Πρωτοφανείς καταστάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έγινε απο χθες Δευτέρα 14/5, ο τρίτος κλάδος τους που μένει «ακέφαλος»!
Ο απόστρατος αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων, ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ, παρέδωσε σήμερα τη διοίκηση και έτσι, μετά τον Στρατό Ξηράς και το Σώμα Πεζοναυτών, πλέον, και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται χωρίς ηγεσία εγκεκριμένη από τη Γερουσία. Βασικός υπαίτιος για αυτό δεν είναι άλλος από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τόμι Τάμπερβιλ, ο οποίος επιμένει να στέκεται εμπόδιο στους διορισμούς των στρατιωτικών.
Συγκεκριμένα, οι διορισμοί στρατιωτικών σε διάφορες θέσεις, που έχουν μπλοκαριστεί στη Γερουσία εξαιτίας του ξεπερνούν τους 300, την ώρα που, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γερουσιαστής από την Αλαμπάμα επιλέγει αυτόν τον τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τις προσπάθειες του αμερικανικού Στρατού να διασφαλίσει την πρόσβαση όλου του προσωπικού του σε υπηρεσίες άμβλωσης. Και ναι μεν η Γερουσία έχει τη δυνατότητα να προσπεράσει το εμπόδιο του Τάμπερβιλ, ωστόσο θα πρέπει να οργανώσει ψηφοφορίες για κάθε διορισμό ξεχωριστά, μια διαδικασία ,που όπως είναι λογικό, θα τραβήξει σε μάκρος, δεδομένου ότι οι διορισμοί συνήθως εγκρίνονται ομόφωνα, χωρίς ψηφοφορία.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ζητά από το Πεντάγωνο να σταματήσει να παρέχει οικονομική στήριξη στις στρατιωτίνες που πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλη Πολιτεία, για να υποβληθούν σε άμβλωση, αφότου ορισμένες Πολιτείες απαγόρευσαν αυτήν την πρακτική, εδώ και περίπου έναν χρόνο. «Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές. Είναι αχρείαστο. Και δεν είναι ασφαλές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, κατά τη διάρκεια τελετής στη Ναυτική Ακαδημία στην Αννάπολις του Μέριλαντ, προσθέτοντας πως «αυτό το σαρωτικό εμπόδιο υπονομεύει τη στρατιωτική ετοιμότητα της Αμερικής. Εμποδίζει την ικανότητά μας να διατηρήσουμε τους καλύτερους αξιωματικούς μας και ανατρέπει τη ζωή πάρα πολλών οικογενειών Αμερικανών στρατιωτικών».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει τη ναύαρχο Λίζα Φραντσέτι για να ηγηθεί του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ιστορικό βήμα που σπάει φραγμούς λόγω φύλου στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Εφόσον η Γερουσία επικυρώσει, τελικά, την υποψηφιότητα, η Φραντσέτι θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διοικήσει το αμερικανικό ΠΝ και θα γίνει μέλος του Μικτού Γενικού Επιτελείου. Μέχρι τότε θα ηγείται του Πολεμικού Ναυτικού ως υπηρεσιακή αρχηγός.