Ήταν ξημερώματα της 25ης Αυγούστου του 1972. Στην περιοχή Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης 12μελές εκτελεστικό απόσπασμα στήθηκε απέναντι από τον 27χρονο Βασίλη Λυμπέρη (φωτό) πραγματοποιώντας την τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ελλάδα.
Έκτοτε η θανατική ποινή δεν εφαρμόστηκε ξανά, ώσπου καταργήθηκε με νόμο το 1994 και συνταγματικά το 2001.
Έκαψε ζωντανά τα παιδιά του!
Ο Βασίλης Λυμπέρης είχε καταδικαστεί τετράκις εις θάνατον, καθώς κρίθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο της Αθήνας με την κατηγορία ότι έκαψε ζωντανούς την εν διαστάσει σύζυγό του Βασιλική Λυμπέρη (24 ετών), την πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου (55 ετών), την κόρη του Παναγιώτα Λυμπέρη (2½ ετών) και τον γιο του Γιώργο Λυμπέρη (ενός έτους). Φυσικά η αίτηση από τους συνηγόρους του προς το Συμβούλιο Χαρίτων να του δοθεί χάρη απορρίφθηκε παμψηφεί.
Το αποτρόπαιο έγκλημα έλαβε χώρα το πρωί της 5ης Ιανουαρίου 1972 στο σπίτι των θυμάτων στο Χαλάνδρι. Μάλιστα ο δράστης είχε συνεργούς στο έγκλημα και τρεις φίλους του, ένας εκ των οποίων (ο 18χρονος Παύλος Αγγελόπουλος) καταδικάστηκε επίσης σε θάνατο και επρόκειτο να εκτελεστεί την ίδια μέρα με τον Λυμπέρη στην Κέρκυρα. Ωστόσο είχε κατατεθεί και για εκείνον αίτηση προς το Συμβούλιο Χαρίτων, η οποία επίσης απορρίφθηκε, όχι όμως παμψηφεί (με ψήφους 4 προς 3).
Τη γνωμοδότηση του συμβουλίου υπέγραψε μεν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν την επικύρωσε όμως ο Αντιβασιλέας. Τελικά, με το σκεπτικό του νεαρού της ηλικίας (κατά τη στιγμή της τέλεσης του εγκλήματος δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος) η εκτέλεση ανεστάλη, ενώ το 1975 μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 του απονεμήθηκε χάρη και αποφυλακίστηκε.
Οι «σατανάδες της νύχτας»
Η υπόθεση Λυμπέρη μεταφέρθηκε την ίδια χρονιά και στον κινηματογράφο: Γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο «Οι σατανάδες της νύχτας» σε σκηνοθεσία Μάριου Ρετσίλα και παραγωγή Τζέιμς Πάρις. Τον ρόλο του Βασίλη Λυμπέρη υποδύθηκε ο Γιάννης Κατράνης.
[bimag.gr]