Η Διεθνής Πρακτική σε Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) στον Αμυντικό Χώρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” σε χθεσινό άρθρο της  με τίτλο “Το σχέδιο της συμφωνίας Ελλάδας και Ισραήλ”… 

%CE%A4%CE%BF%20%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82%20%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%99%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB

Ένα επί της αρχής μοντέλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) της αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο στηρίζεται σε χρηματοδοτικά εργαλεία και δομές καινοτομίας που ήδη υφίστανται και στις δύο πλευρές συζήτησαν τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Γιοάβ Γκαλάντ. Από την ελληνική πλευρά εξετάζεται η χρηματοδότηση από εργαλεία τα οποία διαθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης ήδη την τελευταία δεκαετία (δηλαδή όχι από το Ταμείο Ανάκαμψης) και αφορούν την έρευνα και την καινοτομία. Για το σκέλος της καινοτομίας από την ελληνική πλευρά προτείνεται να αναλάβει την ευθύνη ο κατεξοχήν φορέας αριστείας στον συγκεκριμένο τομέα, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος»… 

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις που είχε ο κ. Δένδιας προϋποθέτουν, κατ’ αρχάς, μια πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Ανάπτυξης, αλλά και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Από όλους τους υφιστάμενους φορείς ο «Δημόκριτος» είναι ο μόνος που έχει εμπειρία σε διεθνές επίπεδο.
 

Τι μας λέει δηλαδή το άρθρο για το σχέδιο του ΥΠΕΘΑ….

Θα συνεργαστεί το “ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος” με μια αμιγώς στρατιωτική υπηρεσία του Ισραήλ όπως είναι η “SIBAT”, που συνεργάζεται με την Αμυντική Βιομηχανία

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι και τι κάνει η SIBAT & ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ αντίστοιχα

ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 

National%20Centre%20For%20Scientific%20Research%20Demokritos

Ο Δημόκριτος ιδρύθηκε το 1961 ως Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». 

Σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Ελλάδας με περίπου 180 Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες και περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό που απασχολείται σε έργα χρηματοδοτούμενα από κρατικά κονδύλια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς Οργανισμούς και τη Βιομηχανία. 

Στο Κέντρο λειτουργούν πέντε ανεξάρτητα Ινστιτούτα που επικεντρώνουν την έρευνά τους σε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς. 

Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών
Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης & Νανοτεχνολογίας Ινστιτούτο Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής 

Ας δούμε τώρα ποια είναι η SIBAT…

SIBAT


Το Ισραήλ είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για τα πρωτοποριακά, επιχειρησιακά αποδεδειγμένα αμυντικά του συστήματα – τα οποία αναπτύσσονται από τις αμυντικές του βιομηχανίες και χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα καινοτόμα συστήματα έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματικές και προηγμένες δυνατότητες για την αντιμετώπιση όλων των απειλών. 

Η SIBAT, η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (IMOD), είναι μοναδικά τοποθετημένη στο IMOD, ενώ έχει στενή, συνεχή σχέση με την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ. 

Αυτός ο συνδυασμός διασφαλίζει ότι η SIBAT διατηρεί σε βάθος και ενημερωμένη γνώση των σχετικών εννοιών του αμυντικού κόσμου, καθώς και σαφή κατανόηση των επιχειρησιακών αναγκών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF). 

Για ενημέρωση σας κάναμε μια μικρή έρευνα για τις υπηρεσίες-οργανισμούς Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) σε θέματα Άμυνας σε επτά χώρες. Έξι από αυτές μέλη του ΝΑΤΟ ενώ η έβδομη είναι η Ινδία…

Όλες αυτές οι χώρες έχουν παρεμφερείς-παρόμοιες κρατικές δομές με φορείς Ε&Α στον χώρο της Άμυνας 

ΗΠΑ:DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency)

DARPA
DARPA1

Η Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων είναι οργανισμός του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, υπεύθυνος για την ανάπτυξη των
αναδυόμενων τεχνολογιών για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η DARPA
δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 1958 ως «Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων
Προγραµµάτων» από τον τότε Πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. 

ΓΑΛΙΑ: IRSEM

%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1


Το IRSEM ιδρύθηκε το 2009 και είναι το στρατηγικό ερευνητικό ινστιτούτο του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής (DGRIS) υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων. 

Το IRSEM φιλοξενεί ένα προσωπικό περίπου σαράντα πολιτικών και στρατιωτικών μόνιμων ερευνητών.  

Μια από τις κύριες αποστολές: 

Έρευνα. Οι ερευνητές του IRSEM λειτουργούν σε δύο διαφορετικά επίπεδα:  

α) εσωτερική έρευνα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες που εκφράζονται από (το Υπουργείο Άμυνας· 

β) εξωτερική έρευνα που προορίζεται για την ευρύτερη στρατηγική κοινότητα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: German Aerospace Center (DLR)

DLR

Το DLR είναι το εθνικό κέντρο αεροναυπηγικής και διαστημικής έρευνας της  Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το εκτεταμένο ερευνητικό και
αναπτυξιακό έργο της στην αεροναυπηγική, το διάστημα, την ενέργεια, τις
μεταφορές και την ασφάλεια ενσωματώνεται σε εθνικές και διεθνείς
συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

ΙΤΑΛΙΑ:Defense Research and Analysis Institute (IRAD)

ITALY


 

ITAALY1


Εντός του Υπουργείου Άμυνας, το Ινστιτούτο Άμυνας Έρευνας και Ανάλυσης (IRAD) είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή και τον συντονισμό της έρευνας, της προηγμένης εκπαίδευσης και της στρατηγικής ανάλυσης σε διάφορα θέματα πολιτικής,
οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και στρατιωτικής φύσης και για τις επιπτώσεις της εισαγωγής νέων τεχνολογιών, που καθορίζουν σημαντικές αλλαγές στο σενάριο άμυνας και ασφάλειας. Το IRAD συμβάλλει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της γνώσης για το ευρύ κοινό και το εθνικό συμφέρον…

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:Idb Portugal Defense

 

%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B11
%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1

Το idD Portugal Defense στοχεύει να βοηθήσει την αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση να γίνει διεθνής παίκτης στην αμυντική οικονομία, με: 

  • Διαχείριση της αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης (DTIB),
    συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης της DTIB και της Πορτογαλίας στην
    ΕΕ, το ΝΑΤΟ και σε διεθνή φόρουμ σχετικά με την αμυντική οικονομία 
  • Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων 
  • Παροχή συμβουλών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, συγκεκριμένα στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου περί Στρατιωτικού Προγραμματισμού 

Η idD Portugal Defense είναι μια κρατική εταιρεία υπό την κοινή εποπτεία
του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ:Defence Science and Technology Laboratory (Dstl)

UK1


Αποδεδειγμένο εθνικό πλεονέκτημα, η Dstl είναι μια εκτελεστική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας (MOD), που παρέχει τεχνογνωσία παγκόσμιας κλάσης και παρέχει επιστήμη και τεχνολογία αιχμής προς όφελος του έθνους και των συμμάχων.
 

Η Dstl είναι ένας από τους κύριους κυβερνητικούς οργανισμούς αφοσιωμένους στην επιστήμη και την τεχνολογία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Η Dstl παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στο MOD και στην ευρύτερη κυβέρνηση,
συνεργαζόμενη με εξωτερικούς εταίρους στη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο παγκοσμίως, παρέχοντας εξειδικευμένη έρευνα, εξειδικευμένες συμβουλές και ανεκτίμητη επιχειρησιακή υποστήριξη.

ΙΝΔΙΑ :DRDO (Defence Research and Development Organisation)

DRDO

Είναι η μονάδα Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) του Υπουργείου Άμυνας της Ινδίας, με όραμα να ενδυναμώσει την Ινδία με αμυντικές τεχνολογίες αιχμής και αποστολή να επιτύχει αυτοδυναμία σε κρίσιμες αμυντικές τεχνολογίες και συστήματα, εξοπλίζοντας παράλληλα τις ένοπλες δυνάμεις μας με -τα τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα και εξοπλισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται από τα τρία όπλα (ΣΞ, ΠΝ & ΠΑ)… 

Από τα πιο πάνω προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

  • Εμείς τι από όλα αυτά έχουμε…;
  • Υπάρχει αντίστοιχος φορέας Ε & Α του ΥΠΕΘΑ σε θέματα Άμυνας;  (Εδώ δεν αναφερόμαστε στα Κέντρα Ερευνών ΚΕΤΑ, ΚΕΤΕΣ,ΚΕΤΕΝ, που παλαιότερα είχαν υποβαθμισθεί σε Γραφεία Ερευνών..)
  • Υπάρχει σχέδιο για την δημιουργία τέτοιων φορέων από το ΥΠΕΘΑ;
  • Πως θα ανταπεξέλθει στην διαφαινόμενη συνεργασία με την SIBAT, το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το οποίο είναι πολύ καλό σε αυτό που γνωρίζει, αλλά δεν έχει εμπλοκή σχέση και τεχνογνωσία σε τομείς Άμυνας;
  • Ποιος ο ρόλος του συσταθέντος με ΦΕΚ το 2021 Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας & Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ) ;
  • Ποιες είναι οι προβλέψεις και ο σχεδιασμός για την Αμυντική Καινοτομία;
  • Υπάρχει σχέδιο Αμυντικών
    Δυνατοτήτων που θα μεταλλάξει τον τρόπο προσέγγισης της καινοτομίας, με εξορθολογισμό
    της εμπλοκής της με την βιομηχανία και τα πανεπιστήμια; 
  • Υπάρχει σχέδιο που θα απλοποιήσει την πρόσβαση
    στην χρηματοδότηση της Αμυντικής Ε&Α, δημιουργώντας μια αδιάλειπτη σύνδεση
    μεταξύ απαιτήσεων δυνατοτήτων, έξυπνων ιδεών και καινοτομίας στην Αμυντική Βιομηχανία;

aerospacereviews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ