Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Η αλβανική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα της αρχηγού των Μουτζαχεντίν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μάριαμ Ρατζάβι, ηγέτιδα του στρατοπέδου της οργάνωσης των Ιρανών αντικαθεστωτικών- Μουτζαχεντίν-«Mujahedin-e-Khalq -MEK», στη Manzë του Δυρραχίου, απαγορεύτηκε να εισέλθει στην Αλβανία.

 Τα τοπικά ΜΜΕ γράφουν ότι η απόφαση αυτή ήρθε μετά από αίτημα της Ειδικής δομής κατά της Διαφθοράς και του Εγκλήματος- SPAK με το επιχείρημα ότι η Ρατζάβι έχει ηγηθεί τρομοκρατικών ενεργειών κατά του Ιράν.

Η Μάριαμ Ρατζάβι διέφυγε στη Γαλλία (όπου ένας άλλος μεγάλος αριθμός Μουτζαχεντίν βρήκε εκεί καταφύγιο) μετά την έφοδο της αλβανικής αστυνομίας στον καταυλισμό των Μουτζαχεντίν κατόπιν εντολής της SPAK τον Ιούνιο και έκτοτε δεν της επετράπη να εισέλθει ξανά στην Αλβανία. Ωστόσο, τονίζεται ότι μέχρι στιγμής η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αλβανικές αρχές, όπως αναφέρουν τα αλβανικά Media.

Από την άλλη το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αναφέρει ότι «το αντιτρομοκρατικό δικαστήριο της Αλβανίας εξέδωσε την απαγόρευση μετά από εξέταση αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι η ομάδα ασκεί τρομοκρατικές δραστηριότητες στο Ιράν.

Η Ρατζάβι, όπως σημειώνει το ιρανικό δημοσίευμα, διέφυγε από την Αλβανία στη Γαλλία στα τέλη Ιουνίου, μετά την επιδρομή των αλβανικών αστυνομικών δυνάμεων σε στρατόπεδο που φιλοξενούσε την οργάνωση MEK λόγω της εμπλοκής της σε «τρομοκρατικές ενέργειες και κυβερνοεπιθέσεις» κατά ξένων ιδρυμάτων.

Κατέσχεσαν, μάλιστα, 150 υπολογιστές που συνδέονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Τουλάχιστον ένας τρομοκράτης της MEK σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στον καταυλισμό, γνωστό ως Ashraf-3, στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας των Τιράνων.

Οι αναφορές αναφέρουν ότι το μέλος της τρομοκρατικής ομάδας MEK που σκοτώθηκε στην επιδρομή ήταν ο «Abdolvahhab Faraji», ένας εξέχων διοικητής της τρομοκρατικής ομάδας με εξειδίκευση σε επιχειρήσεις στρατιωτικής μηχανικής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για  τεχνικές και μηχανικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια επιχείρησης που ξεκίνησαν οι τρομοκράτες της MEK κατά του Ιράν, τον Ιούλιο του 1988.

Τα μέλη της MEK πέρασαν πολλά χρόνια στο Ιράκ, όπου φιλοξενήθηκαν και οπλίστηκαν από τον πρώην Ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν. Τάχθηκε στο πλευρό του Σαντάμ κατά τη διάρκεια του επιβληθέντος πολέμου κατά του Ιράν το 1980-88 και στη συνέχεια τον βοήθησαν να καταπνίξει τις εγχώριες εξεγέρσεις σε διάφορα μέρη της αραβικής χώρας.

Όπως αναφέρει το Tasnim, η διαβόητη ομάδα είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία χιλιάδων Ιρανών πολιτών και αξιωματούχων μετά τη νίκη της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979.

6 3

Πριν από μερικά χρόνια, η αμερικανική κυβέρνηση αιτήθηκε στην Αλβανία να δεχθεί μέρος των Μουτζαχεντίν της Αλβανίας με έξοδα της Ουάσινγκτον. Το αίτημα έγινε δεκτό από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αλλά με προϋπόθεση ότι δεν θα προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ