Ακολουθεί απόσπασμα από άρθρο του βραβευμένου και γνωστού δημοσιογράφου David Lepeska, σε μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες των ΗΑΕ …
“Όπως έχω αναφέρει προηγουμένως , Τούρκοι και Έλληνες βρίσκονται σε σύγκρουση σχεδόν από την αρχαιότητα. Μια περίοδος σχετικής φιλίας ακολούθησε τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Τουρκίας και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, αλλά οι δύο γείτονες βρίσκονται από τότε σε διαμάχη:
Η ανθελληνική βία στην Τουρκία το 1955. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και η επακόλουθη διαίρεση του νησιού και τελικά, πλησιάζοντας τον πόλεμο το 1987, το 1996 και το 2020.
Τουλάχιστον προς το παρόν, η Άγκυρα είναι ελεύθερη να προωθήσει τις διακοπές στο “turkaegean”. Θα ακούσουμε σύντομα για ελληνικό Αιγαίο;
Λες και οι Τούρκοι και οι Έλληνες δεν είχαν ήδη αρκετά για να διαφωνήσουν – θαλάσσια σύνορα, Κύπρος, κυριαρχία, παραβιάσεις του εναέριου χώρου, Αγία Σοφία, ιστορία, αποστολή μεταναστών, δυτικοί δεσμοί – μπορούμε να προσθέσουμε έναν άλλο φάκελο στη λίστα: το όνομα της θάλασσας που τους χωρίζει.
Τον Απρίλιο, η Άγκυρα φαινόταν να ρίχνει το γάντι, καθώς ο όρος εμφανίστηκε σε ολοσέλιδες διαφημίσεις στους The New York Times, στην γαλλική εφημερίδα Le Monde και στο Bloomberg TV, εκτός από τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων της GoTurkiye.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, η δυσαρέσκεια της Αθήνας δεν προκάλεσε έκπληξη.
Ας μην ξεχνάμε ότι…Στις σύνθετες λέξεις όπως το “turkaegean”…το πρώτο συνθετικό τους προσδιορίζει το δεύτερο