Σε δύο αποκαλύψεις που τείνουν να ανατρέψουν βασικά δεδομένα του πορίσματος για τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο προχώρησε η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Data Journalists. Η πρώτη αποκάλυψη αφορά επιθεώρηση πυρασφάλειας που είχε γίνει μία μέρα πριν από τις εκρήξεις που σόκαραν το πανελλήνιο, και η δεύτερη τον ρόλο του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης που «ξηλώθηκε» άμεσα, πριν καν εκδοθεί το πόρισμα, ως εξιλαστήριο θύμα.
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, «ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γιώργος Φασούλας, ένα 24ωρο πριν η φωτιά αρχίσει να απειλεί για τα καλά την 111 Πτέρυγα Μάχης, είχε κάνει επιθεώρηση και δεν βρήκε κάτι που να χρειάζεται διόρθωση». Να σημειωθεί ότι λίγα 24ωρα μετά το φιάσκο υψηλής επικινδυνότητας της Αγχιάλου το Μαξίμου άφηνε να διαρρεύσει «την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού στον αρχηγό ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά, στον αρχηγό ΤΑ Γεώργιο Φασούλα και -αυτονοήτως- τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο».
Οπως, όμως, αναφέρει η Data Journalists, «ο Α/ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, αλλά και ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Γεώργιος Φασούλας έχουν “περάσει” ως διοικητές από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Συνεπώς, τη γνωρίζουν πολύ καλά».
Τα ερωτήματα για την υπόθεση αυξάνονται. Πώς είναι δυνατόν το πόρισμα να κάνει λόγο «για πλημμελή καθαρισμό σε ό,τι αφορά τα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου» και για «πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών που δεν ήταν αρκετή να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς», όταν ο ίδιος ο κ. Φασούλας, που ξέρει καλά τη συγκεκριμένη μονάδα, την προηγουμένη των εκρήξεων δεν είχε διαπιστώσει κανένα πρόβλημα;
Ακόμα μία παράμετρος είναι ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ερευνητικής ομάδας, «τα πυρομαχικά που βρίσκονται στις αποθήκες ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών δεν κινδύνευαν, αφού, όπως λένε γνώστες, ακόμα και αναμμένο στουπί να πετάξεις εντός των αποθηκών, φωτιά δεν προκαλείται. Ομως, με τις βόμβες αέρος – εδάφους ΜΚ-82 που ήταν “αποθηκευμένες” σε υπαίθριους χώρους δεν υπήρχε ανησυχία; Κρίθηκε ότι η φωτιά δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα…». Ασφαλώς και έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη από τα αρμόδια χείλη που διεξάγουν τις έρευνες με ποιο κριτήριο αποφασίστηκε κι από ποιον ότι οι εκτεθειμένες βόμβες δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.
Οπως προκύπτει από την έρευνα, ακόμα και η δεδομένη αποτυχία της Πυροσβεστικής να σταματήσει εγκαίρως τη φωτιά δεν απαλλάσσει την Πολεμική Αεροπορία και τη διοίκηση της μονάδας από κάθε ευθύνη. Οι βόμβες ΜΚ-82, που είναι αποθηκευμένες σε «κλίνες» σε υπαίθριους αλλά προστατευόμενους χώρους, μπορεί να είναι παλιές -όπως έσπευσαν να πουν κάποιοι για να υποβαθμίσουν το μέγεθος της ζημιάς-, αλλά με κατάλληλα «κιτ» είναι αξιοποιήσιμες και απολύτως χρήσιμες για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το εύλογο ερώτημα είναι, αφού η φωτιά προσέγγιζε επικίνδυνα στον χώρο όπου βρίσκονταν οι βόμβες, γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια να μεταφερθούν αλλού ή να γίνουν άλλες ενέργειες για να αποτραπούν οι εκρήξεις;
Ο διοικητής που «ξηλώθηκε» έσωσε δεκάδες ανθρώπους
Ο διοικητής της 111 ΠΜ, που προς το παρόν πληρώνει το μάρμαρο, υπήρξε και επικεφαλής του Επιτελικού Γραφείου του Α/ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά. Από αυτή τη θέση μετατέθηκε στην 111 ΠΜ, αρχικά ως υποδιοικητής και στη συνέχεια ως διοικητής. Ο Α/ΓΕΑ προφανώς και του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη.
Τόσο, που από τον περασμένο Μάρτιο η 111 Πτέρυγα Μάχης δεν είχε καν υποδιοικητή! Βρέθηκε τελικά μετά τις εκρήξεις και την παραλίγο ολοκληρωτική καταστροφή της βάσης.
Ο διοικητής «ξηλώθηκε» με απόφαση του Α/ΓΕΑ Θ. Μπουρολιά επειδή η κυβέρνηση αναζητούσε άμεσα ένα «κεφάλι» για να κάνει επίδειξη αντανακλαστικών στην κοινή γνώμη. Η ομάδα Data Journalists, όμως, επισημαίνει ότι «φαίνεται πως “έκοψε το κεφάλι” του ανθρώπου που είτε από ένστικτο είτε από τύχη την έσωσε από τον χειρότερο εφιάλτη της. Εναν εφιάλτη που έχει στοιχίσει πολλά καμένα στρέμματα, σπίτια και περιουσίες πολιτών. Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το δικό της Μάτι, και στη Νέα Αγχίαλο ο εφιάλτης δεν έγινε πραγματικότητα χάρη στην απόφαση του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης».
Βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν επικίνδυνα στην περιοχή Καραμπάς όπου ήταν αποθηκευμένες οι βόμβες για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και διαπιστώνοντας ότι το θερμικό φορτίο έχει επικίνδυνα ανέβει, ο διοικητής, που ήταν παρών στο χώρο, έδωσε εντολή να αποσυρθούν οι δυνάμεις πυρασφάλειας της μονάδας.
Η απόφαση ήταν σωτήρια, γιατί λίγα λεπτά μετά -κάποιοι μιλούν για πέντε λεπτά- άρχισαν οι εκρήξεις που προκάλεσαν πανικό στην περιοχή, σκορπώντας τον τρόμο σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση σε όλη την χώρα. «Αν, όμως, το προσωπικό της 111 ΠΜ που εκτελούσε υπηρεσία πυρασφάλειας είχε παραμείνει στον χώρο, ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν μεγάλος. Υπολογίζεται ότι στον χώρο των εκρήξεων βρίσκονταν μέχρι και 30 άνθρωποι. Η απόφαση του διοικητή να αποσυρθούν ήταν σωτήρια» καταλήγει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα.