Το μοναδικό Δάσος Ράντη στην Ικαρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δάσος του Ράντη βρίσκεται στη κεντρική Ικαρία και ο κύριος πυρήνας του αποτελείται από το είδος Αριά (Quercus ilex) το οποίο καλύπτει έκταση ~8.000 στρεμμάτων -Το δρυοδάσος (Quercus ilex) του Ράντη είναι το μοναδικό της περιφέρειας Β. Αιγαίου γι’ αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική αλλά και αισθητική αξία –αν αναλογιστεί κανείς την μεγάλη έκταση που καλύπτει, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο, σε νησιωτική περιοχή.

Άλλα δασικά είδη τα οποία απαντώνται στην περιοχή είναι: κουμαριά (Arbutus unedo), γλυστροκουμαριά (Arbutus andrachne), φυλλύκι (Phillyrea latifolia), πουρνάρι (Quercus coccifera), ρείκι (Erica arborea), λαδανιά (Cistus sp.), αστοιβή (Sarcopoterioum spinosum), αφάνα (Genista acanthoclados).

Το δρυοδάσος (Quercus ilex) του Ράντη είναι το μοναδικό της περιφέρειας Β. Αιγαίου γι’ αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική αλλά και αισθητική αξία –αν αναλογιστεί κανείς την μεγάλη έκταση που καλύπτει, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο, σε νησιωτική περιοχή. Είναι ένα ώριμο δάσος, στο οποίο απαντώνται υπεραιωνόβια δέντρα με αποτέλεσμα όλο αυτό το οικοσύστημα να έχει φτάσει στο βέλτιστο στάδιο διαδοχής.

Με έγγραφο τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ικαρίας μετέφεραν στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις Αριές του δάσους, αφού όπως ανέφεραν παρατηρούν ότι πολλά δέντρα ξηραίνονται από προσβολές σκουληκιών στους κορμούς τους. Επίσης αναφέρουν ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων αλλά και μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου η κύρια πίεση στο δάσος είναι η ελεύθερη βόσκηση αιγών η οποία επηρεάζει αρνητικά τον υπόροφο και την αναγέννηση του. Οι προσβολές από έντομα, τα οποία τρυπούν τους κορμούς των δέντρων και τα ξηραίνουν παρατηρούνται περιμετρικά του δάσους σε ηλικιακά μεγάλα δέντρα (Quercus ilex).

Έπειτα από έγγραφη ενημέρωση με παράρτημα φωτογραφιών που στάλθηκε από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους για το συγκεκριμένο θέμα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με έγγραφό της ενημερώνει ότι επικοινώνησαν με το εργαστήριο Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ και μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει περαιτέρω διερεύνηση του θέματος με φωτοληψίες που θα πραγματοποιηθούν από την Δασική Υπηρεσία Σάμου.

Τέλος, όσον αφορά την υποβάθμιση του δάσους λόγω της ελεύθερης βοσκής, να ελεγχθεί το μέγεθος του προβλήματος και να προταθούν μέτρα για τον περιορισμό του, όπως να ληφθεί μέριμνα για αυξημένη επιτήρηση και φύλαξη του δάσους, και να ενημερωθεί ο Δήμος για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων, ανεξάρτητα αν φέρουν ή όχι σήμανση, όπως επίσης και οποιοδήποτε άλλο μέτρο προβλέπεται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας το οποίο θα μπορούσε να υποβοηθήσει την αναγέννηση του.

[bkoa.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ