Αιγαίο: Δρομολογούνται λύσεις που επιχειρούν να ξεριζώσουν την προαιώνια σχέση των Ελλήνων με εκείνη τη θάλασσα που πήρε το όνομά της από τον Αιγαία και όχι από κάποιον… Σουλεϊμάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί ο σύμβουλος έκδοσης μιας έγκριτης εφημερίδας, που στηρίζει αναφανδόν την κυβέρνηση, σε πρόσφατη τηλεοπτική του παρέμβαση είπε ότι «το Αιγαίο δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα»; Γιατί στα μέσα ενημέρωσης πληθαίνουν τελευταία απόψεις που προπαγανδίζουν μία «δίκαιη» μοιρασιά του Αιγαίου ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αρχιπελάγους; Είναι ερωτήματα που απαιτούν διερεύνηση…

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Διότι, προφανώς, δρομολογούνται λύσεις που επιχειρούν να ξεριζώσουν την προαιώνια σχέση των Ελλήνων με εκείνη τη θάλασσα που πήρε το όνομά της από τον Αιγαία, και όχι από κάποιον… Σουλεϊμάν.

Και δεν είναι μόνο οι απόψεις που εκφράζουν δημοσίως ως «λαγοί» δημόσιοι άνδρες. Είναι πολλές ακόμα ενέργειες της νέας κυβερνητικής περιόδου της Ν.Δ.: Η απομάκρυνση Δένδια από το ΥΠΕΞ, η ανάθεση της πολιτικής ηγεσίας του σημαντικότερου υπουργείου της χώρας σε στελέχη με στενή σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι χαίρουν της αμέριστης πρωθυπουργικής εμπιστοσύνης, αλλά και οι «περίεργες» δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στην περίφημη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ (13/7) μετά τη συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν στο Βίλνιους, στην οποία «όρισε» τη σημασία του όρου «εθνική κυριαρχία».

«Υποχωρήσεις»

Στο ερώτημα της Σίας Κοσιώνη εάν η συζήτηση με την Τουρκία περιλαμβάνει «απομείωση της κυριαρχίας έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα», ο πρωθυπουργός απάντησε, ως γνωστόν, τα εξής: «Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης». Αρα, όλο το «κόλπο» είναι η «αφετηρία».

Η Τουρκία, που ζητά το μισό Αιγαίο, δύο κράτη στην Κύπρο και ανεξάρτητη Θράκη (με το κόμμα DEB), έχει «στρώσει» τη δική της αφετηρία. Με τον ισχυρισμό ότι το Αιγαίο είναι μισό μισό, ποια αφετηρία στρώνεις;

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν δηλώσεις πρόσφατες, σχετικά, του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Τσούνις, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε στενοχωρημένη την Τουρκία. Είναι, δε, και οι απόψεις που ήδη έχουν εκφραστεί από το ευρύτερο σύστημα που κυβερνά σήμερα τη χώρα. Ως προς αυτά τα ακούσματα, η θέση του πρώην προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος δημοσίως δήλωνε από τον θεσμικό του θώκο ότι «το Αιγαίο είναι το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού», ακούγεται σαν ψέμα.

Ο δημοσιογράφος, συνομιλητής της κυβέρνησης, στη διαμόρφωση της σκέψης του δεν λαμβάνει επίσης υπ’ όψιν ούτε την πρόνοια του ICAO να αναθέσει στην Αθήνα την επιτήρηση του πλήρους εναέριου χώρου που σκεπάζει το Αιγαίο (FIR Αθηνών). Το FIR Αθηνών δεν είναι ασφαλώς χώρος κυριαρχίας, είναι όμως χώρος επιτήρησης (και συνεπώς, ευθύνης), που καλύπτει ολόκληρο το Αιγαίο.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η επιτήρηση του Αιγαίου δεν έχει ανατεθεί από τον διεθνή οργανισμό εξ ημισείας σε Ελλάδα και Τουρκία; Γιατί, άραγε;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ