Με τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία επιμένει να παραμένει στην καρδιά της διπλωματίας των σιτηρών αναφέρεται άρθρο του αρθρογράφου Ιγκόρ Σουμπότιν στη ρωσική «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα»/ «Ανεξάρτητη Εφημερίδα».
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αξιολόγησε θετικά τον ρόλο της Άγκυρας στην «πίεση» της Μόσχας για την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας.
Πρόσφατα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται για την αποκατάσταση, ακόμη και την επέκταση της συμφωνίας.
Η Τουρκία έχει σημαντικό συμφέρον
Από την άποψη αυτή, ο ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Γκριγκόρι Λουκιάνοφ, δήλωσε στη «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα»:
«Η Τουρκία έχει συμφέρον σε πολιτικό επίπεδο και το πιο σημαντικό, οικονομικής και ασφάλειας, κατά την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά».
Ο Λουκιάνοφ πρόσθεσε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά κατέστησε δυνατή τη θέσπιση ενός συγκεκριμένου καθεστώτος ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα και στην περιοχή των Στενών, επίσης, «παρείχε ορισμένες εγγυήσεις στην Τουρκία. Η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει το εισόδημά της και την αποκλειστική της θέση στην αγορά και εγγυήσεις ασφάλειας καθώς και τα εργαλεία επιρροής σε διεθνείς θεσμούς και μεμονωμένα κράτη μέσω των πόρων της συμφωνίας των δημητριακών».
Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ορισμένα ρίσκα και μάλιστα δηλώνει έτοιμη να παίξει ενεργά σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να αποκαταστήσει τη συμφωνία ή να συνάψει μια νέα συμφωνία, στην οποία ο ρόλος της Άγκυρας θα ήταν πρωτοποριακός και επωφελής.
«Δεν υπάρχει άλλη χώρα εκτός της Τουρκίας που έδειξε τόσο ενδιαφέρον»
Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου στη ρωσική εφημερίδα, δεν υπάρχει χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο από την Τουρκία για τον ρόλο του μεσολαβητή, αφενός, και αφετέρου έχει τους πόρους και τη διάθεση να τους δαπανήσει για την προώθηση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Σαουδική Αραβία, με όλα τα σημάδια ενδιαφέροντος για τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, και τη συμβολή της στη διαπραγματευτική διαδικασία, δεν έθεσε αυτό το καθήκον».
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία, για την ικανοποίηση των συμφερόντων της, ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν θα είναι σε θέση να παράσχουν βοήθεια για την αποκατάσταση της συμφωνίας για τα σιτηρά προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Η Άγκυρα έλαβε προφορικές εγγυήσεις από τη Δύση
Μάλιστα, το ρωσικό πρακτορείο Novosti (Ria) επικαλέστηκε τουρκική πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τα σιτηρά, ότι ανέφερε ότι η Άγκυρα έλαβε προφορικές εγγυήσεις από τη Δύση σχετικά με την εξαγωγή ρωσικών προϊόντων, αλλά αυτές οι προφορικές εγγυήσεις δεν επαρκούσαν για να ξαναρχίσει το έργο της συμφωνίας.
Η πηγή είπε: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τις δυτικές χώρες (σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά) και ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε στις πρόσφατες δηλώσεις του τη σημασία των εποικοδομητικών βημάτων από τη Δύση για την επανέναρξη των εργασιών της «Πρωτοβουλίας για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας» (συμφωνία σιτηρών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων (με τη Δύση) λάβαμε προφορικές εγγυήσεις. Ωστόσο, η πρακτική εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν αρκεί, ειδικά όταν πρόκειται για την επανέναρξη της λειτουργίας της πρωτοβουλίας και τη σταθερή λειτουργία της».
Φωτογραφία: Независимая газета
Επεσήμανε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν επίσης τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση σχετικά με την εξαγωγή ρωσικών προϊόντων στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά και είπε: «Γίνεται εντατική εργασία υπό την επίβλεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και Είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον να υποβληθούν νέες προτάσεις στη ρωσική πλευρά (για συνέχιση της συμφωνίας), αλλά σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία διαπραγμάτευσης συνεχίζεται και δεν σταματά.
Ο συντάκτης σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για την επανάληψη της συμφωνίας των σιτηρών, η οποία τερματίστηκε στις 17 Ιουλίου.
Η συμφωνία για τα σιτηρά έληξε στις 17 Ιουλίου, καθώς η Ρωσία, η οποία επέκτεινε πολλές φορές τη συμφωνία για τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας για πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά τον Ιούλιο του 2022, ανέφερε ότι το σχετικό μέρος της συμφωνίας (άρση εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων) δεν είχε ολοκληρωθεί, αφού δεν εφαρμόστηκε.
Η Μόσχα επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι, παρόλο που οι συμφωνίες αποσκοπούσαν στην αποστολή τροφίμων στις φτωχότερες χώρες, ο κύριος όγκος των ουκρανικών σιτηρών πήγε στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης.
Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έδειξε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία, αλλά μόνο όταν εφαρμοστεί το κομμάτι που σχετίζεται με τη Μόσχα.
—