Λίγο μετά από ένα γεύμα, ή στη μέση της ημέρας, είναι πιθανό ο οργανισμός σας να ζητάει ένα γλυκάκι. Η πιο εύκολη λύση θα ήταν να πεταχτείτε στο κοντινότερο ζαχαροπλαστείο ή έστω στο περίπτερο για να ικανοποιήσετε αυτή την ανάγκη σας.
Αυτό σημαίνει, ζάχαρη, είτε φανερή είτε καλά κρυμμένη η οποία σιγά-σιγά προσθέτει αυτό το έξτρα βάρος που δεν μπορείτε να καταλάβετε από πού προέρχεται. Και όχι μόνο. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι με τους οποίους η ζάχαρη βλάπτει τον οργανισμό μας. Το ζητούμενο δεν είναι να βάζουμε λιγότερη ή να μειώσουμε τα γλυκά, αλλά να την αντικαταστήσουμε με φυσικά γλυκαντικά.
Ίσως το πιο υγιεινό και ενδιαφέρον γλυκαντικό που γνωρίζουμε και τα δέντρα του υπήρχαν σε αφθονία από την Αρχαία ακόμη Ελλάδα.
Μάλλον θα υποθέσατε ότι μιλάμε για τους χουρμάδες -και πολύ καλά κάνατε.
100 γραμμάρια αποξηραμένων χουρμάδων παρέχουν:
Θερμίδες: 277
Φυτικές ίνες: 7 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 75 γραμμάρια
Πρωτεΐνες: 2 γραμμάρια
Κάλιο: 20% της Ημερήσια Συνιστώμενης Πρόσληψης
Μαγνήσιο: 15% ΗΣΠ
Βιταμίνη Β6: 15% ΗΣΠ
Σίδηρος: 10% ΗΣΠ
Χαλκός: 20% ΗΣΠ
Μαγγάνιο: 20% ΗΣΠ
Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και θεωρούνται φυσική πηγή ενέργειας. Βοηθούν στην πρόληψη κατά του καρκίνου, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα , βοηθά την καρδιά, τα οστά και είναι το ιδανικό φρούτο για τους διαβητικούς.
Γι’ αυτό και με αυτή τη συνταγή θα φτιάξετε το πιο υγιεινό γλυκό που φάγατε ποτέ.
Σημειώστε
Υλικά:
250 γρ. Χουρμάδες
1/2 φλιτζάνι σπασμένα φιστίκια (ή καρύδια)
1 κουταλιά σούπας λάδι καρύδας
2 κουταλιές σούπας καρύδα τριμμένη
1 σφηνάκι κονιάκ
3 κουταλιές σούπας κακάο ωμό σε σκόνη
1 κουταλιά σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Σκόνη κακάο για να πασπαλίσετε τα τρουφάκια
Εκτέλεση:
Καθαρίστε τους χουρμάδες από τα κουκούτσια και βάλτε τους μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα φιστίκια ή τα καρύδια) στο μούλτι. Χτυπήστε αρκετά και μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα βγάλτε το σε μια μικρή λεκάνη, ρίχνοντας μέσα τους ξηρούς καρπούς. Ζυμώστε να πάνε παντού στο μείγμα και πλάστε μικρές μπάλες. Βάλτε τις σε ένα ταψάκι στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίστε από πάνω το κακάο σε σκόνη. Βάλτε τα στο ψυγείο για μία ώρα. Μόλις τα βγάλετε, στήστε τα όμορφα σε μια πιατέλα.
Απολαύστε τα κάθε ώρα.
Πηγη: bovary.gr