Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Σαρκοζί: Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» και δεν έχει θέση στην ΕΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει « ουδέτερη  » και να μην γίνει κράτος μέλος της ΕΕ, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί σε μια μακροσκελή συνέντευξη στη Le Figaro που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 16 Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τη Ρωσία μέσω ” διπλωματίας, συζήτησης, & ανταλλαγής”.

Ο Σαρκοζί ήταν Πρόεδρος της Γαλλίας μεταξύ 2007 και 2012, ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το καλοκαίρι του 2008.

Δεκαπέντε περίπου χρόνια αργότερα, με βάση την εμπειρία του, υποστηρίζει στη Le Figaro ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της» έναντι του πολέμου στην Ουκρανία. «Το να κάνεις πόλεμο χωρίς να το κάνεις» δεν είναι πλέον ανεκτό, εξηγεί ο πρώην πρόεδρος , τώρα μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου, ενθαρρύνοντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να βρουν έναν «συμβιβασμό» , διαφορετικά τα πράγματα θα μπορούσαν «να εκτραοούν ανά πάσα στιγμή» .

Η ανάλυση του  Σαρκοζί για την κατάσταση στην Ουκρανία, έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ

Από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι δεν θα εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση. Ωστόσο, υποστηρίζει το Κίεβο πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» 

Το 2008, κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης στη Γεωργία, ο Σαρκοζί ανέφερ ότι «έπεισε τον Πούτιν να αποσύρει τα τανκς του που ήταν 25 χιλιόμετρα από την Τιφλίδα». Αλλά, ταυτόχρονα, θα είχε λάβει υπόψη του τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας: «γι’ αυτό εγώ και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαμε αρνηθεί την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και αυτό παρά την ισχυρή αμερικανική πίεση», σημειώνει στη συνέντευξη στην Le Figaro .

Σήμερα η Ρωσία του Πούτιν δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος προσθέτει: «Οι Ρώσοι είναι Σλάβοι. Είναι διαφορετικοί από εμάς αλλάτους χρειαζόμαστε και μας χρειάζονται» . Υπό αυτή την έννοια, ο Πούτιν δεν είναι «παράλογος», αλλά λειτουργεί σε ένα πολιτικό πλάνο για τη Ρωσία. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κάποια χαραμάδα ειρήνης σε μια σύγκρουση που μαίνεται  στην καρδιά της Ευρώπης εδώ και 540 ημέρες, είναι ζωτικής σημασίας η Ουκρανία να παραμείνει «ουδέτερη»…

Αυτή η αρχή της ουδετερότητας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως «προσβολή» . Θα συνοδευόταν από «μια διεθνή συμφωνία που θα προβλέπει εξαιρετικά ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, για την προστασία από κάθε κίνδυνο νέας επίθεσης» .
Και να προσθέσω ότι «τα ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα» γύρω από αυτό το θέμα.

Η ουκρανική ουδετερότητα συμβαδίζει με τη μη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζει περαιτέρω ο Νικολά Σαρκοζί. «Η Ουκρανία είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ Δύσης και Ανατολής. 

Το να ζητάμε από την Ουκρανία να επιλέξει μεταξύ της Ευρώπης από τη μια πλευρά και της Ρωσίας από την άλλη «φαίνεται αντίθετο με την ιστορία και τη γεωγραφία αυτής της πολύ περίπλοκης περιοχής. Και θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι η πτώση του Βλαντιμίρ Πούτιν θα άλλαζε σε οτιδήποτε »…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ