παρελθόν ότι θα μοιράζονταν την πυρηνική τεχνολογία μόνο εάν η συμφωνία εμπόδιζε τον εμπλουτισμό ουρανίου ή την επανεπεξεργασία πλουτωνίου που κατασκευάζεται σε αντιδραστήρες (δύο δρόμοι για την κατασκευή πυρηνικών όπλων).
Η Κίνα, που θέλει να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπει τέτοιες συνθήκες.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι η συζήτηση του θέματος με την Κίνα είναι ένας τρόπος να πειστεί η κυβέρνηση Μπάιντεν να συμβιβαστεί με τους όρους της. Η χώρα θέλει επίσης εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος της συμφωνίας.
Σύμφωνα με αυτή την εφημερίδα, Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν ότι προτιμούν να προσλάβουν την κρατική εταιρεία της Νότιας Κορέας (Korea Electric Power) για την κατασκευή αντιδραστήρων σταθμών παραγωγής ενέργειας και τη χρήση αμερικανικής τεχνολογίας, αλλά χωρίς να συμφωνήσουν με τους μηχανισμούς ελέγχου που θέλει η Ουάσιγκτον.
Το Βασίλειο χρησιμοποιεί τον ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ … και η αντίθεση του Ισραήλ
Το δημοσίευμα επικαλέστηκε αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας που δήλωσαν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κινεζική κρατική εταιρεία σύντομα εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδέα να αναπτύξει η Σαουδική Αραβία ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα ως μέρος οποιασδήποτε προσπάθειας των ΗΠΑ να σφυρηλατήσουν στενότερους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θέλει να συνομιλήσει με την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας που επηρεάζει την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Η Σαουδική Αραβία δημιούργησε στενότερους δεσμούς με την Κίνα πέρυσι. Τον Μάρτιο, η Κίνα μεσολάβησε για την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του περιφερειακού εχθρού της, του Ιράν.
Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία έχουν εκτεταμένες εμπορικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς η πρώτη είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου και η δεύτερη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο σημαντικότερος εταίρος ασφαλείας της.
farsnews
—